ÖZET: 2023 yılı Sayıştay Denetim Raporları, kamu idarelerinin doğrudan temin ve pazarlık usulü ile gerçekleştirdikleri alımlarda yasal limitleri aştığını ortaya koymuştur. 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 62. maddesinin (ı) bendi gereği, idarelerin bütçelerine konulan ödeneklerin %10’unu aşabilmesi için Kamu İhale Kurulu’ndan uygun görüş alınması zorunludur. Ancak yapılan denetimlerde, bu kuralların ihlal edildiği ve uygun görüş alınmadan harcamaların gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.

Özellikle, 2023 yılı bütçesinde belirlenen toplam ödenekler üzerinden hesaplanan %10’luk limitin aşıldığı görülmüştür. Mal alımı için 25.139.650 TL, hizmet alımı için ise 102.160.350 TL ödenek konulmuş; bu kapsamda yapılan harcamalar, belirlenen limitlerin sırasıyla 2.262.823,50 TL ve 6.165.467,20 TL aşılmasına neden olmuştur. Bu durum, Kamu İhale Kurulu’nun uygun görüşü olmadan gerçekleştirilen harcamaların mevzuata aykırı olduğunu göstermektedir.

Sonuç olarak, Kamu İhale Kurulu’ndan gerekli uygun görüş alınmadan yapılan harcamaların toplamı 8.428.290,70 TL’yi bulmuş ve bu durum, ilgili mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil etmiştir. Kamu idarelerinin, bu tür ihlalleri önlemek amacıyla gerekli önlemleri alması ve mevzuata uygun hareket etmesi önem arz etmektedir.

BULGU: Kamu İhale Kurulundan Uygun Görüş Alınmaksızın Doğrudan Temin ve Pazarlık Usulü İle Yapılan Alımlara İlişkin Yasal Limitlerin Aşılması

2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Özel Bütçeli İdare

Doğrudan temin ve pazarlık usulü ile yapılan mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin mevzuatta öngörülen %10’luk sınırı aşmasına rağmen, aşan kısım için Kamu İhale Kurulundan uygun görüş alınmadığı tespit edilmiştir.
4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun, “İdarelerce Uyulması Gereken Diğer Kurallar” başlıklı 62’nci maddesinin (ı) bendinde bu Kanunun 21 ve 22’nci maddelerindeki parasal limitler dahilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamı, idarelerin bütçelerine bu amaçla konulacak ödeneklerin %10’unu Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü olmadıkça aşamayacağı belirtilmiştir.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin ilgili bölümünde ise, bu hususla ilgili olarak aşağıdaki düzenlemeye yer verilmiştir; “Buna göre, 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin (ı) bendine göre Kanun kapsamındaki kurum ve kuruluşlar, gerek 21 inci maddesinin (f) bendi, gerekse temsil ağırlama faaliyetleri kapsamında yapılacak konaklama, seyahat ve iaşeye ilişkin alımlar hariç 22 nci maddesinin (d) bendi kapsamında yapacakları harcamalarda, bütçelerine bu amaçla konulan ödeneklerin % 10 unu Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü olmadan aşamayacaklardır.
4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin (f) bendi ve 22 nci maddesinin (d) bendine göre ihtiyaçların temininde kurum ve kuruluşlar, yıllık bütçelerinde belirlenen toplam ödenek miktarını dikkate alacaklardır. Kurum ve kuruluşlar, mal alımı, hizmet alımı veya yapım işleri için bütçelerine konan yıllık toplam ödenekleri üzerinden her biri için ayrı ayrı % 10 oranını hesaplayacaklardır. Burada önemli olan husus, ilgili veya bağlı birimlerin değil kurum veya kuruluşun toplam ödeneklerinin % 10’unun aşılıp aşılmamasıdır.”
Anılan mevzuat hükümleri uyarınca, mal alımı, hizmet alımı veya yapım işi harcamaları için bütçelerine konan yıllık toplam ödenekleri üzerinden her biri için ayrı ayrı %10 oranının hesaplanması gerekmektedir.
Yukarıda yer alan madde hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; 4734 sayılı Kanun kapsamında olan kurumların, Kanun’un 21/f ve 22/d maddelerinde belirtilen parasal limitler dahilinde yapacakları harcamaların yıllık toplamının idarenin bütçesine bu amaçla konulacak ödeneklerin % 10’unu Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü olmadan aşması mümkün değildir.

Tablo 4: 4734 sayılı Kanunun 21/f ve 22/d Maddeleri Kapsamında Yapılan Al Tablo 4: 4734 sayılı Kanunun 21/f ve 22/d Maddeleri Kapsamında Yapılan Al Tablo 4: 4734 sayılı Kanunun 21/f ve 22/d Maddeleri Kapsamında Yapılan Al Tablo 4: 4734 sayılı Kanunun 21/f ve 22/d Maddeleri Kapsamında Yapılan Al ımlar
Ödeneğin Niteliği Toplam Ödenek Tutarı Toplam Ödeneğim % 10’u (Limit) 2023 Yılı 21/f ve 22/d Kapsamında Yapılan Harcama Tutarı Limiti Aşan Tutar (TL)
Mal Alımı 25.139.650,00 2.513.965,00 4.776.788,50 2.262.823,50
Hizmet Alımı 102.160.350,00 10.216.035,00 16.381.502,20 6.165.467,20
Yapım İşleri – – – –
TOPLAM 127.300.000,00 12.730.000,00 21.158.290,70 8.428.290,70

Yapılan incelemede, Kanun’un 21/f veya 22/d maddeleri kapsamında yapılan alımların toplamı için 2023 yılı bütçesine aktarma suretiyle konulan ödenekler de dahil olmak üzere; 25.139.650,00 TL tutarında mal alımı için ödenek konulduğu, anılan kapsamda 4.776.788,50 TL mal alımı yapılarak limitin 2.262.823,50 TL aşıldığı; hizmet alımı için aktarmalar da dahil olmak üzere 102.160.350,00 TL ödenek konulduğu, anılan kapsamda 16.381.502,20 TL hizmet alımı yapılarak limitin 6.165.467,20 TL aşıldığı tespit edilmiştir.
Kamu İdaresince bulgu konusu hususa iştirak edilmiş olup gerekli çalışmaların yapılacağı ifade edilmiştir. Bahsi geçen husus, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporunda da yer almaktadır
Buna göre, Kamu İhale Kurulundan herhangi bir uygun görüş alınmadan bütçeye konulan ödeneğin toplam olarak 8.428.290,70 TL aşılarak harcama yapılması anılan mevzuat hükmüne aykırıdır.
Bu itibarla, 4734 sayılı Kanunun 21/f ve 22/d maddeleri kapsamında yapılan harcamaların yıllık toplamının mevzuatta öngörülen % 10’luk sınırı aşması halinde, Kamu İhale Kurulunun uygun görüşünün alınması gerekmektedir.
EKLER
EK-1: BULGULARA İLİŞKİN İZLEME TABLOSU

Önceki Yıl/Yıllar Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu Önceki Yıl/Yıllar Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu Önceki Yıl/Yıllar Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu Önceki Yıl/Yıllar Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu
Bulgu Adı Yıl/Yıllar İdare Tarafından Yapılan
İşlem
Açıklama
Genel Müdürlük Denetçilerinin Geçici Görevlendirmelerinde Konaklama ve Ulaşım Giderlerinin Denetlenen İşletmeler Tarafından Karşılanması 2022 Kısmen Yerine Getirildi Kamu İdaresi tarafından söz konusu husus düzeltilmemiş olup 2023 yılı Sayıştay Denetimi Raporu’nun Diğer Bulgular bölümünde tekrar bulgu konusu yapılmıştır.
Kamu İhale Kurulundan Uygun Görüş Alınmaksızın Doğrudan Temin ve Pazarlık Usulü İle Yapılan Alımlara İlişkin Yasal Limitlerin Aşılması 2022 Yerine
Getirilmedi
Kamu İdaresi tarafından söz konusu husus düzeltilmemiş olup 2023 yılı Sayıştay Denetimi Raporu’nun Diğer Bulgular bölümünde tekrar bulgu konusu yapılmıştır.
Peşin Tahsil Edilen Hizmet Bedellerinin Alınan Sipariş Avansları Hesabında İzlenmemesi 2022 Yerine
Getirilmedi
Kamu İdaresi tarafından söz konusu husus düzeltilmemiş olup 2023 yılı Sayıştay Denetimi
Raporu’nun
Denetim Görüşü Dayanakları bölümünde tekrar bulgu konusu yapılmıştır.