|
ÖZET: Kamu İhale Kurulu, başvuru sahibinin iddialarını değerlendirirken, Anayasa’nın 138. maddesi ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun ilgili hükümlerine atıfta bulunmuştur. Anayasa, yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğunu belirtirken, idari işlemlerin uygulanması sırasında telafisi güç zararların doğması ve işlemin hukuka aykırı olması durumunda yürütmenin durdurulabileceğini ifade etmektedir. Ayrıca, idarenin mahkeme kararlarının icaplarına göre gecikmeksizin işlem tesis etme yükümlülüğü bulunmaktadır.
Bu bağlamda, Kamu İhale Kurulu, mahkeme kararının gerekliliklerini yerine getirmek zorunda olduğunu vurgulayarak, daha önceki kararını iptal etmiş ve düzeltici işlem belirlenmesine karar vermiştir. Bu durum, idarenin mahkeme kararlarına uyma yükümlülüğünün ve hukukun üstünlüğünün önemini ortaya koymaktadır. Böylece, hukuki süreçlerin etkinliği ve güvenilirliği sağlanmaya çalışılmıştır. |
| Karar no | 2011/MK-129 |
|---|---|
| Karar tarihi | 20.06.2011 |
| Toplantı No | 2011/048 |
| Gündem No | 102 |
| Gündem Konusu | 11.02.2010 tarih ve 2010/UM.II-542 sayılı Kurul Kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada, Ankara 6. İdare Mahkemesince verilen 17.05.2011 tarih ve E:2010/526 sayılı dava dosyasının 2577 sayılı Kanunun 26/3. fıkrası uyarınca 1 yıl süre ile işlemden kaldırılması kararına ilişkin işlem tesis edilmesi |
Yakacık Doğumevi ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Baştabipliği tarafından 10.08.2009 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Tıbbi Cihaz ve Demirbaş Malzeme Alımı (8 inci Kalem: USG Cihazı)” ihalesine ilişkin olarak Medusa Tıbbi Cihazlar Elektronik San. ve Tic. Ltd. Şti.’nin 03.12.2009 tarih ve 24089 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 02.12.2009 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusu üzerine Kamu İhale Kurulu’nun 11.02.2010 tarih ve 2010/UM.II-542 sayılı Kararı ile, “4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine” karar verilmiştir.
Davacı Vega Medikal Bilg. İth. İhr. Paz. Ltd. Şti. tarafından anılan Kurul Kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada, Ankara 6. İdare Mahkemesinin 17.02.2011 tarih ve E:2010/526 sayılı kararı ile yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.
Anılan mahkeme kararı üzerine Kamu İhale Kurulu’nun 04.04.2011 tarih ve 2011/MK-83 sayılı Kararı ile,
“1) Kamu İhale Kurulu’nun 11.02.2010 tarih ve 2010/UM.II-542 sayılı Kararının iptaline,
2 ) Anılan mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda 4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikayet başvurusunun reddine”karar verilmiştir.
Daha sonra Ankara 6. İdare Mahkemesinin 17.05.2011 tarih ve E:2010/526 sayılı kararı ile,
“…2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 26. Maddesinin 3622 sayılı Kanunla değişik 3. Fıkrasında “Davacının gösterdiği adrese tebligat yapılamaması halinde, yeni adresin bildirilmesine kadar dava dosyası işlemden kaldırılır ve varsa yürütmenin durdurulması kararı kendiliğinden hükümsüz kalır. Dosyanın işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak bir yıl içinde yeni adres bildirilmek suretiyle yeniden işleme konulması istenmediği takdirde, davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.” hükmü yer almış bulunmaktadır.
22.03.2011 tarihli tebliğ tutanağının incelenmesinden; davacı şirketin gösterdiği adreste tebligat yapılamadığı anlaşıldığından, 2577 sayılı Kanunun 26/3. fıkrası uyarınca dosyanın 1 yıl süreyle işlemden kaldırılmasına” karar verilmiştir.
Anayasanın 138 inci maddesinin dördüncü fıkrasında, yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.
Öte yandan, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinin ikinci fıkrasında; Danıştay veya idari mahkemelerin, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebileceği, aynı Kanunun 28 inci maddesinin birinci fıkrasında ise; Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Buna göre, yukarıda anılan Mahkeme Kararının icaplarına göre Kamu İhale Kurulu’nca işlem tesis edilmesi gerektiğinden,
Açıklanan nedenlerle;
1) Kamu İhale Kurulu’nun 04.04.2011 tarih ve 2011/MK-83 sayılı Kararının iptaline,
2) Anılan mahkeme kararı doğrultusunda, 11.02.2010 tarih ve 2010/UM.II-542 sayılı Kurul Kararı gereği, 4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oybirliği ile karar verildi.
|
Kazım ÖZKAN Başkan V. II. Başkan |
||
|
Ali Kemal AKKOÇ Kurul Üyesi |
Ali KAYA Kurul Üyesi |
Bahattin IŞIK Kurul Üyesi |
|
Adem KAMALI Kurul Üyesi |
Abdullah DÜNDAR Kurul Üyesi |
Erkan DEMİRTAŞ Kurul Üyesi |