BULGU: Kıdem Tazminatı Karşılıklarının Eksik Ayrılması

2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi

Belediyenin dönem içerisinde emeklilik talebinde bulunan işçiler için ödeme süresine kadar kıdem tazminatı karşılığı ayırdığı, fakat emeklilik talebinde bulunmayanlar için uzun vadeli kıdem tazminatı karşılıklarını ayırmadığı görülmüştür.
Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinde muhasebenin temel kavramlarından bahsedilmiştir. Bu kavramlardan olan dönemsellik kavramı, kamu idarelerinin faaliyetlerini belirli dönemlerde raporlamasını ve her dönemin faaliyet sonuçlarını diğer dönemlerden bağımsız olarak saptamasını ifade etmektedir. İhtiyatlılık kavramı ise muhasebe uygulamasında muhtemel risklere ve olaylara karşı belirtilen durumlarda karşılık ayrılmasını ifade etmektedir.
Bu kavramlar doğrultusunda kıdem tazminatı karşılığı ayrılması; işçilere ödenecek kıdem tazminatı giderlerinin çalışılan yıllarla ilişkilendirilmesi açısından dönemsellik kavramına, kıdem tazminatı ödemesi nedeniyle ileride karşılaşılacak mali yükün önceden görülmesi anlamında ise ihtiyatlılık kavramına hizmet etmektedir.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 281’inci maddesinde faaliyet dönemi içinde ödenmesi öngörülen kıdem tazminatları için 372 Kıdem tazminatı karşılığı hesabının, 330’uncu maddesinde ise; faaliyet döneminde tahakkuk eden ancak uzun vadede ödenmesi öngörülen kıdem tazminatı karşılıklarının izlenmesi için 472 Kıdem tazminatı karşılığı hesabının kullanılacağı hüküm altına alınmıştır.
Belediyenin, sadece emekliliğe hak kazanan işçiler için kıdem tazminatı karşılığı ayırdığı, diğer işçilere ise karşılık ayrılmadığı tespit edilmiştir.
Belediye tarafından bundan sonraki süreçte tüm işçiler için kıdem tazminatı hesaplanacağı ve söz konusu kıdem tazminatı tutarınn vadesine göre 372/472 Kıdem tazminatı karşılıkları hesabında izleneceği belirtilmiştir.


ÖZET: 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, Büyükşehir İlçe Belediyesi, emeklilik talebinde bulunan işçiler için kıdem tazminatı karşılığı ayırmakta, ancak emeklilik talebinde bulunmayan işçiler için bu karşılıkları ayırmamaktadır. Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nde belirtilen dönemsellik ve ihtiyatlılık kavramları doğrultusunda, kıdem tazminatı karşılıklarının ayrılması gerektiği vurgulanmıştır. Belediye, gelecekte tüm işçiler için kıdem tazminatı hesaplayacağını ve bu tutarın vadesine göre ilgili hesaplarda izleneceğini belirtmiştir.