|
ÖZET: Su güvence bedellerinin güncellenmemesi, 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları’nda önemli bir bulgu olarak öne çıkmaktadır. Büyükşehir olmayan ilçe belediyelerinde, su aboneliği için alınan depozito ücretlerinin, belediyenin gelir tarifesinde sabit bir bedel olarak belirlendiği ve abonelik sona erdiğinde bu bedelin herhangi bir güncelleme yapılmaksızın iade edildiği tespit edilmiştir. Bu durum, abonelerin haklarının korunması açısından sorun teşkil etmektedir.
Belediye Su ve Kanalizasyon Hizmetlerinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’in ilgili maddeleri, güvence bedelinin abonelik sözleşmesi çerçevesinde belirlenmesini ve iade sürecinin TÜFE oranlarına göre güncellenmesini öngörmektedir. Ancak, Solhan Belediyesi’nin gelir tarifesinde belirlenen sabit güvence bedelinin yıllar geçse de aynı tutarla iade edilmesi, mevzuata aykırı bir uygulama olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda, su güvence bedellerinin zamanında güncellenmesi, hem abonelerin haklarının korunması hem de belediyelerin mali yönetimi açısından büyük önem taşımaktadır. İlgili mevzuat hükümlerine uygun olarak, güvence bedellerinin iade süreçlerinde TÜFE oranlarının dikkate alınması gerekmektedir. |
BULGU: Su Güvence Bedellerinin Güncellenmemesi
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Olmayan İl Kapsamında Yer Alan İlçe Belediyesi
Su aboneliği depozito ücretlerinin Belediye gelir tarifesinde sabit bedel olarak belirlendiği ve abonelik esnasında alındıktan sonra iadesinde ise herhangi bir güncelleme yapılmadan aynı bedelin iadesinin gerçekleştirildiği görülmüştür.
Belediye Su ve Kanalizasyon Hizmetlerinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’in “Başvuru sahibinden bilgi ve belge istenmesine ilişkin hususlar” başlıklı 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (k) bendinde; belediyelerin, başvuru sahiplerinin su ve atıksu hizmetlerine ilişkin ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeme riskine karşılık sözleşme yaparken nakit ya da banka kesin teminat mektubu olarak güvence bedeli talep edebileceği, abonelerden güvence bedeli alınıp alınmayacağı ile güvence bedelinin ödeme şekli, zamanı ve yöntemi gibi hususlar sözleşme kapsamında açıkça belirtilmek şartıyla serbestçe belirleneceği, güvence bedelinin; başvuranın mensubu olacağı abone grubunda üç tahakkuk döneminde tüketilen ve/veya deşarj edilen ortalama su miktarı ile su birim m3 fiyatının çarpılması suretiyle elde edilen toplam bedeli aşmayacak şekilde belirleneceği, kademeli tarife uygulanan başvuran için tarifesindeki en alt kademesinin esas alınacağı, abonelik sözleşmesi sona eren abonenin güvence bedelinin iadesinde; su ve atıksu hizmetlerinin verildiği yerdeki son endeks okuma bilgileri aboneye bildirildikten sonra, nakit tahsil edilen güvence bedelinin Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) tablosundaki aylık değişim oranları esas alınmak suretiyle iadenin yapılacağı ay itibarıyla güncelleneceği hüküm altına alınmıştır.
Yapılan incelemede Solhan Belediyesi Belediye Meclisince karara bağlanan gelir tarifesinde abonelik esnasında alınmak üzere mesken, ticarethane, inşaat gibi abone gruplarına göre sabit depozito ücreti (güvence bedeli) belirlendiği, sabit belirlenen güvence bedelinin yıllar sonra olsa bile aboneliğin sona ermesiyle başlangıçta tahsil edilen aynı tutarın iade edildiği görülmüştür.
Yukarıdaki mevzuat hükümleri uyarınca, daha önce sabit (nakit) belirlenen su güvence bedelinin zamanı geldiğinde TÜFE oranıyla güncelleme yapılarak iadesinin sağlanması gerekmektedir.