BULGU: Mali Hükümler İçeren Yönetmeliğin Sayıştay’ın İstişari Görüşü Alınmadan Yürürlüğe Konulması

2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – İl Özel İdaresi

“Yalova İl Özel İdaresi İktisadi İşletmesi Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik”in Sayıştayın istişari görüşü alınmadan yürürlüğe konulduğu görülmüştür.
Anılan Yönetmelik 07.04.2023 tarih ve 63 sayılı İl Genel Meclisi kararıyla kabul edilmiş ve yerel gazetede yayımlanmasını müteakip yürürlüğe girmiştir.
6085 Sayılı Sayıştay Kanunu’nun 27’nci maddesine göre (mülga 832 Sayılı Sayıştay Kanunu’nun 105’inci maddesi) mali konularda düzenlenecek yönetmeliklerin ve yönetmelik niteliğindeki düzenleyici işlemlerin yürürlüğe konulabilmesi için Sayıştayın istişari mütalaasının alınması gerekmektedir.
5210 sayılı 23/2/2022 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ekinde yer alan “Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”in “Görüş alma” başlıklı 6’ncı maddesine göre de, Genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerince Sayıştay’ın denetim alanına giren mali konularda düzenlenecek yönetmelik ve yönetmelik niteliğindeki düzenleyici işlem taslakları hakkında Sayıştay Başkanlığının görüşünün alınması zorunludur.
Sayıştay Daireler Kurulu 15.02.2006 tarih ve 1194/1 sayılı Kararı ile mali hüküm içeren yönetmeliklerin ve yönetmelik niteliğindeki düzenleyici tasarrufların yürürlüğe konulabilmesi için Sayıştayın istişari görüşünün alınmasını “yasal bir zorunluluk” olarak nitelendirmektedir. Ayrıca İçişleri Bakanlığının 09.04.2007 tarih ve 2007/39 sayılı Genelgesinde mahalli idarelerce düzenlenen yönetmeliklerin İçişleri Bakanlığı aracılığıyla Sayıştaya gönderileceği yer almaktadır.
Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’e göre taslak mevzuatın ilgili merkezi idare birimlerinin görüşüne sunulması mecburidir. Bu bağlamda mali hüküm içeren bir konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sayıştay Başkanlığının görüşünün alınması zorunludur. Bu bakımdan yerel yönetimlerce çıkarılacak bir taslak yönetmelik, resmî paydaşlardan görüş alınması gerektiği halde bunların görüşleri alınmaksızın yayımlanmış ise şekil yönünden hukuka aykırı olacaktır ve idari yargı tarafından iptal edilebilecektir.
Sonuç olarak, İl Özel İdaresince hazırlanan ve içeriğinde mali hükümler barındıran yönetmeliklerin yürürlüğe konulmadan önce Sayıştay’ın istişari görüşünün alınması gerekmektedir.


ÖZET: 2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, Yalova İl Özel İdaresi İktisadi İşletmesi Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, Sayıştay’ın istişari görüşü alınmadan yürürlüğe girmiştir. 6085 Sayılı Sayıştay Kanunu’nun 27’nci maddesi ve ilgili mevzuatlar gereği, mali konularda düzenlenecek yönetmeliklerin Sayıştay’ın görüşü olmadan yürürlüğe konulması hukuka aykırıdır. Bu durum, idari yargı tarafından iptal edilebilir. Dolayısıyla, mali hüküm içeren yönetmeliklerin yürürlüğe girmeden önce Sayıştay’ın görüşünün alınması zorunludur.