|
ÖZET: Peşin tahsil edilen kira gelirlerinin muhasebeleştirilmesinde, 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, 380 Gelecek Aylara Ait Gelirler Hesabı kullanılmamıştır. Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nin 296. maddesi, bu hesabın peşin tahsil edilen gelirlerin ve uzun vadeli yabancı kaynakların izlenmesi için gerekli olduğunu belirtmektedir. Üniversiteye ait iş merkezi ve kantin gibi alanlardan elde edilen kira gelirleri, üçer aylık dönemler halinde peşin olarak alınmakta, ancak bu gelirlerin muhasebe kayıtlarında gerekli şekilde yer almadığı tespit edilmiştir.
Kurumun verdiği yanıtta, 2022 yılından itibaren bu gelirlerin 380 ve 480 hesaplarında izlenmeye başlandığı ifade edilmiştir. Ancak 2021 yılı itibarıyla, bu hesapta herhangi bir işlem yapılmamış ve ilgili bilgilerin dönem sonu işlemlerine yansımadığı görülmüştür. Mevzuat hükümleri doğrultusunda, peşin tahsil edilen kira gelirlerinin doğru bir şekilde muhasebeleştirilmesi için 380 Gelecek Aylara Ait Gelirler Hesabı’nın kullanılması zorunludur. Bu durum, muhasebenin dönemsellik ilkesine uygun bir şekilde işlemlerin kaydedilmesi açısından önem taşımaktadır. |
BULGU: Peşin Tahsil Edilen Kira Gelirlerinin Gelecek Aylara Ait Gelirler Hesabında İzlenilmemesi
2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Üniversite ve Üniversite Döner Sermayesi
Üniversiteye ait taşınmazların kiraya verilmesinden elde edilen ve peşin tahsil edilen kira gelirlerinin muhasebeleştirilmesinde kullanılması gereken 380 Gelecek Aylara Ait Gelir le r Hesabı kullanılmamaktadır.
Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinin 296’ncı maddesinde 380 Gelecek Aylara Ait Gelirler Hesabıyla ilgili olarak; “Gelecek aylara ait gelirler hesabı, içinde bulunulan dönemde ortaya çıkan ancak, gelecek aylara ait olan peşin tahsil edilmiş gelirler ile uzun vadeli yabancı kaynaklar ana hesap grubundaki gelecek yıllara ait gelirler hesabında kayıtlı tutarlardan tahakkuk zamanına bir yıldan az süre kalan peşin tahsil edilmiş gelirlerin izlenmesi için kullanılır” düzenlemesine yer verilmiştir.
Üniversiteye ait olan iş merkezi ve kantin gibi alanlardan elde edilen kira gelirleri üçer aylık dönemler itibarıyla peşin olarak tahsil edilmektedir. Bu düzenleme çerçevesinde gelecek aylara ait olan ve peşin tahsil edilen kira gelirlerinin muhasebenin dönemsellik ilkesi gereği ilgili dönemlerde bu hesapta izlenilerek daha sonra ilgili hesaplara aktarılmalıdır.
Kurum tarafından bulguya ilişkin olarak verilen cevapta 2022 yılından itibaren üniversiteye ait olan iş merkezi ve kantin gibi alanlardan üçer aylık dönemler itibarıyla peşin olarak tahsil edilen, gelecek aylara ait olan ve peşin tahsil edilen kira gelirleri muhasebenin dönemsellik ilkesi gereği ilgili dönemlerde 380- Gelecek Aylara Ait Gelirler Hesabı ve 480- Gelecek Yıllara Ait Gelirler Hesabı’nda izlendiği ve daha sonra ilgili hesaplara aktarıld ığı belirtilmektedir.
2021 yılı dönemi içinde 380 Gelecek Aylara Ait Gelirler Hesabı işlem görmemiş ve bu hesaba ilişkin işlemlere ait bilgiler dönemsonu işlemlere yansımamıştır. Yukarda yer verilen mevzuat hükümleri ve idare cevabı doğrultusunda peşin tahsil edilen kira gelirlerinin muhasebeleştirilmesinde 380 Gelecek Aylara Ait Gelirler Hesabının kullanıl ma s ı gerekmektedir.