BULGU: Sayıştaya Verilmesi Gereken Bilgi ve Belgelerin Süresinde Verilmemesi
2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Belediyesi
Sayıştaya verilmesi gereken defter, mali tablo ve belgelerin süresi içerisinde verilmediği tespit edilmiştir.
“Kamu İdaresi Hesaplarının Sayıştaya Verilmesi ve Muhasebe Birimleri İle Muhasebe Yetkililerinin Bildirilmesi Hakkında Usul ve Esaslar”’ın “Kapsam” başlıklı 2’nci maddesinde; Sayıştay denetimine tabi olan kamu idarelerinin nelerden oluştuğu, “Verilecek defter, mali tablo, belge ve bilgilerin çeşitleri” başlıklı 5’inci maddesinde ise; Sayıştaya verilecek bilgi ve belgelerin çeşitleri ve hangi zamanda verileceği detaylı bir şekilde düzenlenmiştir.
Anılan mevzuat hükümleri gereğince, Sayıştay denetimine tabi olan Samsun Büyükşehir Belediyesi de, bu belgeleri Sayıştaya zamanında göndermekle yükümlü tutulmuştur.
Yapılan incelemede; Büyükşehir Belediyesi tarafından sunulması gereken defter, mali tablo ve belgeler denetim sürecinde fiilen teslim alınmış olmakla birlikte, aşağıdaki tabloda detayları görüleceği üzere bunların ilgili Usul ve Esaslarda belirtilen süreler içerisinde Sayıştaya verilmediği görülmüştür.
Tablo 12: Veri Gönderim Tarihleri
| Mali Ay | Veri Seti İle Gönderilen Son Yevmiyenin Tarihi | BVD’nin Gönderilmesi Gereken Son Tarih | BVD Gönderim Tarihi | Açıklama |
| 1 | 28.02.2023 | Bu ay veri gönderilmemiştir. | ||
| 2 | 31.03.2023 | Bu ay veri gönderilmemiştir. | ||
| 3 | 30.04.2023 | Bu ay veri gönderilmemiştir. | ||
| 4 | 31.05.2023 | Bu ay veri gönderilmemiştir. | ||
| 5 | 30.06.2023 | Bu ay veri gönderilmemiştir. | ||
| 6 | 30.06.2023 | 31.07.2023 | 17.08.2023 | Veri Usul ve Esaslarda Belirtilen Sürelerde Gonderilmemistir |
| 7 | 31.08.2023 | Bu ay veri gönderilmemiştir. | ||
| 8 | 31.08.2023 | 30.09.2023 | 18.10.2023 | Veri Usul ve Esaslarda Belirtilen Sürelerde Gonderilmemistir |
| 9 | 31.10.2023 | Bu ay veri gönderilmemiştir. | ||
| 10 | 30.11.2023 | Bu ay veri gönderilmemiştir. | ||
| 11 | 31.12.2023 | Bu ay veri gönderilmemiştir. | ||
| 12 | 29.02.2024 | Bu ay veri gönderilmemiştir. |
Kamu İdaresi cevabında, İdare yükümlülüklerinin zamanında yerine getirilmesi hususunda gerekli önlemlerin alınacağı ifade edilmiştir.
Sonuç olarak, “Kamu İdaresi Hesaplarının Sayıştaya Verilmesi ve Muhasebe Birimleri İle Muhasebe Yetkililerinin Bildirilmesi Hakkında Usul ve Esaslar”a uyulması ve yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekmektedir.
| ÖZET: 2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Sayıştay’a verilmesi gereken defter, mali tablo ve belgeleri süresi içerisinde teslim etmediği tespit edilmiştir. İlgili mevzuat gereği, bu belgelerin zamanında sunulması zorunludur. Yapılan incelemede, belirtilen tarihlerde gerekli verilerin gönderilmediği görülmüştür. Kamu İdaresi, yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmesi için gerekli önlemlerin alınacağını belirtmiştir. Sonuç olarak, mevzuata uyulması ve yükümlülüklerin yerine getirilmesi önem arz etmektedir. |