| ÖZET: 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporları, büyükşehir olmayan il kapsamındaki bazı ilçe belediyelerinin, maden işletmelerinden alınması gereken %0,2 oranındaki maden payını tahakkuk ve tahsil etmediğini göstermektedir. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu ve 3213 sayılı Maden Kanunu uyarınca, maden işletmeleri bu payı her yıl Haziran ayı sonuna kadar Kamu İdaresi hesabına yatırmakla yükümlüdür. |
BULGU: Maden İşletmelerinden Alınması Gereken Belediye Payının Tahakkuk ve Tahsil Edilmemesi
2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Olmayan İl Kapsamında Yer Alan İlçe Belediyesi
Kamu İdaresi sınırları içerisinde faaliyette bulunan bazı maden işletmelerinden alınması gereken maden payına ilişkin takip ve tahakkuk işlemlerinin yapılmadığı görülmüştür.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun “Müze Giriş Ücretleri ile Madenlerden Belediyelere Pay” başlıklı mükerrer 97’nci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde; belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde faaliyet gösteren maden işletmeleri tarafından yıllık satış tutarının %0,2 nispetinde belediye payı ayrılacağı ve Devlet hakkının Hazineye ödenmesi sırasında bu payın ruhsat sahibi tarafından belediyeye ödeneceği hüküm altına alınmıştır.
3213 sayılı Maden Kanunu’nun “Devlet Hakkı” 14’üncü maddesinde ise Devlet hakkının tamamının her yıl Haziran ayının son gününe kadar ruhsat sahibi tarafından Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü hesabına yatırılacağı ifade edilmiştir.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca belediye sınırları ve mücavir alanlar içerisinde faaliyet gösteren maden işletmeleri, yıllık satış tutarının %0,2 nispetindeki belediye payını, Devlet hakkının Hazineye her yıl ödeme zamanı olan Haziran ayının son günü mesai bitimine kadar Kamu İdaresinin hesabına yatırmaları gerekmektedir.
Yapılan incelemede Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünden (MAPEG) 20162021 yılları arasında Ereğli sınırları içerisinde faaliyet gösteren maden işletmelerinin ocak başı satış tutarları listesi alınmış, söz konusu tutarlar Kamu İdaresinin maden payına ilişkin tahakkuk ve tahsilatları ile karşılaştırılmış ve bazı maden işletmelerinin Kamu İdaresine herhangi bir ödemede bulunmadığı tespit edilmiştir.
Kamu İdaresi sınırları ve mücavir alanlar içerisinde faaliyette bulunan maden işletmelerinin bilgilerinin, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünden temin edilmesi ve bu işletmelerin yıllık satış tutarlarının %0,2’si nispetinde hesaplanan Belediye payının tahsil edilmesi gerekmektedir.