ÖZET: 2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, Büyükşehir İlçe Belediyesi’nin mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin, Kamu İhale Kanunu’nda belirlenen parasal sınırların altında kalacak şekilde kısımlara bölünerek doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, ihale süreçlerinde saydamlık, rekabet ve kaynakların verimli kullanımı gibi temel ilkeleri vurgulamakta; bu bağlamda mal alımı, hizmet alımı ve yapım işlerinin bir arada ihale edilmesine ve kısımlara bölünmesine yasak getirmektedir.

5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu, kamu kaynaklarının etkili ve hukuka uygun bir şekilde yönetilmesinden sorumlu olan yetkilileri tanımlamakta ve harcama yetkililerinin bütçe ilkelerine uygun hareket etmesini zorunlu kılmaktadır. Doğrudan temin yöntemi, belirli parasal limitler dahilinde istisnai bir alım yöntemi olarak tanımlanmakta; ancak bu limitlerin aşılması durumunda ihale usullerinin uygulanması gerekmektedir.

Denetimlerde, doğrudan teminle yapılan alımların, önceden planlanabilir nitelikteki mal ve hizmetlerin kısımlara bölünerek temin edildiği ve aynı firmalardan tekrar tekrar alım yapıldığı gözlemlenmiştir. Bu durum, ihale mevzuatının temel ilkeleri olan rekabet ve ihtiyaçların uygun şartlarla karşılanmasını zedelemekte; dolayısıyla, parasal limitlerin aşılması halinde ihale süreçlerinin işletilmesi zorunludur.

BULGU: Temel İhale Usulleri ile Alınması Gereken Mal, Hizmet Alımlarının ve Yapım İşlerinin Kısımlara Bölünerek Doğrudan Teminle Alınması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda öngörülen temel ihale usulleri ile ihale edilmesi gereken ve aynı ihale konusu iş içerisinde yer alabilecek bazı mal ve hizmet alımlarının mevzuatta öngörülen parasal sınırların altında kalacak şekilde parçalara bölünmek suretiyle doğrudan teminle gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.

5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 8’inci maddesinde; her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanların, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumlu olduğu belirtilmiştir.

Anılan Kanun’un 32’nci maddesinde ise; harcama yetkilileri, harcama talimatlarının bütçe ilke ve esaslarına, kanun, tüzük ve yönetmelikler ile diğer mevzuata uygun olmasından, ödeneklerin etkili, ekonomik ve verimli kullanılmasından sorumlu olduğu ifade edilmiştir.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesinde; idarelerin bu Kanun’a göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumlu olduğu belirtilmiş olup söz konusu maddenin devamında ise aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal alımı, hizmet alımı ve yapım işlerinin bir arada ihale edilemeyeceği ve eşik değerlerin altında kalmak amacıyla mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin kısımlara bölünemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Aynı Kanun’un doğrudan temin başlıklı 22’nci maddesinin (d) fıkrasında, büyükşehir belediyesi sınırları dâhilinde bulunan idarelerin 622.756,00 TL, diğer idarelerin 207.453,00 TL’yi aşmayan ihtiyaçları ile temsil ağırlama faaliyetleri kapsamında yapılacak konaklama, seyahat ve iaşeye ilişkin alımların ilân yapılmaksızın ve teminat alınmaksızın doğrudan temin usulü ile karşılanabileceği belirtilmiştir.

Doğrudan temin yöntemi, kanunda ihale usulleri için öngörülen kuralların uygulanma zorunluluğunun bulunmadığı istisnai bir alım yöntemidir. Bu yöntemle, ihale komisyonu kurma ve Kanun’un 10’uncu maddesinde sayılan yeterlik kurallarını arama zorunluluğu bulunmaksızın, ihale yetkilisince görevlendirilecek kişi veya kişiler tarafından piyasada fiyat araştırması yapılarak ihtiyaçlar temin edilebilmektedir. Ancak yukarıda belirtilen parasal limitlerin aşılacağının tespit edilmesi halinde ihtiyacın doğrudan temin yöntemi ile değil ihale usullerinin kullanılması yoluyla karşılanması gerekmektedir.

Konu ile ilgili yerinde yapılan denetimlerde doğrudan temin yöntemi ile yapılan mal alımları örneklem suretiyle incelenmiştir. Buna göre, ayrıntısı aşağıdaki tabloda yer verildiği üzere, alımları önceden öngörülebilir ve planlanabilir olan aynı veya benzer niteliğe sahip bazıalımların parasal sınırın altında kalacak şekilde parçalara bölmek suretiyle temin edildiği, zaman zaman aynı firmalardan karşılandığı tespit edilmiştir.

Tablo 10: Doğrudan Temin Yöntemi İle Alım Yapılan Örnekler

Alım Yapılan Mal, Hizmet ve Yapım İşinin Aynı Firma İşlem Sayısı Alımın Konusu İşin Tutarı(TL)
İş Makinası Kiralama Bedeli 736.800,00
İş Makinası Kiralama Bedeli 736.800,00
Taziye Evlerine Malzeme Alımı 744.480,00
Taziye Evlerine Malzeme Alımı 744.480,00
Taziye Evlerine Malzeme Alımı 732.600,00
Taziye Evlerine Malzeme Alımı 697.933,20
Taziye Evlerine Malzeme Alımı 291.092,81
Taziye Evlerine Malzeme Alımı 227.467,15
Taziye Evlerine Malzeme Alımı 172.477,20
Park Onarımı Yapım işi 693.720,00
Park Onarımı Yapım işi 608.665,20
Muhtelif Alanlarda Kullanmak İçin Malzeme Alımı 729.000,00
Muhtelif Alanlarda Kullanmak İçin Malzeme Alımı 720.720,00
Muhtelif Alanlarda Kullanmak İçin Malzeme Alımı 510.000,00
Muhtelif Alanlarda Kullanmak İçin Malzeme Alımı 510.000,00
Muhtelif Alanlarda Kullanmak İçin Malzeme Alımı 160.746,00

Sonuç olarak ihale mevzuatının temel ilkelerinden olan rekabet ve ihtiyaçların uygun şartlarla karşılanmasını teminen mal ve hizmet alımlarının, parasal limitlerin altında kalmak amacıyla kısımlara bölünmemesi, parasal limitin aşılacağının tespit edilmesi halinde söz konusu alımların ihale suretiyle gerçekleştirilmesi gerekmektedir.