ÖZET: Üniversite taşınmazlarının cins tashihi işlemlerinin tamamlanmadığı, 2023 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda belirtilmiştir. Mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtları arasında uyumsuzluklar tespit edilmiştir. Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik’in 4. maddesinde cins tashihinin, binalar, arazi ve arsalar gibi taşınmazların kullanım şekilleri ile tapu kayıtlarının farklılık göstermesi durumunda düzeltilmesi gerektiği ifade edilmektedir. Yönetmelik’in 10. maddesi, kamu idarelerinin taşınmazlarının mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtlarının uyumlu olmaması halinde cins tashihinin yapılmasını zorunlu kılmaktadır.

Denetimlerde, üniversite taşınmazlarının mevcut kullanım şekilleri ile kayıtlı cinslerinin birbirine uymadığı gözlemlenmiştir. İlgili idare, cins tashihi çalışmalarına başladığını ve sürecin devam ettiğini belirtmiştir. Ancak bu işlemlerin tamamlanmaması, üniversite taşınmazlarının gerçek kullanım durumlarının tam olarak anlaşılamamasına yol açmaktadır. 2022 yılında kısmen yerine getirilen bu husus, 2023 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda “Diğer Bulgular” bölümünde yer alarak dikkat çekmiştir.

BULGU: Taşınmazların Cins Tashihi İşlemlerinin Tamamlanmaması

2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Üniversite ve Üniversite Döner Sermayesi

Üniversitedeki taşınmazların mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtları birbirinden farklı olmasına rağmen cins tashihi işlemlerinin tamamlanmadığı tespit edilmiştir.
Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik’in “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde cins tashihi; binalar, arazi ve arsalar ile yer altı ve yer üstü düzenlerinin mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtlarının farklılık göstermesi durumunda tapu kayıtlarının, mevcut kullanım şekli dikkate alınarak düzeltilmesi işlemi olarak ifade edilmiştir.
Yönetmelik’in “Cins tashihlerinin yapılması” başlıklı 10’uncu maddesine göre kamu idarelerinin mülkiyetlerinde, yönetimlerinde veya kullanımlarında bulunan taşınmazların mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtlarının birbirine uygun olmaması durumunda, fiili kullanım durumları esas alınarak tapu kayıtlarında cins tashihlerinin yapılması gerekmektedir.
Denetimlerde Üniversite taşınmazlarının mevcut kullanım şekilleri ile kayıtlarda belirtilen cinslerinin birbirine uygun olmadığı görülmüştür. İdare tarafından cins tashihi çalışmalarına başlandığı ve sürecin devam ettiği ifade edilmiştir. Cins tashihinin yapılmaması Üniversite taşınmazlarının mevcut kullanım şekillerinin tam olarak anlaşılamamasına neden olmaktadır.
Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 48 00
e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr
https://www.sayistay.gov.tr
EKLER
EK-1: BULGULARA İLİŞKİN İZLEME TABLOSU

Önceki Yıl/Yıllar Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu Önceki Yıl/Yıllar Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu Önceki Yıl/Yıllar Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu Önceki Yıl/Yıllar Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu
Bulgu Adı Yıl/Yıllar İdare Tarafından Yapılan
İşlem
Açıklama
Taşınmazların Cins Tashihi İşlemlerinin
Tamamlanmaması
2022 Kısmen Yerine Getirildi Söz konusu husus tam olarak düzeltilmediği için bu hususa, 2023 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nun “Diğer Bulgular” bölümünün 4 No.lu Bulgusunda “Taşınmazların Cins Tashihi İşlemlerinin Tamamlanmaması” başlığı ile yer verilmiştir.