|
ÖZET: 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporları, belediyenin taşınmaz varlıklarına ilişkin kayıtların mevzuata uygun olarak tutulmadığını ortaya koymuştur. 02.10.2006 tarihli ve 26307 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik hükümleri gereğince, taşınmazların kaydı ve kontrol işlemleri belirli usul ve esaslara dayanmaktadır. Ancak, ilgili yönetmelikte belirtilen 31/12/2017 tarihine kadar tamamlanması gereken işlemler, zamanında gerçekleştirilmemiştir.
Yapılan incelemeler, tapuya kayıtlı taşınmazların envantere alınmadığını ve değerleme ile cins tashih işlemlerinin tamamlanmadığını göstermektedir. Ayrıca, taşınmaz icmal cetvellerinin hazırlanmasına yönelik formların da düzgün bir şekilde tutulmadığı tespit edilmiştir. Kamu idaresi, 2022 yılı içerisinde taşınmazların değer tespiti ve cins tahsisi işlemlerine başlandığını belirtse de, önceki yıllara ait raporların gerekliliklerinin yerine getirilmediği anlaşılmaktadır. Sonuç olarak, taşınmaz varlıklarının yönetimi açısından risk oluşturan bu durum, yönetmelikte belirtilen envanter işlemlerinin bir an önce gerçekleştirilmesini ve tapu kayıtlarıyla idare kayıtlarının uyumunun sağlanmasını zorunlu kılmaktadır. |
BULGU: Taşınmazlara İlişkin Kayıtların Mevzuata Uygun Tutulmaması
2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – İl Belediyesi
Belediyenin taşınmaz varlıklarına ilişkin kayıtların 02.10.2006 tarih ve 26307 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılmadığı görülmüştür.
Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile bu idarelere bağlı ve Kanun kapsamında olan kurum ve kuruluşların mülkiyetinde, yönetiminde veya kullanımında bulunan taşınmazların kaydına ve icmal cetvellerinin düzenlenmesine ilişkin usul ve esasları kapsayan Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik’in 5’nci maddesinde kayıt ve kontrol işlemlerinin ne şekilde yapılacağı; 6’ncı maddesinde taşınmaz kayıt ve kontrol işlemleriyle ilgili görev, yetki ve sorumluluklar; 7’nci maddesinde kayıt şekline ilişkin hususlara yer verilmiştir.
Aynı Yönetmelik’in Geçici 1’nci maddesinde, “(1) Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasına göre maliyet bedeli veya rayiç değerleri üzerinden muhasebe kayıtlarına alınması gereken taşınmazlar bu değerler üzerinden kayıtlara alınıncaya kadar emlak vergi değerleri üzerinden ve aşağıdaki şekilde kayıtlara alınır: a) Taşınmazların fiili envanteri emlak vergi değerleri üzerinden kayıt ve kontrol işlemleriyle görevli birimlerince, mevcut kullanım şekilleri esas alınarak en geç 30/9/2014 tarihine kadar tamamlanır ve bu Yönetmelik ekinde yer alan formlara ve icmal cetvellerine kaydedilir. b) Fiili envanteri yapılan taşınmazlara ait bilgiler muhasebe kayıtları yapılmak üzere ilgili muhasebe birimlerine verilir. Muhasebe birimleri, kayıtlı taşınmazları ilgili hesaplardan 1/10/2014 tarihi itibarıyla çıkarır ve aynı tarihte fiili envanter bilgileri üzerinden muhasebe kayıtlarını yapar. (2) Yönetmeliğin 5 inci maddesine göre yapılması gereken işlemler 31/12/2017 tarihine kadar tamamlanır.”denilerek, Kurum taşınmazlarının envanterinin çıkarılması, tapu kayıtlarıyla Kurum envanterinin uyumlu hale getirilmesi, cins tashihlerinin yapılması, bu taşınmazlara ilişkin değerleme işlemleri ile muhasebe kayıtlarına sağlıklı olarak yansıtılması için son tarih olarak 31/12/2017 tarihi belirtilmiştir.
Taşınmazlara ilişkin olarak yapılan incelemede, ilgili Yönetmelik hükümlerinde işaret edilen 31/12/2017 tarihi üzerinden geçen süreye rağmen, tapuya kayıtlı taşınmazların envantere alınması, 5’nci maddede belirtilen değerleme çalışmalarının yapılması, cins tashihlerinin yapılmasına ilişkin işlemlerin tamamlanmadığı tespit edilmiştir. Diğer taraftan; taşınmaz icmal cetvellerinin hazırlanmasına esas olan Yönetmelik ekinde belirtilen formların da sağlıklı olarak tutulmadığı anlaşılmıştır.
Kamu idaresi cevabında, raporda belirtilen görüş ve yasal mevzuat çerçevesinde 2022 yılı içerisinde belediyeye ait taşınmazların değer tespit, cins tahsisi ve ayrıştırma işlemlerine başlandığı, en kısa sürede tapuya kayıtlı olan ve olmayan taşınmazların Yönetmelik hükümlerine göre muhasebe sistemine dahil edilerek duran varlıklar hesabına kayıtlarının yapılacağı ifade edilmiştir.
Kamu görevlilerinin 2021 ve önceki yıllara ilişkin raporların gereğini yerine getirmedikleri ve raporda belirtilen hususu uygulamadıkları sonucuna varılmıştır.
Taşınmaz varlıklarının yönetimine ilişkin risk teşkil eden ve 2021 yılı ve önceki yıllar Denetim Raporunda da yer verilen bu hususta, taşınmaz varlıklarına ilişkin Yönetmelik’te belirtilen envanter işlemlerinin gerçekleştirilmesi, tapu kayıtlarıyla idare kayıtlarının uyumunun sağlanması, cins tashihi işlemlerinin bitirilmesi gerekmektedir.