|
ÖZET: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen denetimlerde, taşınır işlemlerinde çeşitli eksiklikler tespit edilmiştir. Denetim, üniversitenin kurumsal iletişim uygulama ve araştırma merkezine ait ambarlarda ve genel taşınır kayıtları üzerinde gerçekleştirilmiştir. 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve Taşınır Mal Yönetmeliği’ne aykırı durumlar gözlemlenmiştir. Bu durumlar arasında, taşınır kayıt numarası olmayan dayanıklı taşınırların varlığı, yanlış kodlama ve kayıtlarda yer almayan bağış malzemeleri gibi unsurlar bulunmaktadır.
Denetim sırasında, ayrıca ambar düzeni ve taşınırların sınıflandırılmasında eksiklikler saptanmış, yangın ve su baskını gibi risklere karşı yeterli önlemlerin alınmadığı belirlenmiştir. İlahiyat Fakültesi tarafından alınan bazı dayanıklı taşınırların tüketim malzemesi olarak kaydedildiği ve yıl içinde tüketilmiş gibi gösterildiği de dikkat çekmiştir. Yerel bir televizyon firmasıyla yapılan protokol çerçevesinde, bedelsiz olarak verilen taşınırların çoğunun markasız olarak kaydedildiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, üniversitenin taşınır işlemlerinin mevcut eksikliklerin giderilmesi ve ilgili mevzuata uygun bir şekilde yürütülmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Kamu idaresi, denetim bulgularına yönelik gerekli önlemleri alacağını belirtmiştir. |
BULGU: Taşınır İşlemlerinde Eksiklikler Bulunması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Üniversite
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kurumsal İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezine ait ambarlarda ve Üniversite genelinde taşınır kayıtları üzerinden yapılan denetim sonucunda; taşınır kayıt ve muhafaza işlemleri ile ilgili olarak mevzuata aykırı bazı hususların yer aldığı görülmüştür.
5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Hesap verme sorumluluğu” başlıklı 8’inci maddesinde; her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanların kaynakların kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumlu olduğu hüküm altına alınmıştır.
Taşınır Mal Yönetmeliği’nin “Sorumluluk” başlıklı 5’inci maddesinde harcama yetkililerinin sorumluğu; taşınırların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak edinilmesinden, kullanılmasından, kontrolünden, kayıtlarının bu Yönetmelikte belirtilen esas ve usullere göre saydam ve erişilebilir şekilde tutulmasının sağlanması şeklinde tanımlanmış ve taşınırların muhafazasından ve yönetilmesinden sorumlu olanların, gerekli tedbirlerin alınmaması veya özenin gösterilmemesi nedeniyle taşınırın kullanılmaz hale gelmesi veya yok olması sonucunda neden oldukları kamu zararları hakkında, Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümlerince sorumlu oldukları belirtilmiştir.
Üniversitenin taşınır işlemlerine ilişkin incelemelerde ve denetimlerde fiziken gerçekleştirilen ambar sayımında;
– Taşınır kayıt numarası olmayan dayanıklı taşınırların bulunduğu,
– Taşınır kayıt numarası olup ilgili birime ait olmayan dayanıklı taşınırların bulunduğu,
– Taşınır Kod Listesine uygun kodlamanın yapılmadığı taşınırların olduğu,
– Tüketim malzemelerinin kayda girdiği anda tüketim için çıkışının yapıldığı ancak ambarlarda tüketildiği kayıt altına alınmış malzemelerin hala bulunduğu,
– Birçok taşınırın markasız olarak kaydedildiği ve model seri no gibi ayrıntılı bilgilerinin sistemde yer almadığı
– Bağış olarak edinilmiş bazı dayanıklı taşınırların kayıtlarda yer almadığı,
– Bazı malzemelerin taşınır sistem kayıtlarının gecikmesinden kaynaklı ambarda bulunduğu halde taşınır sisteminde yer almadığı,
– Yılsonu sayımlarının fiili olarak değil kaydi değerler üzerinden yapıldığı,
– Ambar düzeni, taşınırların sınıflandırılması ve istiflenmesinde eksiklikler olduğu,
– Yangın, sel ve su basması riskine karşı yeterli önlemlerin alınmadığı,
tespit edilmiştir.
İlahiyat Fakültesince yıl içinde alımı yapılan dayanıklı taşınır olarak kaydedilmesi gereken ayna ve çerçevelerin tüketim malzemesi olarak kaydedilip yine yıl içinde tüketilmiş gibi çıkışının yapıldığı görülmüştür.
Yerel bir Televizyon Firması ile Rektörlük arasında yapılan Protokole bağlı olarak firmaya kullanım için bedelsiz olarak verilen 22 adet dayanıklı taşınırın 18 adedinin markasız olarak taşınır kayıtlarında yer aldığı ve bu haliyle teslim tutanağında yer alıp, firmaya teslim edildiği görülmüştür.
Kamu idaresi cevabında bulguda yer alan hususlara yönelik gerekli tedbirlerin alınacağı ifade edilmiştir.
Sonuç olarak; Üniversitenin taşınır işlemlerinin yukarıda maddeler halinde sayılan eksikliklerin giderilerek, başta Taşınır Mal Yönetmeliği olmak üzere ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak yürütülmesi gerekmektedir.