BULGU: Lojman Statüsünde Olması Gereken Bazı Konutların Hizmet Tahsisli Konut Olarak Kullanılması ve İdarenin Yönergesine Belirtilen Konaklama Sınırına Uyulmaması
2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Bağlı İdaresi
İdarenin mülkiyetinde bulunan İzmir ilinin çeşitli bölgelerinde yer alan 55 adet hizmet konutu bulunduğu tespit edilmiştir. Yapılan incelemelerde İdarenin yapısı gereği lojman statüsünde bulunan konutlarını hizmet tahsisli konut olarak kullandırdığı ve İdarenin çıkarmış olduğu “Hizmet Evi ve Tahsisi Yönergesinde belirtilen konaklama sınırına riayet edilmediği görülmüştür.
Mezkur Yönergenin Tanımlar başlıklı 3’üncü maddesinde hizmet evi: “İZSU tesislerindeki faaliyetlerin kesintisiz yürütülebilmesinin sağlanabilmesi bakımından, işletilmekte olan tesis vb. yapının içinde ayrılmaz bir parçası olarak yer alan ya da tesis ve işleyişle bağlantı harici yerlerde de bulunabilen, tesis vb. yapının işletilebilmesi ve korunması için görev yapan personele tahsis edilebilecek olan konut niteliği taşıyan yapıları ifade eder.” denilmektedir.
İlgili Yönetmeliğin Hizmet evinde oturma süresi başlıklı 9’uncu maddesinde: “ Hizmet evi personele beş yıl için tahsis edilir. Bu süre içinde hizmet evinin bütünleyici parçası olan tesisin İdarece kapatılması, devredilmesi, işletilmesinden vazgeçilmesinden veya personelin tahsis için gerekli niteliği kaydetmesi ve İdarenin yazılı bildirimden bulunması halinde bildirimin tebliğinden itibaren altmış gün içinde personel hizmet evini boşaltacaktır. Tahsis süresi sonunda genel müdür onayı ile tahsis süresi uzatılabilir.” şeklinde hüküm altına alınmıştır.
Yapılan incelemelerde bazı konutların yapısı gereği hizmet evinden öte lojman olarak kullanıldığı ve görevi başında bulunması zorunlu olmayan personele tahsis edildiği, süre sınırına riayet edilmediği tespit edilmiştir.
Sonuç olarak bu konutların statüsünü kaybetmiş olanların lojman olarak belirlenmesi ve hizmet evlerinin tahsisinde mevzuat hükümlerine uygun olarak işlemlerin yapılması gerekmektedir.
| ÖZET: 2023 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, İzmir ilinde bulunan 55 adet hizmet konutunun lojman statüsünde kullanıldığı ve İdarenin belirlediği konaklama sınırına uyulmadığı tespit edilmiştir. İncelemeler, bazı konutların hizmet evi yerine lojman olarak tahsis edildiğini ve görevi gereği bulunmayan personele verildiğini ortaya koymuştur. Bu durum, ilgili yönetmelik hükümlerine aykırıdır; dolayısıyla, statüsünü kaybetmiş konutların lojman olarak belirlenmesi ve hizmet evlerinin tahsisinde mevzuata uygun işlemlerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. |