|
ÖZET: 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, Kamu İdaresine ait beş otopark ve üç büfenin işletme hakları, ihale süreci olmaksızın bir spor kulübü derneğine devredilmiştir. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, belediyelerin taşınmaz satış, kira ve mülkiyetin gayri ayni hak tesis işlemlerinin ihale ile gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtmektedir. Ayrıca, bu Kanun’un ilkeleri arasında açıklık ve rekabetin sağlanması da yer almaktadır.
Yapılan incelemeler sonucunda, 02.03.2022 tarihli meclis kararı ile bu taşınmazların devrinin, bir ortak proje çerçevesinde gerçekleştirildiği ifade edilmiştir. Kamu İdaresi, spor kulübü ile yapılan protokolde, belirli alanların işletilmesi için tahsis edilebileceğine dair bir hüküm bulunduğunu savunmaktadır. Ancak, bu durumun 2886 sayılı Kanun’un ihale gerekliliğini ortadan kaldırmadığı anlaşılmaktadır. Sonuç olarak, Kamu İdaresi, taşınmazların işletme haklarının devrini, ilgili mevzuat çerçevesinde ihale yoluyla gerçekleştirmek zorundadır. Mevcut protokol, ihale yapılmaksızın devri meşrulaştırmamaktadır ve bu nedenle yasal bir istisna olarak değerlendirilemez. |
BULGU: Kamu İdaresine Ait Taşınmazların İşletme Haklarının Cuz’i Bir Bedel Karşılığında Spor Kulübüne Devredilmesi
2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi
Kamu İdaresine ait beş adet otopark ve üç adet büfenin işletme haklarının ihale yapılmaksızın spor kulübü derneğine devredildiği görülmüştür.
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun “Kapsam” başlıklı 1’inci maddesinde belediyelerin satım, kira, trampa ve mülkiyetin gayri ayni hak tesisi işlerinin bu Kanunda yazılı hükümlere göre yürütüleceği düzenlenmiştir.
Aynı Kanun’un “İlkeler” başlıklı 2’nci maddesinde ise ihalelerde açıklık ve rekabetin sağlanmasının esas olduğu hüküm altına alınmıştır.
2886 sayılı Kanun’un ilgili hükümlerinden de anlaşılacağı üzere belediyelerin gelir getirici nitelikteki işlerini, açıklık ve rekabet ilkelerini de sağlayacak şekilde 2886 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde ihale yolu ile yapmaları gerekmektedir.
Yapılan incelemede; 02.03.2022 tarih ve 130 sayılı meclis kararı ile ortak proje kapsamında Kamu İdaresine ait beş adet taşınmaz üzerinde bulunan beş adet otopark ve üç adet büfenin işletme haklarının spor kulübü derneğine ihale yapılmaksızın devredildiği tespit edilmiştir.
Kamu İdaresi cevabında; bulgu konusu devir işlemine ilişkin spor kulübü derneği ile Belediye arasında ortak proje ve işbirliği protokolü bulunduğu, söz konusu protokolde sportif faaliyetlerinde kullanılmak şartı ile Kamu İdaresinin uygun göreceği otopark, büfe, çay bahçesi gibi bir veya birkaç alanının işletilmek veya üçüncü kişilere işlettirmek üzere tahsisinin Muratpaşa Belediye Meclisi’nin uygun göreceği şartlarda kulübe devredebileceği hükmünün bulunduğu, söz konusu devir işleminin protokoldeki bu hükme istinaden yapıldığından mevzuata aykırı olmadığının düşünüldüğü ifade edilmiştir. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nda belediyelerin, taşınmaz satım, kira ve mülkiyetin gayri ayni hak tesis işlemlerinin ihale yoluyla yapılması gerektiği açıkça ifade edilmiştir. Belediye ve spor kulübü derneği arasında imzalanan ortak proje ve işbirliği protokolünde bu yönde hüküm bulunması Kamu İdaresine ait taşınmazların işletme haklarının spor kulübüne ihale yapılmaksızın devredilebileceği anlamına gelmemektedir. İlgili mevzuatta bu yönde bir istisna hükmü bulunmamaktadır.
Kamu İdaresi tarafından, ilgili taşınmazların işletme hakkı devrinin 2886 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak ihale yolu ile yapılması gerekmektedir.