ÖZET: Kamu İhale Kurulu, yapılan inceleme sonucunda, ihale üzerinde bırakılan Olgu Mühendislik Ltd. Şti.’nin teklif dosyasında, Teknik Şartnamede belirtilen seviye sensörleri, merdivenler ve tepsiler, dağıtım tabloları ve yangın alarm sistemine ait teknik doküman, katalog ve broşürlerin bulunmadığını tespit etmiştir. Bu eksiklikler nedeniyle, teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiğine karar verilmiştir. Sonuç olarak, ihale üzerinde geçerli bir teklif kalmadığı için ihalenin iptaline hükmedilmiştir.

Bu durum, eşit muamele ilkesinin ihlal edilip edilmediği yönünde yapılan incelemelerle bağlantılı olarak, teklif dosyasında gerekli belgelerin bulunmaması nedeniyle ortaya çıkmıştır. İhaleye katılan diğer isteklilerin tekliflerinin de değerlendirme dışı bırakılması, ihale sürecinin geçerliliği açısından önemli bir hukuki sorun teşkil etmektedir. Bu bağlamda, Kamu İhale Kurulu’nun kararının iptali istemiyle açılan davada, eksik belgelerin tamamlanamayacağı ve bu nedenle ihalenin iptalinin hukuka uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

Karar no 2009/MK-159
Karar tarihi 23.11.2009
Toplantı No 2009/081
Gündem No 39
Gündem Konusu 04.05.2009 tarih ve 2009/UY.I-1455 sayılı Kurul Kararı hakkında açılan iptal ve yürütülmesinin durdurulması davası üzerine Ankara 5. İdare Mahkemesince verilen 30.10.2009 tarih ve E:2009/930 sayılı yürütülmesinin durdurulmasına ilişkin karar uyarınca işlem tesis edilmesi

Toprak Mahsulleri Ofisi Teknik İşler Dairesi Başkanlığı tarafından 15.01.2009 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Seyrantepe 40.000 Ton Kapasiteli Mud Alım Tremilerinin ve Bismil Beton Silosunun Rehabilitasyonu” ihalesine ilişkin olarak Cevher Nakliyat İnş. Taah. Petrol Gıda Mad. San. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılan şikayet başvurusu üzerine, Kamu İhale Kurulunun 04.05.2009 tarih ve 2009/UY.I-1455 sayılı Kararı ile,

“4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (a) bendi gereğince, ihalenin iptaline,“karar verilmiştir.

Olgu Müh. Ltd. Şti. tarafından söz konusu Kurul Kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada, Ankara 5. İdare Mahkemesince verilen 30.10.2009tarih ve E:2009/930 sayılıkarar ile;

“Toprak Mahsulleri Ofisi Teknik İşler Dairesi Başkanlığı tarafından 15.01.2009 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Seyrantepe 40.000 Ton Kapasiteli Mud Alım Tremilerinin ve Bismil Beton Silosunun Rehabilitasyonu” ihalesine davacı şirketle birlikte beş isteklinin katıldığı, idarece yapılan değerlendirme sonucunda dört isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakıldığı ve ihalenin davacı şirket üzerinde kaldığı, teklif dosyasında sunduğu evrakların eksik olduğu gerekçesiyle teklifi değerlendirme dışı bırakılan Cevher Nakliyat İnş. Taah. Petrol Gıda Mad. San. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından, istenilen belgelerin sunulduğu, eksiklik varsa bile bunun tamamlanabileceği iddiasıyla yapılan itiraz ve akabinde itirazen şikayet başvuruları üzerine Kamu İhale Kurulu’nca özetle “başvuru sahibinin iddiaları yerinde bulunmamakla birlikte eşit muamele ilkesinin ihlal edilip edilmediği yönünde yapılan inceleme sonucunda ihale üzerinde bırakılan Olgu Mühendislik Ltd. Şti.’nin, Teknik Şartnamede sayılan seviye sensörleri, merdivenler ve tepsiler, dağıtım tabloları ve yangın alarm sistemine ait teknik doküman, katalog ve broşürleri teklif dosyasında sunmadığı, bu nedenle teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği”nden bahisle, ihalede geçerli teklif kalmaması nedeniyle ihalenin iptaline karar verildiği, bu kararın iptali istemiyle de bakılan davanın açıldığı anlaşılmıştır.

Dava konusu olayda uyuşmazlık davacının sunmuş olduğu teklif dosyasında Teknik Şartnamede sayılan “seviye sensörleri, merdivenler ve tepsiler, dağıtım tabloları ve yangın alarm sistemine” ait teknik doküman, katalog ve broşürlerin bulunup bulunmadığı hususundan kaynaklanmakta olup, Mahkememizce bu hususun açıklığa kavuşturulması amacıyla, davacının idareye sunmuş olduğu teklif dosyası da karar ekinde gönderilmek suretiyle yapılan 25.09.2009 ve 21.10.2009 günlü ara kararlarına Elektrik Mühendisleri Odası’nca gönderilen cevabi yazılarda özetle “merdivenler ve tepsilerin farklı isimlerle kablo tava ve kanalları olarak, dağıtım tablolarının ise yine farklı isimle dağıtım panoları olarak isimlendirildiği, bununla birlikte seviye ve yangın sensörleri de dahil olmak üzere istenen doküman, katalog ve broşürlerin teklif dosyasında mevcut olduğu belirtildiğinden, davalı idarece söz konusu malzemelere ait evrakların teklif dosyasında bulunmadığı gerekçesiyle verilen kararda hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varıldığı” gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.

Anayasanın 138 inci maddesinin dördüncü fıkrasında, yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.

Öte yandan, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinin ikinci fıkrasında; Danıştay veya idari mahkemelerin, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebileceği, aynı Kanunun 28 inci maddesinin birinci fıkrasında ise; Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Anılan kararın icaplarına göre Kamu ihale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle;

1)Kamu İhale Kurulunun 04.05.2009 tarih ve 2009/UY.I-1455 sayılı Kararının iptaline,

2)Anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, 4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin onuncu fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikayet başvurusunun reddine,


Oybirliği ile karar verildi.

HicabiECE

II. Başkan

BahattinIŞIK

Kurul Üyesi

Ali KemalAKKOÇ

Kurul Üyesi

KazımÖZKAN

Kurul Üyesi

AdemKAMALI

Kurul Üyesi

Abdullah DÜNDAR

Kurul Üyesi

Erkan DEMİRTAŞ

Kurul Üyesi