ÖZET: Belediyesinde memurlar eliyle yürütülmesi gereken hizmetlerin bir kısmının daimi işçiler ve şirket personeli vasıtasıyla yürütüldüğü tespit edilmiştir. Anayasanın 128 inci maddesi, Devlet Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerin memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütüleceğini belirtmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 ve 33 üncü maddelerinde de süreklilik arz eden görevlerin memurlar eliyle yürütülmesi gerektiği ifade edilmiştir. Kamu İdaresi cevabında, gerekli olan birimler arası görevlendirmelerin derhal yapılacağı ve işçi ve şirket personeli istihdamının sona erdirilmeye çalışılacağı belirtilmiştir. Bu nedenle memurlar eliyle yürütülmesi gereken kamu hizmetlerinde, işçi ve şirket personeli istihdamının sona erdirilmesi gerekmektedir.

BULGU: Memurlar Eliyle Yürütülmesi Gereken Hizmetlerin Bir Kısmının Daimi İşçiler ve Şirket İşçileri Vasıtasıyla Yürütülmesi

2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi

Belediyede memurlar eliyle yürütülmesi gereken hizmetlerin bir kısmının daimi işçi personel ve şirket personeli işçiler eliyle yürütüldüğü görülmüştür.
Tablo 12: Kurumun Birim Bazında İstihdam Edilen Personel Listesi

S. No Başkanlık/Müdürlük/Birim Memur Sözleşmeli Personel İşçi Geçici
W
Diğer Genel Toplam
1 Başkanlık Makamı 1 1

Belediyenin Bilgi İşlem Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü’nde memurlar tarafından yürütülmesi gereken bir kısım işlerin işçiler ve şirket personeli tarafından yapıldığı görülmüştür.
Anayasanın 128 inci maddesinde, Devlet Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerin memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütüleceği belirtilmiştir.
Ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 ve 33 üncü maddelerinde de süreklilik arz eden görevlerin memurlar eliyle yürütüleceği ve kadrosuz memur çalıştırılamayacağı hükmü amirdir.
Kamu İdaresi cevabında, bulguda yer alan memur eliyle yürütülmesi gereken kamu hizmetlerinin Belediye memur kadrolarının yeterliliği ölçüsünde memurlar vasıtası ile yürütülmesinin sağlanacağı, bu bağlamda gerekli olan birimler arası görevlendirmelerin derhal yapılacağı ve işçi ve şirket personeli istihdamı sona erdirilmeye çalışılacağı ifade edilmiştir.
Yukarıda ifade edilen mevzuat hükümleri gereği memurlar eliyle yürütülmesi gereken kamu hizmetlerinde, işçi ve şirket personeli istihdamının sona erdirilmesi gerekmektedir.