|
ÖZET: 2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, İl Belediyesi’ne ait muhasebe kayıtları incelendiğinde, Personel Emanetleri Hesabı’nda bulunan tutarların içeriğinin net bir şekilde belirlenemediği tespit edilmiştir. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri, emanet hesaplarıyla ilgili işlemlerin düzenli bir şekilde kaydedilmesini ve belgelenmesini zorunlu kılmaktadır. Ancak, 31 Aralık 2024 tarihli mali tablolarında 5.296.664,72 TL tutarında bakiye bulunan bu hesapta, alt kırılım kodlarının eksikliği nedeniyle işlemlerin tek bir ana hesaba kaydedilmesi, kontrolü zorlaştırmaktadır.
Belediye, kullandığı muhasebe programında yardımcı yevmiye defteri ve alt kırılım kodlarının bulunmadığını belirtmiş, bu durumun personel emanetleri hesabındaki işlemlerin detaylı takibini engellediğini ifade etmiştir. Ayrıca, bu sorunların çözümü için İçişleri Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ne gerekli taleplerin iletildiği kaydedilmiştir. Sonuç olarak, 333.02.07 Personel Emanetleri Hesabı’na ilişkin işlemlerin içeriğinin net bir şekilde anlaşılabilmesi ve kayıtların zamanında yapılabilmesi için gerekli düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. |
BULGU: Personel Emanetleri Hesabında Bulunan Tutarların İçeriğinin Tespit Edilememesi
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – İl Belediyesi
Belediyeye ait muhasebe kayıtlarının incelenmesi sonucunda Personel emanetleri hesabına kayıtlı tutarların içeriğinin tam olarak açıklanmadığı görülmüştür.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 333 Emanetler “Hesaba ilişkin işlemler” başlıklı 261 inci maddesinde; emanetler hesabında kayıtlı paralardan nakden yapılan ödeme ve başka hesaplara aktarılan tutarlar için muhasebe işlem fişi düzenleneceği, emanet olarak alınan paraların, gerek parayı teslim edene, gerek istihkak sahibi sıfatıyla başkalarına verilmesi veya gelir kaydedilebilmesi için (zamanaşımına uğramasından dolayı gelir kaydedilenlerle kanunen veya gönderilen haciz kararlarına dayanılarak muhasebe birimlerince tevkif edilen ve ilgili daire ve kurumlara ödenmesi gereken paralar hariç), parayı teslim ettiren daire veya kurumca usulüne göre düzenlenmiş onaylı bordro, bildirim veya bu dairelerce paranın ilgililerine verilmesine ilişkin bir yazının ya da alındı arkasına yazılmış onaylı bir açıklamanın bulunmasının gerekli olduğu belirtilmiştir.
Belediyeye ait 31.12.2024 tarihli mali tablolarının incelenmesi sonucunda 333.02.07 Personel emanetleri hesabında 5.296.664,72 TL tutarında bakiye olduğu, 2023 yılı sonunda da aynı bakiyenin yer aldığı tespit edilmiştir. Anılan hesabın alt kırılım kodlarının olmaması işlemlerin tek bir ana hesaba kayıt edilmesine neden olmakta ve kontrolü güçleştirmektedir.
Kamu idaresi cevabında, Belediye tarafından kullanılan muhasebe programında yardımcı yevmiye defteri ve alt kırılım kodlarının bulunmaması nedeniyle personel emanetleri hesabındaki işlemlerin ayrıntılı takibi yapılamadığı ve hesabın içeriğinin açıklanmasını ve izlenmesini zorlaştırdığını, İlgili yazılımların iyileştirilmesi ve muhasebe sistemine yardımcı defterlerin entegre edilmesi için gerekli taleplerin İçişleri Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğüne iletildiği belirtilmiştir.
Sonuç olarak, 333.02.07 Personel emanetleri hesabına yapılan işlemlerin içeriğinin tam olarak anlaşılabilmesi ve ilgili kayıtların zamanında yapılabilmesi için gerekli düzenleyici işlemlerin yapılması gerekmektedir.