|
ÖZET: 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporları, büyükşehir ilçe belediyeleri sınırları içinde kaynaktan çıkarılan ve şişelenerek satılan kaynak sularından harç alınmadığını ortaya koymuştur. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun ilgili maddeleri, özel kaplara doldurulup satılan kaynak sularının denetlenmesi ve bu sulara özel işaret konulması gerektiğini belirtmektedir. Bu düzenlemelere göre, kaynak suları harcı, şişelenen suların kaynaktan alınıp alınmadığının kontrol edilmesi ve şişeleme sırasında özel işaretleme yapılması koşuluyla tahsil edilebilir.
Yapılan incelemelerde, Doyran Mahallesi’nde yer alan bir kaynağın özel bir firma tarafından şişelenip ülke genelinde satışa sunulduğu tespit edilmiştir. Ancak, belediyenin bu süreçte gerekli denetimleri gerçekleştirmemesi ve özel işaretleme hizmetlerini sağlamaması nedeniyle kaynak suları harcı tahsil edilememiştir. Bu durum, belediye gelirleri arasında yer alan kaynak suları harcının alınabilmesi için gerekli hizmetlerin bir an önce yerine getirilmesi gerektiğini göstermektedir. |
BULGU: Kaynak Suları Harcının Alınmaması
2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi
Belediye sınırları içindeki kaynaktan çıkarılarak şişelenen ve satılan kaynak suyundan harç alınmadığı görülmüştür.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 63’üncü maddesinde, özel kaplara doldurulup satılacak olan kaynak sularının belediyelerce denetlenerek hangi kaynaklara ait olduklarını gösterecek şekilde bu kaplara özel işaret konulmasının kaynak suları harcına tabi olduğu, 64’üncü maddesinde, kaynak suları harcını, kaynak sularını özel işaretli kaplara doldurup satanların ödemekle mükellef oldukları, 65’inci maddesinde, kaynak suları harcının maddede gösterilen hadler içerisinde düzenlenecek tarifeye göre alınacağı, 66’ncı maddesinde, kaynak suları harcının, bu suların satışa arzı için kaplara doldurulmasını müteakip, kaplar üzerine özel işaret konulması sırasında bu işi yapan belediyeye makbuz karşılığı peşin ödeneceği hükme bağlanmıştır.
Söz konusu mevzuat hükümlerine göre; belediyelerin kaynak suları harcı alabilmesi için, şişelenen suların kaynaktan alınıp alınmadığının denetlenmesi ve şişeleme esnasında özel işaret konulması hizmetlerinin verilmesi gerekmektedir.
Yapılan incelemede, belediye sınırları içerisinde yer alan Doyran Mahallesi mevkiinde kaynak suyu bulunduğu ve özel bir firma tarafından kaynağından çıkarılıp şişelenerek ülke genelinde satışa sunulduğu tespit edilmiştir. Buna karşın belediye tarafından yukarıda yer verilen Kanun hükümleri çerçevesinde şişelenen suların kaynaktan alınıp alınmadığının denetlenmesi ve şişeleme esnasında özel işaret konulması hizmetlerinin verilmemesi nedeniyle kaynak suları harcının alınamadığı anlaşılmıştır.
Belediye sınırları içerisinde Doyran Mahallesi Mevkiinden çıkarılan kaynak suyuna ilişkin hizmetlerin verilerek belediye gelirleri arasında sayılan kaynak suları harcının alınması gerekmektedir.