|
ÖZET: 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporları, Büyükşehir İlçe Belediyesi’nin tahsis edilen taşınmazlarının muhasebe kayıtlarında hatalar bulunduğunu ortaya koymuştur. Mahalli idarelerin muhasebe işlemlerinin nasıl yürütüleceği, 27 Mayıs 2016 tarihli ve 29724 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Bu yönetmelikte, maddi duran varlıkların ve tahsis edilen arazilerin muhasebe kayıtlarının nasıl tutulacağına dair açık hükümler yer almaktadır.
Yönetmelik’in 186. maddesi, 25’li hesap grubunun, bir yıldan fazla yararlanma süresine sahip fiziki varlıkların izlenmesi için kullanılacağını belirtirken, 188. maddesi kamu idarelerinin arazi ve arsalarının izlenmesine yönelik düzenlemeleri içermektedir. Ayrıca, 189. maddenin ilgili bölümü, tahsis edilen arazilerin muhasebe birimi tarafından doğru hesaplara kaydedilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Ancak, yapılan incelemelerde, tahsis edilen arazilerin 500-Net Değer Hesabı yerine 630-Giderler Hesabı’na kaydedildiği tespit edilmiştir. Bu durum, belediyenin mali tablolarının gerçek durumu yansıtmamasına yol açmakta ve muhasebe süreçlerinde ciddi bir hata olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla, doğru muhasebe uygulamalarının hayata geçirilmesi, belediyenin mali durumunun şeffaflığı açısından büyük önem taşımaktadır. |
BULGU: Tahsis Edilen Taşınmazların Hatalı Muhasebeleştirilmesi
2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi
Belediyenin hesap ve işlemlerinin incelenmesi neticesinde tahsis edilen taşınmazların muhasebe kayıtlarının hatalı yapıldığı tespit edilmiştir.
Mahalli idarelerin muhasebe kayıtlarının nasıl yapılacağı hususu 27 Mayıs 2016 tarih ve 29724 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği ile belirlenmiştir.
Anılan Yönetmelik’in “25 Maddi duran varlıklar” başlıklı 186’ncı maddesine göre bu hesap grubunun (25’li hesaplar) kurumca, faaliyetlerinde kullanılmak üzere edinilen ve tahmini yararlanma süresi bir yıldan fazla olan fiziki varlıklar ile bunlara ilişkin birikmiş amortismanların izlenmesi için kullanılacağı, “Hesabın niteliği” başlıklı 188’inci maddesinde ise arazi ve arsalar hesabının, kamu idarelerinin her türlü arazi ve arsaları ile bunlardan tahsise konu edilenlerin izlenmesi için kullanılacağı hüküm altına alınmıştır.
Yönetmelik’in “Hesabın işleyişi” başlıklı 189’uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin 5 numaralı alt bendinde, tahsise konu edilen arazi ve arsalar tahsis eden kamu idaresine hizmet veren muhasebe birimince kayıtlı değer üzerinden bu hesaba (250 Hesabı) alacak, 500-Net Değer Hesabına borç kaydedilir denilmektedir.
Yukarıda açıklanan Yönetmelik hükümlerinden de anlaşılacağı üzere tahsis edilen bir arazi ve arsa bulunduğu takdirde 250-Arazi ve Arsalar Hesabına alacak, 500-Net Değer Hesabının borç kısmına kayıt yapılması gerekmektedir.
Belediyenin hesap ve işlemlerinin incelenmesi neticesinde tahsise konu edilen arazi ve arsaların 500-Net Değer Hesabına kayıt yapılması gerekirken, 630-Giderler Hesabına kayıt yapıldığı görülmüştür.
Bu itibarla, tahsise konu edilen arazi ve arsaların muhasebe kayıtlarının hatalı yapılmasının, mali tabloların belediyenin gerçek durumunu yansıtmamasına sebebiyet verdiği düşünülmektedir.