ÖZET: Ulusal bayram günlerinde faaliyet gösteren işletmelere ilişkin ruhsat verme işlemlerinin yapılmadığı tespit edilmiştir. 2024 yılı Sayıştay denetim raporlarında, büyükşehir olmayan ilçe belediyeleri kapsamında, ulusal bayram günlerinde çalışan iş yerlerinin belirlenmesi ve tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcının tahsilatı için herhangi bir çalışma gerçekleştirilmediği ortaya konmuştur. 7033 sayılı Kanun ile 394 sayılı Hafta Tatili Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmış ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nda bazı değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler, ulusal bayram günlerinde ruhsat verilmesi ve tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcının uygulanması konularında yeni düzenlemeleri içermektedir.

Özellikle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı gibi ulusal bayramlarda, işletmelerin çalışma ruhsatı harcına tabi olacağı belirtilmiştir. Ancak yapılan incelemelerde, bu bayramda çalışan iş yerlerinin tespit edilmediği ve ruhsatlandırma işlemlerinin gerçekleştirilmediği anlaşılmıştır. İlgili idare, bu bulguyu kabul etmiş ve gerekli işlemlerin başlatıldığını ifade etmiştir. Sonuç olarak, tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcına tabi olan işletmelerin belirlenmesi ve bu harcın tahsil edilmesi için gerekli adımların atılması önem arz etmektedir.

BULGU: Ulusal Bayram Gününde Çalışacak İşletmelere İlişkin Ruhsat Verme İşlemlerinin Yapılmaması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Olmayan İl Kapsamında Yer Alan İlçe Belediyesi

Belediye sınırları içerisinde ulusal bayram gününde faaliyet gösteren iş yerlerinin tespiti ve tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcının tahsiline ilişkin çalışma yapılmadığı görülmüştür.

7033 sayılı Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 01.07.2017 tarih ve 30111 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Kanun’un 1’inci maddesiyle 02.01.1924 tarihli ve 394 sayılı Hafta Tatili Hakkında Kanun yürürlükten kaldırılmış, bunun yanında aynı Kanun’un 12’nci maddesiyle de, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 58’inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Hafta tatili ve ulusal” ibaresi “Ulusal” şeklinde değiştirilmiştir.

Madde metni değişiklik yapılmadan önce “Hafta tatili ulusal bayram günlerinde çalışmaları belediyelerce izne bağlı iş yerlerine ruhsat verilmesi, Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcına tabidir.” şeklinde iken bahse konu değişiklikle birlikte hafta tatili ibaresi metinden çıkarılmış ve “Ulusal bayram gününde çalışmaları belediyelerce izne bağlı iş yerlerine ruhsat verilmesi, Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcına tabidir.” şeklinde düzenlenmiştir.

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 1’nci maddesine göre, 29 Ekim günü, Ulusal Bayramdır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00’ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder.

Yukarıda yer verilen yasal düzenlemelere göre iş yerlerince hafta tatili ve genel tatil günlerinde çalışılması durumunda Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcına tabi olunmayacak, ulusal bayram gününde faaliyet gösterildiğinde ise söz konusu harca tabi olunmaya devam edilecektir.

Yapılan incelemede, Belediye sınırları içerisinde ulusal bayram olan Cumhuriyet Bayramı’nda çalışan iş yerlerinin tespitine ve ruhsatlandırılmasına yönelik çalışmaların yapılmadığı ve buna bağlı olarak tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcının takip ve tahsil edilmediği tespit edilmiştir.

İdare tarafından verilen cevapta bulguya iştirak edilmiş olup, bulgu doğrultusunda işlem yapılmaya başlandığı ifade edilmiştir.

Sonuç olarak, tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcının mükellefi olan Cumhuriyet Bayramı’nda çalışan iş yerlerinin tespitinin yapılarak bu harcın takip ve tahsilinin sağlanması gerekmektedir.