|
ÖZET: 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları, muhasebe birimi dışında bulunan banka hesaplarının varlığını ortaya koymuştur. Bu hesaplar, muhasebe yetkilisinin denetimi altında değildir ve içerdikleri tutarlar muhasebeleştirilmemiştir. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 61. maddesi, muhasebe hizmetlerinin kapsamını belirleyerek, gelirlerin tahsilinden giderlerin ödenmesine kadar tüm mali işlemlerin kayıt ve raporlanmasından muhasebe yetkilisini sorumlu tutmaktadır.
Denetim bulgularında, muhasebe yetkilisinin kontrolü dışında farklı personellerin bu hesaplardan ödeme yaptığı tespit edilmiştir. İlgili mevzuat gereği, muhasebe yetkilisi, gelirlerin tahakkuk ettirilmesi ve giderlerin hak sahiplerine ödenmesi gibi işlemlerden tek başına sorumludur. Bu durum, hesapların kayıt altına alınması ve kontrol edilmesi gerektiğini göstermektedir. Denetim sonuçlarına göre, muhasebe yetkilisi dışındaki hesapların ivedilikle kayıt altına alınması ve kontrol süreçlerinin düzenlenmesi önem arz etmektedir. Kamu idaresi, bu bulgularla ilgili gerekli işlemleri yapma taahhüdünde bulunmuştur. |
BULGU: Muhasebe Birimi Dışında Tutulan Banka Hesaplarının Bulunması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Üniversite
Muhasebe yetkilisinin kontrolü altında olmayan banka hesaplarının bulunduğu ve bu hesaplarda yer alan tutarların muhasebeleştirilmediği görülmüştür.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Muhasebe hizmeti ve muhasebe yetkilisinin yetki ve sorumlulukları” başlıklı 61’inci maddesinde; muhasebe hizmeti; gelirlerin ve alacakların tahsili, giderlerin hak sahiplerine ödenmesi, para ve parayla ifade edilebilen değerler ile emanetlerin alınması, saklanması, ilgililere verilmesi, gönderilmesi ve diğer tüm malî işlemlerin kayıtlarının yapılması ve raporlanması işlemleri olarak tanımlanmış ve bu işlemleri yürütenlerin muhasebe yetkilisi olduğu hüküm altına alınmıştır. Bu Kanun’a göre; muhasebe yetkilisi, bu hizmetlerin yapılmasından ve muhasebe kayıtlarının usulüne uygun, saydam ve erişilebilir şekilde tutulmasından sorumlu tutulmuştur.
Yukarıda yer verilen Kanun maddesi gereğince, İdarelerin ilgili mevzuatı çerçevesinde gelirlerini tahakkuk ettirmek, gelir ve alacaklarının takip ve tahsil işlemlerini yürütmek ve giderlerin hak sahiplerine ödenmesini sağlamaktan tek başına muhasebe yetkilisi sorumlu ve yetkilidir.
Yapılan denetimlerde, muhasebe yetkilisinin kontrolü altında olmayan ve aşağıdaki tabloda ayrıntısı gösterilen banka hesaplarının bulunduğu ve bu hesaplarda yer alan tutarların muhasebeleştirilmediği ve muhasebe yetkilisinin dışında farklı bir personel tarafından hesaba gelen paralardan ödeme yapıldığı tespit edilmiştir.
Kamu İdaresince, bulguda tespit edilen hususlara ilişkin olarak gerekli işlemin yapıldığı belirtilmiştir.
Tablo 7: Muhasebe Yetkilisinin Kontrolünde Olmayan Hesapların Listesi
| Banka Adı | IBAN Numarası | Hesaba Gelen Toplam Para Miktarı (Avro) |
Hesap Bakiyesi (Avro) | Hesabın Açıldığı Tarih |
| Halk Bankası | TR900001200932700058000233 | 124.998,12 | 0,56 | 01.12.2014 |
| Halk Bankası | TR870001200932700058000384 | 42.400,06 | 747,06 | 31.12.2019 |
| Ziraat Bankası | TR680001000054465799605178 | 176.072,89 | 83.032,29 | 04.03.2020 |
| Toplam | 343.471,07 |
Bu itibarla muhasebe yetkilisinin kontrolü altında olmayan hesapların ivedilikle kayıt ve kontrol altına alınmasının sağlanması gerekmektedir.