ÖZET: 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları, büyükşehir olmayan bir ilçe belediyesinin, 5393 sayılı Belediye Kanunu gereğince kadınlar ve çocuklar için zorunlu konukevini açmadığını ortaya koymuştur. Bu kanunun 14. maddesi ve Kadın Konukevlerinin Açılması ve İşletilmesi Hakkında Yönetmelik’in 4. maddesi, büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000’in üzerindeki belediyelerin bu tür konukevleri açma yükümlülüğünü belirtmektedir. İncelemeler sonucunda, nüfusu 100.000’in üzerinde olan ilgili belediyenin herhangi bir konukevine sahip olmadığı tespit edilmiştir.

Kamu idaresi, bu bulgulara katıldığını ve kadınların korunması ile desteklenmesi amacıyla planlanan konukevleri hizmetlerinin en kısa sürede hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaların sürdüğünü açıklamıştır. Ancak, bu durum, kadın ve çocuklara yönelik önleyici hizmetlerin sağlanması açısından önemli bir eksiklik olarak değerlendirilmektedir. Dolayısıyla, belediyenin, bu konukevlerinin açılması için acil olarak gerekli adımları atması gerekmektedir.

BULGU: Kadınlar ve Çocuklar İçin Açılması Zorunlu Konukevlerinin Açılmaması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Olmayan İl Kapsamında Yer Alan İlçe Belediyesi

Belediyenin 5393 sayılı Belediye Kanunu gereğince kadınlar ve çocuklar için açılması zorunlu konukevini açmadığı görülmüştür.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediyenin görev ve sorumlulukları” başlıklı 14’üncü maddesinin (a) bendi ile Kadın Konukevlerinin Açılması ve İşletilmesi Hakkında Yönetmelik’in 4’üncü maddesinde, büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000’in üzerindeki belediyelerin, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmalarının zorunlu olduğu ifade edilmiştir.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 14’üncü, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un 22’nci maddelerine dayanılarak çıkarılan Kadın Konukevlerinin Açılması ve İşletilmesi Hakkında Yönetmelik’te konukevlerinin taşıması gereken özellikler ile konukevlerinin çalışma esasları gibi hususlar detaylı olarak belirlenmiştir.

Yapılan incelemelerde, nüfusu 100.000’in üzerinde olan Belediye tarafından açılmış herhangi bir konukevinin bulunmadığı tespit edilmiştir.

Kamu idaresi cevabında, bulgu konusu hususa katıldığını ve kadınların korunması ve desteklenmesi amacıyla planlanan konukevleri hizmetlerinin en kısa sürede faaliyete geçebilmesi için gereken tüm çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etmişlerdir.

Sonuç olarak, Belediye tarafından önleyici hizmetler kapsamında kadın ve çocuklara yönelik konukevlerinin açılması için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.