BULGU: Mali Hüküm İçeren Yönetmeliklerin İştişari Görüş Oluşturmak Üzere Sayıştay’a Gönderilmemesi

2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Genel Bütçeli İdareler ve Tesisleri

Bakanlıkça düzenlenen bazı yönetmeliklerin mali hüküm içerdiği ancak Sayıştayın görüşünün alınmadığı tespit edilmiştir.
6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun “Daireler Kurulu” başlıklı 27’nci maddesinin dördüncü fıkrasında, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerince mali konularda düzenlenecek yönetmelikler ile yönetmelik niteliğindeki düzenleyici işlemlerin Sayıştayın istişari görüşü alınarak yürürlüğe konulacağı belirtilmiştir.
Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in “Görüş alma” başlıklı 6’ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde; genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerince Sayıştayın denetim alanına giren mali konularda düzenlenecek yönetmelik ve yönetmelik niteliğindeki düzenleyici işlem taslakları hakkında Sayıştay Başkanlığının görüşünün alınmasının zorunlu olduğu ifade edilmiştir.
Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri gereğince genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin mali nitelikteki düzenlemeleri için Sayıştayın istişari görüşünü alma zorunluluğu bulunmaktadır.
Bakanlıkça 2023 yılı içerisinde Resmi Gazate’de yayımlanan Yönetmelikler incelenmiştir. Mali hüküm içeren ve Sayıştayın istişari görüşü alınarak yürürlüğe konulması gereken Yönetmeliklerin bulunduğu tespit edilmiştir.
Resmi Gazete’de yayımlanıp mali hüküm içeren ve Sayıştaya görüş için gönderilmeyen Yönetmeliklere aşağıdaki tabloda yer verilmiştir.
Tablo 5: Mali Hüküm İçermesine Rağmen Sayıştayın Görüşü Alınmayan Yönetmelikler

Sıra No. Yönetmelik Adı Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi İlgili Genel
Müdürlük
1 Yapı Malzemeleri ve Zemin Laboratuvarları Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 14.03.2023 Yapı İşleri Genel
Müdürlüğü
2 Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 12.05.2023 Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü
3 İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 29.07.2023 Yerel Yönetimler
Genel Müdürlüğü

14.03.2023 tarihli “Yapı Malzemeleri ve Zemin Laboratuvarları Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” nin 17’nci maddesiyle geçerli birim fiyatların belirlendiği,
12.05.2023 tarihli “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği”nin 1 nci maddesiyle 3/7/2017 tarihli ve 30113 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 5’inci maddesine eklenen 31’nci fıkrayla güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemlerinin yapı inşaat alan hesabına ilişkin düzenleme yapıldığı,
29.07.2023 tarihli “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği”nin 2’nci maddesiyle 14/7/2005 tarihli ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin eki (EK-2)’de yer alan “GAYRİSIHHÎ MÜESSESELER LİSTESİ”nin “C) ÜÇÜNCÜ SINIF GAYRİSIHHÎ MÜESSESELER” kısmındaki “1- ENERJİ SANAYİİ” bölümünün 1.2.5 maddesinde ücretlerin belirlendiği,
görülmüştür.
Sonuç olarak, mali konularda düzenlenecek yönetmelikler ile yönetmelik niteliğindeki düzenleyici işlemler için, Sayıştayın istişari görüşünün alınması gerekmektedir.


ÖZET: 2023 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, bazı mali hüküm içeren yönetmeliklerin Sayıştay’a gönderilmediği tespit edilmiştir. 6085 sayılı Sayıştay Kanunu ve Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik gereğince, genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri mali konularda düzenleyecekleri yönetmelikler için Sayıştay’ın istişari görüşünü almakla yükümlüdür. İncelenen yönetmelikler arasında, Sayıştay görüşü alınmadan yürürlüğe girenler bulunmaktadır. Bu durum, mali konularda düzenlenecek yönetmelikler için Sayıştay’ın görüşünün alınmasının zorunlu olduğunu ortaya koymaktadır.