|
ÖZET: 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları, büyükşehir olmayan ilçe belediyelerinde kıdem tazminatı karşılıklarının ayrılmadığını ortaya koymuştur. Belediyelerde istihdam edilen sürekli işçiler ile belediye şirketleri aracılığıyla çalışan işçiler için kıdem tazminatı karşılıklarının ayrılmaması, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin ilgili maddeleriyle çelişmektedir. Bu yönetmelik, kıdem tazminatlarının izlenmesi ve ödenmesi için gerekli olan karşılıkların ayrılmasını zorunlu kılmaktadır.
Kamu İhale Kanunu’na göre, alt işverenler tarafından istihdam edilen işçilerin kıdem tazminatlarının ödenmesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak yapılan incelemeler, belediyelerin kendi şirketlerinden sağladıkları hizmet alımları kapsamında çalışan işçiler için bu tazminatların ödenmediğini göstermektedir. Kamu idaresi, bu durumu kabul ederek 2025 yılından itibaren kıdem tazminatı karşılıklarının düzenli olarak ayrılacağını ifade etmiştir. Sonuç olarak, belediyelerin kıdem tazminatı karşılıklarını ayırmaması, mali tablolarında eksikliklere yol açmakta ve bu durum, ilgili mevzuat hükümleriyle uyumsuzluk teşkil etmektedir. Bu eksikliklerin giderilmesi, mali yönetim açısından büyük önem taşımaktadır. |
BULGU: Kıdem Tazminatı Karşılıklarının Ayrılmaması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Olmayan İl Kapsamında Yer Alan İlçe Belediyesi
Belediye bünyesindeki sürekli işçiler ile belediye şirketinden personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı kapsamında istihdam edilen işçiler için kıdem tazminatı karşılığı ayrılmadığı görülmüştür.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin “372 Kıdem tazminatı karşılığı hesabı” başlıklı 281’inci maddesinde bu hesabın belirlenecek esaslar çerçevesinde ayrılan ve faaliyet dönemi içinde ödeneceği öngörülen kıdem tazminatları karşılıklarının izlenmesi için kullanılacağı, “472 Kıdem tazminatı karşılığı hesabı” başlıklı 330’uncu maddesinde ise yine bu hesabın belirlenecek esaslar çerçevesinde ayrılan uzun vadeli kıdem tazminatları karşılıklarının izlenmesi için kullanılacağı belirtilmiştir.
Kamu İhale Kanunu’na Göre İhale Edilen Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımları Kapsamında İstihdam Edilen İşçilerin Kıdem Tazminatlarının Ödenmesi Hakkında Yönetmeliğin “Ödeme Usulü” başlıklı 8’inci maddesinde ise; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 62’nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin kıdem tazminatlarının ilgili kamu kurum veya kuruluşunca mülga 1475 sayılı Kanun’un yürürlükte olan 14’üncü maddesi kapsamında ödeneceği ifade edilmiştir.
Yukarıdaki mevzuat hükümleri birlikte ele alındığında, belediyelerin kendi şirketlerinden 4734 sayılı Kanun’un 62’nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi kapsamında yaptıkları personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında çalıştırdıkları işçilerin kıdem tazminatlarını ödemeleri ve bu tazminatlar için karşılık ayırmaları gerekmektedir.
Yapılan incelemede, belediyede çalışan sürekli işçiler ile belediye şirketinden personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı kapsamında istihdam edilen işçilerin kıdem tazminatları için herhangi bir karşılık ayrılmadığı görülmüştür.
Kamu idaresi cevabında, bulgu konusu hususa iştirak edildiği ve 2025 yılından itibaren kıdem tazminatı karşılıklarının düzenli bir şekilde ayrılacağı belirtilmiştir.
Sonuç olarak, İdare tarafından yukarıda belirtilen karşılık işlemlerinin yapılmaması, bilançoda karşılık hesaplarının ayrılması gereken karşılık gideri kadar eksik görünmesine neden olmuştur.