|
ÖZET: 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları, büyükşehir ilçe belediyelerinde memurlar tarafından yürütülmesi gereken asli ve sürekli kamu hizmetlerinin, işçi statüsündeki personel ile yerine getirildiğini ortaya koymuştur. Mevzuat gereğince, kadro gerektiren görevlerde yevmiyeli personel çalıştırılması yasaktır. Anayasa’nın 128/1. maddesi, kamu hizmetlerinin memurlar ve diğer kamu görevlileri tarafından yürütülmesi gerektiğini belirtmektedir. Ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4. ve 5. maddeleri, kamu hizmetlerinin yalnızca belirli istihdam şekilleriyle yürütülebileceğini vurgulamaktadır.
Denetim bulgularına göre, örneğin Fen İşleri Müdürlüğü’nde toplam 38 personelden yalnızca 4’ü memur, 3’ü kadrolu işçi, 31’i ise şirket personeli işçisidir. Bu durum, asli ve sürekli kamu görevlerinin büyük ölçüde işçi statüsündeki personel tarafından yürütüldüğünü göstermektedir. Kamu İdaresi, bu sorunla ilgili olarak, asli ve sürekli görevlerin memurlar tarafından yerine getirilmesi için yeterli sayıda memur istihdam etmeye yönelik çalışmaların sürdürüleceğini ifade etmiştir. Sonuç olarak, kamu hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi için, asli ve sürekli görevlerin memurlar tarafından ifa edilmesi ve yeterli sayıda memur istihdam edilmesi büyük önem taşımaktadır. |
BULGU: Memurlar Tarafından Yürütülmesi Gereken Asli ve Sürekli Kamu Hizmetlerinde İşçilerin Görevlendirilmesi
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi
Memurlar eliyle yürütülmesi gereken asli ve sürekli kamu görevlerinin işçi statüsündeki personel istihdamı ile yerine getirildiği ve kadro konusu olan görevlerde yevmiyeli personelin çalıştırılamayacağı yönündeki mevzuat hükümlerine uyulmadığı saptanmıştır.
Anayasa’nın “Genel ilkeler” başlıklı 128/1’inci fıkrasında: “Devletin, kamu iktisadî teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği aslî ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.” hükmü yer almaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “İstihdam şekilleri” başlıklı 4’üncü maddesinde de kamu hizmetlerinin memurlar, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçiler eliyle gördürüleceği, 5’inci maddesinde bu dört istihdam şekli dışında personel çalıştırılamayacağı belirtilmektedir.
Değinilen mevzuat hükümlerinden memurlar eliyle yürütülmesi gereken asli ve sürekli kamu görevlerinin işçi statüsündeki personel istihdamı ile yerine getirilemeyeceği, kadro konusu olan görevlerde yevmiyeli personelin çalıştırılamayacağı anlaşılmaktadır.
Uygulamaya bakıldığında ise; yıl sonu itibarıyla örnek olarak Fen İşleri Müdürlüğündeki toplam 38 personelin 4 tanesi memur, 3 kişi kadrolu daimi işçi, 31 tanesi ise şirket personeli işçidir. Memurlar eliyle yürütülmesi gereken asli/sürekli görevlerin çoğunlukla işçi personel tarafından yürütüldüğü görülmektedir.
Asli ve sürekli kamu görevlerinin işçi statüsündeki personel yerine memurlar tarafından yerine getirilmesi ve yeterli sayıda memur istihdam edilmesi gerekir.
Kamu İdaresi cevabında, asli ve sürekli kamu görevlerinin işçi statüsündeki personel yerine memurlar tarafından yerine getirilmesi için yeterli sayıda memur istihdamının sağlanmaya çalışılacağını bildirmiştir.
Sonuç olarak; asli ve sürekli kamu görevlerinin işçi statüsündeki personel yerine memurlar tarafından yerine getirilmesi için yeterli sayıda memur istihdam edilmesi gerekmektedir.