ÖZET: Kamu idarelerinin mali tablolarında, yapılandırılmış veya vadesi geçmiş borçların gerçek durumu yeterince yansıtılmamaktadır. 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları, il belediyelerinin sosyal güvenlik primleri ile vergi borçlarının, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’ne uygun olarak kaydedilmediğini ortaya koymuştur. Yönetmelik, kamuya olan borçların bir yılı aşmayan kısımlarının 368 Vadesi Geçmiş Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Vergi ve Diğer Yükümlülükler Hesabı’nda, bir yıldan daha uzun süreli olanların ise 438 Kamuya Olan Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Borçlar Hesabı’nda izlenmesini öngörmektedir.

Yapılan incelemelerde, kamu idaresinin vadesi geçmiş vergi borcunun 10.822.676,02 TL, yapılandırılmış borcunun 34.469.554,37 TL ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan vadesi geçmiş prim borcunun 205.952.452,22 TL olduğu tespit edilmiştir. Ancak, mali tablolarda 368 Hesap’ta yalnızca 4.377.342,15 TL bakiye bulunmakta ve 438 Hesap’ta herhangi bir bakiye kaydedilmemiştir. Bu durum, kamuya olan toplam borçların 251.244.682,61 TL eksik görünmesine neden olmaktadır.

Kamu idaresinin borçlarının doğru bir şekilde izlenebilmesi için, mali tablolarda bu borçların eksiksiz bir biçimde gösterilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu sayede, borçların yönetimi ve takibi daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilir.

BULGU: Kamuya Olan Vadesi Geçmiş veya Yapılandırılmış Borçların Gerçek Durumu Yansıtmaması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – İl Belediyesi

Kamu İdaresinin yapılandırılmış veya vadesi geçmiş sosyal güvenlik prim borçları ile vergi ve benzeri borçlarının mali tablolarda gerçek durumu yansıtmadığı görülmüştür.

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nde belediyelerin kamuya olan borçlarına ait yapılandırma tutarlarının, ödeme vadesine göre bir yılı aşmayan kısımlarının 368 Vadesi Geçmiş Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Vergi ve Diğer Yükümlülükler Hesabı’nda, bir yıldan daha uzun sürede ödenecek olan kısımlarının 438 Kamuya Olan Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Borçlar Hesabı’nda izlenmesi gerektiği belirtilmiştir.

Yapılan incelemede, Kamu İdaresinin vergi ve benzeri vadesi geçmiş borcunun 10.822.676,02 TL ve yapılandırılmış borcunun 34.469.554,37 TL, Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan vadesi geçmiş sosyal güvenlik prim borcunun 205.952.452,22 TL olduğu ancak kurumun bilançosunda 368 Vadesi Geçmiş Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Vergi ve Diğer Yükümlülükler Hesabı’nda sadece 4.377.342,15 TL bakiye olduğu ve 438 Kamuya Olan Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Borçlar Hesabı’nda ise herhangi bakiye olmadığı tespit edilmiştir. Bu durum kamuya olan borçlarının mali tablolarda olması gerekenden 251.244.682,61 TL eksik görünmesine yol açmaktadır.

Kamu İdaresi tarafından borçlarının sağlıklı bir şekilde takip edilebilmesi için borçların mali tablolarda tam olarak gösterilmesi gerekmektedir.