ÖZET: Kent lokantasında stok takibinin yapılmaması, 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları’nda önemli bir sorun olarak öne çıkmaktadır. Yemek üretiminde kullanılan gıda ve sarf malzemelerinin giriş ve çıkışlarının sistematik bir şekilde kaydedilmediği, ayrıca bu süreçlerin yönetimi için bir otomasyon sisteminin kurulmadığı tespit edilmiştir. Kamu İhale Kanunu’nun 5’inci maddesi, kamu kaynaklarının etkin kullanımını vurgulamakta ve malzeme alımlarının izlenebilirliğini gerektirmektedir. Ancak mevcut durum, malzeme tüketiminin izlenmesini zorlaştırmakta ve maliyet hesaplarının sağlıklı bir şekilde oluşturulmasını engellemektedir.

Stok takibinin eksikliği, malzeme tüketimi ile satış arasındaki dengenin ölçülememesi nedeniyle kaynak kaybı ve usulsüzlük risklerini artırmaktadır. Şirket bütçesinden sürekli malzeme alımı yapılmasına rağmen, bu durumun kontrol edilememesi, gereksiz harcamalara ve maliyet artışlarına yol açabilir. Ayrıca, gelir-gider dengesinin bozulması ve işletme kârlılığının olumsuz etkilenmesi gibi riskler de söz konusudur.

Sonuç olarak, kent lokantasında malzeme giriş ve çıkışlarının izlenebilmesi için bir stok otomasyon sisteminin kurulması ve düzenli olarak işletilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu sistem, hem planlama hatalarını önleyecek hem de gıda güvenliği açısından olumsuzlukların yaşanmasını engelleyecektir.

BULGU: Şirketin İşlettiği Kent Lokantasında Stok Takibinin Yapılmaması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Belediye Şirketi

Kent lokantasında yemek üretimi için kullanılan gıda malzemeleri ile diğer sarf malzemelerinin giriş ve çıkışlarının sistematik olarak kayıt altına alınmadığı ve bu süreçleri yönetmek amacıyla bir otomasyon sisteminin kurulmadığı tespit edilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesinde, idarelerin kamu kaynaklarını verimli şekilde kullanmasının esas olduğu belirtilmiştir. Bu doğrultuda, mal ve hizmet alımlarında kaynak kullanımının izlenebilir ve kontrol edilebilir olması, verimlilik ilkesinin gereğidir.

Ancak stok takibinin yapılmaması, malzeme tüketiminin izlenmesini zorlaştırarak maliyet hesaplarının sağlıklı şekilde oluşturulamamasına ve işletmenin gelir-gider dengesinin güvenilir şekilde kontrol edilememesine neden olmaktadır. Ayrıca, günlük yemek üretimi için şirket bütçesinden sürekli olarak malzeme alımı yapılmasına rağmen, tüketim ile satış arasındaki dengenin ölçülememesi kaynak kaybı ve usulsüz kullanım risklerini artırmaktadır.

Bu durumun devam etmesi hâlinde, şirket bütçesinden yapılan harcamaların kontrol edilememesi, gereksiz veya aşırı malzeme tüketimi nedeniyle maliyetlerin artması, gelir-gider dengesinin bozulması ve işletme kârlılığının olumsuz etkilenmesi gibi riskler ortaya çıkabilecektir. Ayrıca, stokların takip edilmemesi; eksik veya fazla malzeme alımı gibi planlama hatalarına ve gıda güvenliği açısından olumsuzluklara yol açabilecektir.

Bu nedenle, kent lokantasında kullanılan malzemelerin giriş ve çıkışlarını izleyebilecek bir stok otomasyon sisteminin kurulması ve düzenli olarak işletilmesi gerekmektedir.