ÖZET: Ulusal bayram günlerinde çalışan iş yerlerinden tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcının alınmadığı tespit edilmiştir. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 23. maddesi, sosyal ve kültürel tesisler ile diğer ilgili alanlardan alınacak harçların büyükşehir belediyesinin gelirleri arasında yer aldığını belirtmektedir. Ayrıca, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 58. maddesi, ulusal bayram günlerinde izne tabi iş yerlerine ruhsat verilmesinin Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcına tabi olduğunu ifade etmektedir. 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’a göre, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı gibi ulusal bayramlarda özel iş yerlerinin kapanması zorunludur.

Yapılan incelemeler, büyükşehir belediyesine bağlı sosyal ve kültürel tesisler ile diğer ruhsatlı iş yerlerinin tatil günlerinde çalışma ruhsatı başvurusu yapmadığını ortaya koymuştur. Ayrıca, bu işletmelerin ulusal bayram günlerinde faaliyet gösterip göstermediğinin belediye tarafından denetlenmediği görülmüştür. Bu durum, belediyenin yetki ve sorumlulukları çerçevesinde, ulusal bayram günlerinde iş yerlerinin denetiminin yapılması ve ruhsat başvurusunda bulunan işletmelerden tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcının alınması gerektiğini göstermektedir.

BULGU: Ulusal Bayram Gününde Çalışan İş Yerlerinden Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcı Alınmaması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Belediyesi

Belediyenin yetki ve sorumluluğundaki alanlarda faaliyet gösteren işyerlerinden tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcının alınmadığı görülmüştür.

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun “Büyükşehir belediyesinin gelirleri” başlıklı 23’üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde; büyükşehir belediyesine bırakılan sosyal ve kültürel tesisler, spor, eğlence ve dinlenme yerleri ile yeşil sahalar içinde tahsil edilecek her türlü belediye vergi, resim ve harçlarının büyükşehir belediyesinin gelirleri arasında olduğu belirtilmiştir.

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 58’inci maddesinde, ulusal bayram günlerinde çalışmaları belediyelerce izne bağlı işyerlerine ruhsat verilmesinin, Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcına tabi olduğu ifade edilmiştir.

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 1’nci maddesine göre, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ulusal bayramdır. Bayram, 28 Ekim günü saat 13.00’ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder. Aynı Kanun’un 2’nci maddesinin son fıkrasında ise 29 Ekim günü özel iş yerlerinin kapanmasının zorunlu olduğu belirtilmiştir.

Yapılan incelemede, büyükşehir belediyesine bırakılan sosyal ve kültürel tesisler, spor, eğlence ve dinlenme yerleri ile yeşil sahalar içinde ruhsatlı işyerlerinin olduğu ve bu ruhsatlı işyerlerinden tatil günlerinde çalışma ruhsatı başvurusu yapılmadığı, başvuru yapmayan işletmelerin ulusal bayram gününde çalışıp çalışmadığının ise belediye tarafından kontrolünün yapılmadığı görülmüştür.

Belediyenin yetki ve sorumluluğundaki alanlarda faaliyet gösteren işyerlerinin ulusal bayram günlerinde çalışıp çalışmadığının kontrolünün yapılması ve bu günler için ruhsat başvurusunda bulunan işyerlerinden Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcı Alınması gerekmektedir.