| ÖZET: 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, Edirne Valiliği tarafından kuruma bedelsiz tahsis edilen taşınmazın muhasebe kayıtları yapılmamıştır. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na uygun olarak, tahsis edilen taşınmazların muhasebeleştirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Edirne Valiliği, gerekli belgelerin temin edilerek kayıtların yapılacağını ifade etmiştir. Bu nedenle, taşınmazın ilgili hesaplara kaydının gerçekleştirilmesi zorunludur. |
BULGU: Kuruma Tahsisli Taşınmazın Muhasebe Kayıtlarının Yapılmaması
2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Özel Bütçeli İdare
2022 yılı Taşınmaz işlemlerinin incelenmesinde; Edirne Valiliği’nin 21.07.2022 tarih ve 848 sayılı oluru ile kuruma bedelsiz olarak tahsis edilen taşınmazın (Edirne Valiliği Devlet Konukevi olarak kullanılan konak) ofis binası olarak muhasebe kayıtlarında işlenmediği görülmüştür.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun “Taşınmaz tahsisi” başlıklı 47’inci maddesinin birinci fıkrasında “Kamu idareleri, kanunlarında veya Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde belirtilen kamu hizmetlerini yerine getirebilmek için mülkiyetlerindeki taşınmazlarla Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerleri, birbirlerine ve köy tüzel kişiliklerine bedelsiz olarak tahsis edebilirler. Tahsis edilen taşınmaz, amaç dışı kullanılamaz…”.
“Kayıt zamanı” başlıklı 50’nci maddesinde de ” Bir ekonomik değer yaratıldığında, başka bir şekle dönüştürüldüğünde, mübadeleye konu edildiğinde, el değiştirdiğinde veya yok olduğunda muhasebeleştirilir. Bütün malî işlemlerin muhasebeleştirilmesi ve her muhasebe kaydının belgeye dayanması şarttır. ”denilmektedir.
Mülkiyeti diğer kamu idarelerine ait olup bir başka kamu idaresine tahsis edilen taşınmazların tahsis edildikleri kamu idarelerinin mali tablolarında gösterilmesi ve kamu idarelerine ait mali tabloların doğru ve güvenilir bir şekilde üretilebilmesi için Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinin 130, 131 ve 132’nci maddeleri ile Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinin 170, 172, 174, 176 ve 186’ncı maddelerinde tahsis edilen taşınmazların izlenebilmesi amacıyla ilgili hesapların detayında 27.12.2014 tarihli ve 29218 (Mükerrer) sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Maliye Bakanlığının 41 Sıra No.lu Muhasebat Genel Müdürlüğü (Genel Yönetim Kapsamındaki Kamu İdarelerinin Detaylı Hesap Planları) Genel Tebliğinde “03-Tahsisli Kullanılan Taşınmazlar” yardımcı hesapları belirlenmiştir. .
Taşınmazın tahsis edildiği kamu idaresi tarafından tahsis işlemine ilişkin belgeler muhasebe birimine verildiğinde; ilgisine göre 250-Arazi ve Arsalar Hesabı, 251-Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri Hesabı veya 252-Binalar Hesabına (03.Tahsisli Kullanılan Taşınmazlar) borç, 500-Net Değer Hesabına (12.Tahsisli Kullanılan Taşınmazlar) alacak; varsa taşınmaza ilişkin amortisman tutarları 500-Net Değer Hesabına (13.Tahsis Edilen Taşınmazlar İçin Ayrılmış Amortisman Tutarı) borç, 257-Birikmiş Amortismanlar Hesabına alacak kaydedilmesi gerekmektedir.
Kamu idaresi cevabında, Edirne Valiliği tarafından kuruma tahsis edilen taşınmaza ait ilişkin belgeler temin edilerek söz konusu taşınmazın ilgili hesap kodlarında muhasebe kayıtlarının yapılmasının sağlanacağı ifade edilmiştir.
Sonuç olarak, tahsisli olarak kullanılan ve muhasebe kayıtlarında yer almayan taşınmazın ilgili hesaplara kaydının yapılması gerekmektedir.