|
ÖZET: Üniversitede rektör yardımcısı ve genel sekreter yardımcısı atamalarının, ilgili mevzuatın belirlediği sayı sınırlarını aştığı tespit edilmiştir. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na göre, rektör yalnızca üç rektör yardımcısı atayabilirken, yalnızca merkezi açıköğretim yapan üniversitelerde bu sayı beşe kadar çıkabilmektedir. Ancak denetimlerde, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde rektör tarafından üç öğretim üyesinin asaleten, iki öğretim üyesinin ise tedviren rektör yardımcısı olarak görevlendirildiği görülmüştür. Bu durum, üniversite yönetiminde yetki kullanarak imza atabilen tedviren atanan rektör yardımcılarının sayısının mevzuata aykırı olduğunu ortaya koymaktadır.
Ayrıca, genel sekreter yardımcılarının sayısının iki ile sınırlı olmasına rağmen, üniversitede üç genel sekreter yardımcısı bulunmaktadır. Mevzuatta belirtilen düzenlemelere göre, tedviren görevlendirmelerin yeri olmadığı gibi, bu tür atamaların da yasal bir dayanağı bulunmamaktadır. Kamu idaresinin açıklamalarına göre, fazladan atanan rektör yardımcıları herhangi bir hakka sahip olmadan görev yapmaktadır; ancak bu durum, mevzuata uygunluğu sağlamamaktadır. Sonuç olarak, rektör yardımcısı ve genel sekreter yardımcısı sayısının, belirlenen sınırların üzerinde olmasının mümkün olmadığı değerlendirilmektedir. |
BULGU: Rektör Yardımcısı ve Genel Sekreter Yardımcısı Görevlendirmelerinde Sayı Sınırlarına Uyulmaması
2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Üniversite ve Üniversite Döner Sermayesi
Üniversitede rektör yardımcısı ve genel sekreter yardımcısı görevlendirmelerinin mevzuatla belirlenen sayıdan fazla olduğu görülmüştür.
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun “Rektör” başlıklı 13’üncü maddesinde; rektörün üniversitenin tüzel kişiliğini temsil ettiği belirtilmiş ve çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere, üniversitenin aylıklı profesörleri arasından en çok üç kişiyi kendi rektörlük görev süresiyle sınırlı olmak kaydıyla rektör yardımcısı olarak seçebileceği ve atayabileceği hükme bağlanmıştır. Ancak sadece merkezi açıköğretim yapmakla görevli üniversitelerde ve gerekli hallerde rektör tarafından beş rektör yardımcısı atanabileceği hükmüne yer verilmiştir.
124 sayılı Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumlarının İdari Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin “Genel Sekreterlik” başlıklı 27’nci maddesinde ise genel sekreterliğin; bir genel sekreter ile en çok iki genel sekreter yardımcısından ve bağlı birimlerden oluşacağı hükme bağlanmıştır.
Denetimlerde, Üniversitede rektör tarafından üç öğretim üyesinin rektör yardımcısı kadrolarına asaleten atandığı ancak bununla birlikte iki öğretim üyesinin de tedviren rektör yardımcısı olarak görevlendirildiği tespit edilmiştir. Tedviren atanan rektör yardımcıları da diğer rektör yardımcıları gibi rektörü temsil etmekte, kendilerine bağlı daire başkanlıkları eliyle üniversite yönetiminde icraatta bulunmakta ve yetkili olarak imza atmaktadırlar. Kurumun web sayfasında rektör yardımcıları beş kişi olarak gösterilmektedir.
Ayrıca Üniversitede en çok iki adet olması gerekirken üç adet genel sekreter yardımcısı bulunmakta olup kadro olmamasına rağmen 1 adet daire başkanı 2547 sayılı Kanun’un 13’üncü maddesinin b fıkrasına göre genel sekreter yardımcısı olarak görevlendirilmiş, bu kişiye talimat verme ve imza atma yetkisi tanınmıştır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda devlet hizmetlerinin memurlar eliyle yürütülmesi gerekliliği belirtildikten sonra istihdam çeşitleri de sayılmıştır. Bunlar arasında tedviren görevlendirme yer almadığı gibi; 2547 sayılı Kanun’da ve 124 numaralı Kararname’de de bu yönde bir hüküm ve düzenleme bulunmamaktadır. Aksine kanun koyucu rektör yardımcısı ve genel sekreter yardımcısı olarak atanacakların sayısını belirleyerek bu konuda kısıtlama getirmiştir. Rektör Yardımcıları sayısındaki tek istisna merkezi açık öğretim yapmakla görevli üniversitelerdir. Yıldız Teknik Üniversitesinin merkezi açık öğretim yapmakla görevli üniversitelerden olmaması nedeniyle görev yapan rektör yardımcılarının üç kişi ile sınırlı olması gerekmektedir. Genel sekreter yardımcılarının sayısının ikiden fazla olmasına ilişkin bir istisna da bulunmamaktadır.
Kamu idaresinin cevabında, fazladan iki adet rektör yardımcısı görevlendirmesinin tedviren yapıldığı, yani rektör yardımcısının herhangi bir hakkına sahip olmadan, o konunun gerektiği herhangi bir yetkiyi kullanmadan ve o konumun sağladığı herhangi bir kazanıma sahip olmadan yapılan bir görev olduğu, gerek uluslararasılaşma gerekse altyapı, bilgi işlem ve planlama konularında üniversiteye ve Türk Yükseköğretimine önemli katkılar sunulduğu, mevzuata aykırı olan bir durumun söz konusu olmadığı; fazladan görevlendirilen genel sekreter yardımcısının da esasen genel sekreter yardımcılığı yetkilerini kullanmadığı ifade edilmiştir.
Fazladan görevlendirilen rektör yardımcılarına araç ve oda tahsis edilmiştir ve bunlar da diğer rektör yardımcıları ile maaş hariç aynı hak ve yetkileri kullanmaktadırlar. Mevzuatta rektör yardımcısı ve genel sekreter yardımcısı olarak atanacakların sayısı belirlenmiş ve bu konuda kısıtlama getirilmiştir. Herhangi bir yetki kullanmadan yapılan bir görevin gerek uluslararasılaşma gerekse altyapı, bilgi işlem ve planlama konularında üniversiteye ve Türk Yükseköğretimine önemli katkılar sunabileceğinin belirtilmesi yapılan atamaları mevzuata uyarlı hale getirmemektedir.
Sonuç olarak; yukarıda belirtilen nedenlerle rektör yardımcısı ve genel sekreter yardımcısı sayısının mevzuatla belirlenen sayıdan fazla olmasının mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.