ÖZET: 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları, Büyükşehir Belediyesi’nin personel servis hizmeti alım ihalesinde bazı hatalı uygulamalara dikkat çekmektedir. İdare, kiralama yoluyla sağlanan personel servis hizmetinde kullanılacak araçların yaklaşık maliyetini belirlerken, ilgili esnaf odasının tarifelerini göz önünde bulundurmamıştır. Kamu Kurum ve Kuruluşları Personel Servis Hizmet Yönetmeliği’nde belirtilen düzenlemelere göre, bu tarifelerin dikkate alınması zorunludur. Denetim sonuçları, idarenin bu hususu gelecekte dikkate alacağına dair bir taahhüt sunduğunu göstermektedir.

Ayrıca, idarenin, servis hizmetini sunan taşımacıya uyguladığı ceza ve yaptırımları meslek odasına bildirmediği tespit edilmiştir. Yönetmelik gereği, kamu kurumları, uygulanan ceza ve yaptırımları ilgili meslek odasına iletmekle yükümlüdür. Bu durum, taşımacının bağlı olduğu meslek odasının disiplin işlemlerini zamanında gerçekleştirebilmesi açısından önemlidir. İdare, gelecekte bu süreçlerin dikkate alınacağını ve ceza uygulamalarının meslek odasına bildirileceğini belirtmiştir.

Sonuç olarak, personel servis hizmetinin etkin bir şekilde yönetilmesi için, idarenin hem maliyet tespitinde esnaf odası tarifelerini dikkate alması hem de uygulanan ceza ve yaptırımları ilgili meslek odasına bildirmesi gerekmektedir.

BULGU: Servis Kiralama Hizmet Alım İhalesinde Hatalı Uygulamalar Bulunması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Belediyesi

İdarenin kiralama yoluyla personel servis hizmeti yapılmasına ilişkin olarak yaptığı hizmet alım ihalesinde;

– Personel servis hizmetinde kullanılacak araçların yaklaşık maliyetinin tespitinde, ilgili esnaf odasının belirlediği servis ücret tarifelerinin dikkate alınmadığı,

– Servis hizmeti sunan taşımacıya uygulanan ceza ve yaptırımların meslek odasına bildilmediği,

Görülmüştür.

Personel Servis Hizmetinde Kullanılacak Araçların Yaklaşık Maliyetinin Tespitinde Esnaf Odasının Belirlediği Ücret Tarifelerinin Dikkate Alınmaması

İdare tarafından, kiralama yoluyla edinilen personel servis hizmetinde kullanılacak araçların yaklaşık maliyetinin tespitinde, ilgili esnaf odasının belirlediği servis ücret tarifelerinin dikkate alınmadığı görülmüştür.

Kamu Kurum ve Kuruluşları Personel Servis Hizmet Yönetmeliği’nin “Taşımacılar tarafından sağlanan servis hizmetlerinin ücreti” başlıklı 8’inci maddesinde;

“Personel servis hizmetini kiralama yoluyla temin edecek kamu kurum ve kuruluşları yaklaşık maliyet tespitinde; 7/6/2005 tarihli ve 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununun 62 nci maddesine göre ilgili odanın belirlediği ücret tarifelerini de dikkate alırlar.

5362 sayılı Kanunun 62 nci maddesine göre ilgili esnaf odalarınca belirlenecek personel servis hizmet ücret tarifeleri, içinde bulunulan yılın eylül ayı sonuna kadar ilan olunur.”

Düzenlemesi yer almaktadır.

Bu bağlamda, personel servis hizmetini kiralama yoluyla temin edecek idareler servis hizmetinde kullanılacak araçların yaklaşık maliyet tespitinde, ilgili esnaf odasının belirlediği ücret tarifelerini de dikkate alacaklardır.

Yapılan incelemede, İdare tarafından kiralama yoluyla personel servis hizmeti yapıldığı, ancak personel servis hizmetinde kullanılacak araçların yaklaşık maliyetinin tespitinde, ilgili esnaf odasının belirlediği servis ücret tarifelerinin dikkate alınmadığı tespit edilmiştir.

Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından özetle; personel servis hizmetinde kullanılacak araçların yaklaşık maliyet tespitinde ilgili esnaf odasının belirlediği servis ücret tarifelerinin dikkate alınması hususunun dikkate alınacağı ifade edilmiştir.

Sonuç olarak, personel servis hizmetini kiralama yoluyla temin eden İdarenin, servis hizmetinde kullanılacak araçların yaklaşık maliyet tespitinde, ilgili esnaf odasının belirlediği ücret tarifelerini de dikkate alması gerekmektedir.

Servis Hizmeti Sunan Taşımacıya Uygulanan Ceza ve Yaptırımların Meslek Odasına Bildirilmemesi

İdarenin sözleşmesinde belirlediği ve servis hizmetini sunan taşımacıya uyguladığı ceza ve yaptırımları hizmeti sürdüren taşımacının bağlı olduğu meslek odasına bildirmediği görülmüştür.

Kamu Kurum ve Kuruluşları Personel Servis Hizmet Yönetmeliği’nin “Personel servis hizmeti bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluğu” başlıklı 10’uncu maddesinde;

“Personel servis hizmetinin ilgili kanunlar ve bu Yönetmelik hükümlerine uygun bir şekilde düzenlenmesinden ve çalıştırılmasından ilgili kurumun en üst amiri veya yetkilendireceği personel sorumludur.

Kamu kurum ve kuruluşları, personel servis hizmetleri ile ilgili olarak trafik komisyonlarının kararlarına uymakla yükümlüdür.

Kamu kurum ve kuruluşu, servis hizmetlerindeki aksaklıkları ve kural dışı hareketleri tespit ederek sözleşmesinde belirlediği ceza ve yaptırımları uygular, ayrıca hizmeti sürdüren taşımacının bağlı olduğu meslek odasına bildirir. Bu odalar, ilgililer hakkında kendi mevzuatınca disiplin işlemlerini bir ay içinde yapar ve sonucu ilgili kurum veya kuruluşa bildirir.” düzenlemesi,

Aynı Yönetmelik’in “Taşımacının yükümlülüğü” başlıklı 13’üncü maddesinde;

“Taşımacılar; (…)

f) Gerçek kişi ise, 5362 sayılı Kanuna tabi meslek odalarına, özel hukuk tüzel kişisi ise, ilgili ticaret veya sanayi odaları ile ticaret ve sanayi odalarına kayıtlı olmakla, yükümlüdürler.”

Düzenlemesi yer almaktadır.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerine göre, İdarelerin personel servis hizmeti yapması işine ilişkin olarak, sözleşmesinde belirlediği ve servis hizmetini sunan taşımacıya uyguladığı ceza ve yaptırımları hizmeti sürdüren taşımacının bağlı olduğu meslek odasına bildirmesi gerekmektedir.

Yapılan incelemede, İdarenin kiralama yoluyla personel servis hizmet alım işine ait sözleşmesinde belirlediği ve servis hizmetini sunan taşımacıya uyguladığı ceza ve yaptırımları hizmeti sürdüren taşımacının bağlı olduğu meslek odasına bildirmediği tespit edilmiştir.

Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından özetle; personel servis hizmeti yapılmasına ilişkin, servis hizmeti sunan taşımacıya uygulanan ceza ve yaptırımların meslek odasına bildirileceği ve devam eden ihalelerde bu süreçlerin dikkate alınacağı ifade edilmiştir.

Sonuç olarak, İdare tarafından servis hizmetini sunan taşımacıya uygulanan ceza ve yaptırımların hizmeti sürdüren taşımacının bağlı olduğu meslek odasına bildirilmesi, ilgili odanın ise ilgililer hakkında kendi mevzuatınca disiplin işlemlerini bir ay içinde yaparak sonucu ilgili kurum veya kuruluşa bildirmesi gerekmektedir.