ÖZET: Taşınmazların cins tashihi işlemlerinin yapılmaması, 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları’nda büyükşehir olmayan il kapsamındaki ilçe belediyeleri için önemli bir sorun olarak ortaya çıkmıştır. Mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtları arasında uyumsuzluklar tespit edilmiştir. Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik’in 4. maddesinde cins tashih, mevcut kullanım şekli ile tapu kayıtları arasındaki farklılıkların düzeltilmesi olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca, 10. maddeye göre, kamu idarelerinin taşınmazlarının kullanım şekilleri ile tapu kayıtlarının uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir.

Denetimlerde, belediyeye ait taziye evlerinin mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtlarındaki cinslerinin birbirine uymadığı gözlemlenmiştir. Kamu idaresi, bu konuda gerekli kontrollerin ve işlemlerin başlatıldığını belirtmiştir. Ancak, cins tashihinin yapılmaması, taşınmazların gerçek kullanım durumlarının tam olarak yansıtılamamasına yol açmaktadır.

Sonuç olarak, cins tashih işlemlerinin ihmal edilmesi, taşınmazların yönetimi ve kullanımında ciddi sorunlar yaratmaktadır. Bu durum, kamu kaynaklarının etkin kullanımını da olumsuz etkilemektedir.

BULGU: Taşınmazlarda Cins Tashihi İşlemlerinin Yapılmaması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Olmayan İl Kapsamında Yer Alan İlçe Belediyesi

Taşınmazların mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtları birbirinden farklı olmasına rağmen cins tashihi işlemlerinin yapılmadığı tespit edilmiştir.

Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik’in “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde cins tashihi; binalar, arazi ve arsalar ile yer altı ve yer üstü düzenlerinin mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtlarının farklılık göstermesi durumunda tapu kayıtlarının, mevcut kullanım şekli dikkate alınarak düzeltilmesi işlemi olarak ifade edilmiştir.

Yönetmelik’in “Cins tashihlerinin yapılması” başlıklı 10’uncu maddesine göre kamu idarelerinin mülkiyetlerinde, yönetimlerinde veya kullanımlarında bulunan taşınmazların mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtlarının birbirine uygun olmaması durumunda, fiili kullanım durumları esas alınarak tapu kayıtlarında cins tashihlerinin yapılması gerekmektedir.

Denetimlerde Belediyeye ait taziye evlerinin mevcut kullanım şekilleri ile kayıtlarda belirtilen cinslerinin birbirine uygun olmadığı görülmüştür.

Kamu İdaresi cevabında gerekli kontroller ve işlemlerin yapılmaya başlanıldığı ifade edilmiştir.

Sonuç olarak; cins tashihinin yapılmaması taşınmazların mevcut kullanım şekillerinin tam olarak görülememesine neden olmaktadır.