BULGU: Mali Tablolarda Taşınmaz Mal Hesaplarındaki Değerler ile Taşınmaz İcmal Cetvellerindeki Değerlerin Tutarsız Olması
2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Olmayan İl Kapsamında Yer Alan İlçe Belediyesi
Kurumun mali tablolarında yer alan Maddi Duran Varlıklar Hesap Grubundaki Taşınmaz Malların değerleri ile taşınmaz icmal cetvellerinde yer alan değerlerin tutarsız olduğu görülmüştür.
Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik’in “Kayıt şekli” başlıklı 7’nci maddesinde, kamu idarelerinin yönetiminde veya kullanımında bulunan taşınmazlarını Yönetmelikte belirtilen cinslere göre ekte yer alan formlara kaydetmeleri ve mali hizmetler birimince de bu formların konsolide edilerek Yönetmelik’in ekinde yer alan taşınmaz icmal cetvellerinin oluşturulacağı hüküm altına alınmıştır.
Söz konusu Yönetmelik’in “Mevcut taşınmazların kaydına ilişkin işlemler” başlıklı Geçici 1’inci maddesinde; taşınmazların fiili envanterinin emlak vergi değerleri üzerinden kayıt ve kontrol işlemleriyle görevli birimlerince, mevcut kullanım şekilleri esas alınarak en geç 30.09.2014 tarihine kadar tamamlanacağı ve ilgili formlara ve icmal cetvellerine kaydedileceği, fiili envanteri yapılan taşınmazlara ait bilgilerin muhasebe kayıtları yapılmak üzere ilgili muhasebe birimlerine verileceği ve muhasebe birimleri, kayıtlı taşınmazları ilgili hesaplardan 01.10.2014 tarihi itibarıyla çıkararak ve aynı tarihte fiili envanter bilgileri üzerinden muhasebe kayıtlarının yapılacağı ve Yönetmelik’in 5’inci maddesine göre yapılması gereken işlemlerin 31.12.2017 tarihine kadar tamamlanacağı belirtilmiştir.
Yukarıdaki Yönetmelik hükümlerinde açıkça ifade edildiği üzere en geç 30.09.2014 tarihi itibarı ile mevcut taşınmazların fiili envanterinin kurumların kayıt ve kontrol işlemleriyle görevli birimlerince tamamlanarak muhasebe birimlerine verilmesi, muhasebe birimlerinin de 01.10.2014 tarihi itibarıyla fiili envanter bilgileri üzerinden muhasebe kayıtlarını yapmaları gerekmektedir. Yönetmelik’in 5’inci maddesine göre yapılması gereken işlemlerin ise 31.12.2017 tarihine kadar tamamlanması gerekmektedir.
Ancak muhasebe kayıtları, mali tablolar ve taşınmaz icmal cetvellerinin incelenmesi sonucunda aşağıdaki tabloda görüleceği üzere mali tablolarda yer alan taşınmaz değerleri ile icmal cetvellerindeki değerlerin tutarsız olduğu görülmektedir.
Tablo 9: Taşınmaz Mal Değerleri Karşılaştırma Tablosu
| Hesap Adı | Bilanço Değeri (TL) | Taşınmaz İcmal Cetveli Değeri (TL) | Fark (TL) |
| 250 Arazi ve Arsalar Hesabı | 3.210.586,02 | 5.000.397,06 | -1.789.811,04 |
| 251 Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri Hesabı | 10.547.168,76 | 64.442,77 | 10.482.725,99 |
| 252 Binalar Hesabı | 2.083.560,25 | 6.890.737,68 | -4.807.177,43 |
Kamu idaresi cevabında, önceki yıllarda emlak servisi tarafından girişleri yapılmış fakat mali hizmetler birimi tarafından girişi yapılmayan taşınmazların tespiti yapılarak muhasebe kayıtlarına eklenmiştir denilerek 07.03.2022 tarih ve 1023 numaralı muhasebe işlem fişi cevap ekinde gönderilmiştir. Ancak gönderilen muhasebe işlem fişi ile yapılan düzeltme 2022 yılı muhasebe kayıtlarını ve mali tablolarını etkilemekte olup 2021 yılı mali tablolarına bir etkisi bulunmamaktadır.
Yukarıda ifade edilen mevzuat hükümleri ve değerlendirmeler çerçevesinde, ilgili birimler tarafından taşınmaz kayıt ve işlemlerinin mevzuata uygun şekilde yapılarak Taşınmaz İcmal Cetvellerindeki değerler ile muhasebe kayıtları ve mali tablolarda yer alan değerlerin uyumluluğunun sağlanması gerektiği, bu haliyle Bilançoda Maddi Duran Varlıklar Hesap Grubunda yer alan 250 Arazi ve Arsalar Hesabı, 251 Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri Hesabı ile 252 Binalar Hesabının doğru ve güvenilir veri içermediği değerlendirilmektedir.
| ÖZET: 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, bir ilçe belediyesinin mali tablolarındaki taşınmaz mal değerleri ile taşınmaz icmal cetvellerindeki değerler arasında tutarsızlıklar tespit edilmiştir. Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik hükümleri gereği, taşınmazların fiili envanterinin tamamlanması ve muhasebe kayıtlarının yapılması gerektiği belirtilmiştir. Ancak, inceleme sonuçları, mali tabloların güvenilir veri içermediğini göstermektedir; bu durum, ilgili birimlerin taşınmaz kayıt ve işlemlerini mevzuata uygun şekilde gerçekleştirmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. |