|
ÖZET: Kamu İhale Kurulu, başvuru sahibinin itirazen şikâyet başvurusunu değerlendirirken, idarenin iptal kararının şikâyet ya da itirazen şikâyet üzerine alınmadığını tespit etmiştir. Bu durum, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 56. maddesi gereğince, yalnızca şikâyet veya itirazen şikâyet üzerine alınan iptal kararlarının itirazen şikâyete konu edilebileceğini ortaya koymaktadır. Dolayısıyla, başvuru sahibinin itirazen şikâyet başvurusu, hukuken geçerli bir zemin bulamamıştır.
Ayrıca, iptal kararının tebliğinden sonra başvurunun beş gün içinde yapılmamış olması, başvurunun reddi için bir diğer gerekçe olarak öne çıkmıştır. Bu durum, başvurunun süresinde yapılmadığı ve dolayısıyla Kurumun görev alanında bulunmadığı anlamına gelmektedir. Sonuç olarak, başvuru, 4734 sayılı Kanun’un 54. maddesi uyarınca görev yönünden reddedilmiştir. Kurul, bu kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren 60 gün içinde idari yargı mercilerine başvuru yapılabileceğini de belirtmiştir. |
| Karar no | 2013/UH.IV-4844 |
|---|---|
| Karar tarihi | 18.12.2013 |
| Toplantı No | 2013/080 |
| Gündem No | 85 |
| Gündem Konusu | 2013/138552 İhale Kayıt Numaralı “Özel Güvenlik” İhalesi |
Şikâyet dilekçesi ve ön inceleme raporu incelendi.
Başvuru dilekçesinde özetle, tekliflerinin yaklaşık maliyetin altında olduğu, mevzuata göre idarenin ihaleyi iptal etmekte hak ve yetkisi bulunmadığı, ihale iptal kararının iptal edilerek ihalenin firmaları üzerinde bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
31.10.2013 tarihinde yapılan ihalenin “verilen teklifler bir arada değerlendirildiğinde, asgari maliyetle kıyaslandığında bu işin daha ekonomik bir bedelle yapılacağı anlaşıldığı” gerekçesiyle iptal edildiğinin başvuru sahibine 07.11.2013 tarihinde tebliğ edilmesi üzerine 18.11.2013 tarihinde idare kayıtlarına alınan dilekçe ile idareye şikâyet başvurusunda bulundukları, idarece şikâyet başvurusuna verilen 21.11.2013 tarihli cevabın 29.11.2013 tarihinde başvuru sahibine bildirilmesi üzerine 09.12.2013 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile iptale ilişkin itirazen şikâyet başvurusunda bulunulduğu anlaşılmıştır.
İdarenin 10.12.2013 tarihli cevabi yazısından, iptal işleminden önce idareye bir şikâyet başvurusunda bulunulmadığı ve iptal kararının şikâyet yada itirazen şikâyet üzerine alınmadığı anlaşılmıştır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Kuruma itirazen şikâyet başvurusu” başlıklı 56’ncı maddesinin birinci fıkrasında “…İhalenin iptaline ilişkin işlem ve kararlardan, sadece şikâyet ve itirazen şikâyet üzerine alınanlar itirazen şikâyete konu edilebilir ve bu kararlara karşı beş gün içinde doğrudan Kuruma başvuruda bulunulabilir.” hükmü,
Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendinde “Başvurunun süre, usul ve şekil kurallarına uygun olmaması, usulüne uygun olarak sözleşme imzalanmış olması veya şikâyete konu işlemlerde hukuka aykırılığın tespit edilememesi veya itirazen şikâyet başvurusuna konu hususun Kurumun görev alanında bulunmaması hallerinde başvurunun reddine karar verilir.” hükmü yer almaktadır.
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in “İtirazen şikâyet başvurusu” başlıklı 8’inci maddesinde ise “(1) İdareye yapılan şikâyet başvurusu üzerine idare tarafından alınan kararın uygun bulunmaması veya on günlük süre içinde idare tarafından bir karar alınmaması hallerinde veya şikâyet ya da itirazen şikâyet üzerine idare tarafından alınan ihalenin iptali kararlarına karşı doğrudan Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulabilir.
(2) İhalenin iptali kararlarından sadece aşağıda belirtilenler itirazen şikâyete konu edilebilir:
a) Şikâyet başvurusu üzerine idare tarafından şikâyet dilekçesinin kayıtlara alındığı tarih veya sonrasında herhangi bir nedenle idare tarafından alınan iptal kararları.
b) İtirazen şikâyet üzerine Kurul tarafından başvurunun reddine veya düzeltici işlem belirlenmesine karar verildikten sonra idare tarafından alınan iptal kararları.
(3) Herhangi bir şikâyet veya itirazen şikâyet başvurusu olmaksızın idare tarafından alınan ihalenin iptali kararlarına karşı Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulamayacağından, bu kararlar ancak idari yargı mercilerinde dava konusu edilebilir.” şeklinde açıklamalar yapılmıştır.
Anılan hükümler uyarınca şikâyet ya da itirazen şikâyet üzerine idare tarafından alınan ihalenin iptali kararlarına yönelik olarak yapılan itirazen şikâyet başvuruları inceleme konusu yapılabilecektir. Başvuru konusu ihalede, idarece iptal kararının şikâyet ya da itirazen şikâyet üzerine alınmadığı tespit edildiğinden, Kuruma itirazen şikâyet başvurusu yapılması mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca başvuru Kurumun görev alanında bulunsa dahi, başvurunun iptal kararının bildirimini takip eden beş gün içerisinde yapılmamış olması da tespit edilen diğer bir husustur.
Bu itibarla, 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince başvurunun görev yönünden reddi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 60 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Başvurunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi.
|
Mahmut GÜRSES Başkan |
||
|
Kazım ÖZKAN II. Başkan |
Ali Kemal AKKOÇ Kurul Üyesi |
Erkan DEMİRTAŞ Kurul Üyesi |
|
Ahmet ÖZBAKIR Kurul Üyesi |
Mehmet Zeki ADLI Kurul Üyesi |
Hasan KOCAGÖZ Kurul Üyesi |
|
Hamdi GÜLEÇ Kurul Üyesi |
||