2013 yılı Sayıştay Denetim Raporları

2013 yılı su gelirlerinin incelenmesi neticesinde bazı abonelerin türü doğru seçilmediği için ait olduğu tarife grubundan daha farklı fiyata su satın almış oldukları görülmüştür. Örneğin ticarethane olan bir abonenin abonelik türünün mesken işaretlenmiş olması belediye gelir tarifesine göre suyu ton başına 2,05 tl daha ucuza alması anlamına gelmektedir. Söz konusu işyeri ve ticarethaneler verilmiş bu işyerlerinin tamamı mesken abonesi olarak kaydedilmiştir. 

Kamu idaresi cevabında: Bazı abonelerin şirket ismi olmasına rağmen İskan Ruhsatı Bulunan Konutlar (eski mesken) olarak işlem gördüğü denetim esnasında görülmüş olup 78 abonelik liste çıkarılmıştır.

Listede bulunan aboneliklerin mahalline tek tek gidilerek tespit yapılmıştır. Bu tespit sonucunda;

  1. Şirket adına açılmış olup, mesken olarak kullanılan 26 adet abone görülmüştür. Şirketler bu konutları mesken olarak kullanmaktadır.
  2. İskan ruhsatı bulunmayan konutlar abone türü; inşaatı bitmiş, müteahhittin ilişiği kesilmiş ve inşaat aboneliği kapatılmış ancak mülk sahipleri tarafın yapı kullanım izni alınıncaya kadar kullanılan bir geçici abonelik türüdür.

Bu geçiş sırasında bağımsız bölümün konut veya ticarethane olduğuna bakılmaksızın bu abone türünden abonelik yapılmaktadır. Nitekim incelendiğinde, listede bulunan 13 adet bağımsız bölümün iskan ruhsatını alarak ilgili abonelik türünden aboneliğinin yapıldığı görülmüştür. Bu kapsamda ki 23 adet abonelikte halen iskan ruhsatı almadığından aboneliği İskan Ruhsatı Olmayan Konutlar tarifesinden devam etmektedir. Yeni tarife döneminde  tarife de iskan ruhsatı bulunmayan konutlar ifadesi yerine, İskan Ruhsatı Bulunmayan Bağımsız Bölümler olarak  değişiklik yapılacaktır.

  1. Kalan 16 adet abonelikte şirket tarafından işyeri olarak kullanıldığı görülmüştür. geriye dönük olarak ticarethane ve konut tarifesinin farkı hesaplanıp, aboneye tahakkuk ettirilecektir.

 

            Sonuç olarak: Konunun izlenmesi uygun olacaktır.

 


ÖZET: 2013 yılı Sayıştay Denetim Raporları, bazı abonelerin yanlış tür seçimi nedeniyle suyu tarifelerinden daha düşük fiyatla satın aldığını ortaya koymuştur. Özellikle ticarethane olarak işlem görmesi gereken abonelerin mesken olarak kaydedildiği tespit edilmiştir. Denetim sırasında 78 abonelik listesi incelenmiş, 26 abonenin şirket adına açıldığı ancak mesken olarak kullanıldığı belirlenmiştir. İskan ruhsatı bulunmayan konutlar için abonelik türü geçici olarak tanımlanmakta ve yeni tarife döneminde bu durumun güncellenmesi planlanmaktadır. Geriye dönük farklar hesaplanarak abonelere tahakkuk ettirilecektir.