ÖZET: Taşınmazların cins tashih işlemlerinin gerçekleştirilmemesi, 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları’nda dikkat çekici bir bulgu olarak öne çıkmaktadır. Büyükşehir İlçe Belediyesi’ne ait tapuda kayıtlı taşınmazların, mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtları arasında uyumsuzluklar bulunmasına rağmen gerekli cins tashih işlemlerinin yapılmadığı tespit edilmiştir. 13 Eylül 2006 tarihli ve 2006/10970 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik, cins tashih işlemini, taşınmazların mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtlarının farklılık göstermesi durumunda tapu kayıtlarının düzeltilmesi olarak tanımlamaktadır.

Yönetmelik, kamu idarelerinin mülkiyetlerinde bulunan taşınmazların kullanım şekilleri ile tapu kayıtlarının uyumlu hale getirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. İlgili maddelerde, taşınmazların mevcut kullanım şekli ile tapu kaydı arasındaki farklılıkların giderilmesi için gerekli işlemlerin yapılması gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca, tahsis edilen veya üzerinde irtifak hakkı tesis edilen taşınmazlar için bu yükümlülüğün, kullanıcılar tarafından karşılanacak belgelerle birlikte yerine getirilmesi gerektiği ifade edilmektedir.

Sonuç olarak, kamu idarelerinin taşınmazlarının cins tashih işlemlerinin yapılması, mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtlarının uyumlu hale getirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu durum, taşınmazların yönetimi ve mülkiyeti açısından yasal bir zorunluluk olarak değerlendirilmektedir.

BULGU: Taşınmazların Cins Tashihlerinin Yapılmaması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi

İdarenin tapuda kayıtlı taşınmazlarından, tapu kaydı ile mevcut kullanım şekli farklılık gösteren taşınmazlar olmasına rağmen cins tashih işlemlerinin yapılmadığı görülmüştür.

13.09.2006 tarihli ve 2006/10970 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik’in “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinde cins tashihi, “Binalar, arazi ve arsalar ile yer altı ve yer üstü düzenlerinin mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtlarının farklılık göstermesi durumunda tapu kayıtlarının mevcut kullanım şekli dikkate alınarak düzeltilmesi işlemi” olarak tanımlanmaktadır.

Aynı Yönetmelik’in “Cins tashihlerinin yapılması” başlıklı 10’uncu maddesinde;

“(1) Kamu idareleri; mülkiyetlerinde, yönetimlerinde ve kullanımlarında bulunan taşınmazların mevcut kullanım şekli ile tapu kaydının birbirine uygun olmaması durumunda, tapu kayıtlarında cins tashihinin yapılması için gerekli işlemleri yaparlar.

(2) Tahsis edilen ve üzerinde irtifak hakkı tesis edilen taşınmazlar açısından bu yükümlülük kullanan idarenin veya gerçek veya tüzel kişilerin durumu tespit eden yazısı üzerine taşınmaz maliki idareye aittir. Ancak cins tashihine ilişkin gerekli belgeler ile buna ilişkin mali yükümlülükler kullanıcılar tarafından karşılanır.”

denilerek taşınmazların cins tashihlerinin yapılması gerektiği ifade edilmiştir.

Buna göre, kamu idarelerinin mülkiyetlerinde, yönetimlerinde veya kullanımlarında bulunan taşınmazların, mevcut kullanım şekilleri ile tapuda kayıtlı bilgilerinin farklı olması halinde, tapu kayıtlarının taşınmazların mevcut kullanım şekilleri esas alınarak düzeltilmesi gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri uyarınca, tapuda kayıtlı olan taşınmazların kullanım şekilleri ile tapu bilgilerinin uyumlu hale getirilmesi amacıyla cins tashihlerinin yapılması gerekmektedir.