|
ÖZET: Ulusal bayram günlerinde faaliyet gösteren iş yerlerinden tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcı alınmasına yönelik herhangi bir çalışma yapılmadığı tespit edilmiştir. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 58. maddesi, ulusal bayram günlerinde izne tabi iş yerlerine ruhsat verilmesinin, tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcına tabi olduğunu belirtmektedir. 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 1. maddesi gereğince, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ulusal bayram olarak kabul edilmekte ve bu bayram 28 Ekim günü saat 13.00’ten itibaren başlamaktadır. Aynı kanunun 22. maddesinin son fıkrası, 29 Ekim günü özel iş yerlerinin kapanmasını zorunlu kılmaktadır.
Yapılan incelemeler sonucunda, idarenin ulusal bayram günlerinde çalışan iş yerlerini tespit etmediği ve bu iş yerlerinden tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcının tahsil edilmesine yönelik herhangi bir çalışma yürütmediği anlaşılmıştır. Kamu idaresi, bu konuyla ilgili gerekli adımların atılacağını bildirmiştir. Sonuç olarak, Cumhuriyet Bayramı’nda faaliyet gösteren iş yerlerinin tespit edilmesi ve ruhsat harcının tahakkuk ve tahsil edilmesi önem arz etmektedir. |
BULGU: Ulusal Bayram Gününde Çalışan İş Yerlerinden Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcı Alınmaması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Olmayan İl Kapsamında Yer Alan İlçe Belediyesi
Belediye sınırları içerisinde ulusal bayram gününde faaliyet gösteren iş yerlerinin tespit edilmesi ve bu işyerlerinden çalışma ruhsatı harcı alınmasına yönelik bir çalışma yapılmadığı görülmüştür.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 58’inci maddesinde, ulusal bayram günlerinde çalışmaları belediyelerce izne bağlı işyerlerine ruhsat verilmesinin, tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcına tabi olacağı ifade edilmiştir.
2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 1’inci maddesine göre, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ulusal bayramdır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00’ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder. Aynı Kanun’un 22’nci maddesinin son fıkrasında ise 29 Ekim günü özel iş yerlerinin kapanmasının zorunluğu olduğu belirtilmiştir.
Yapılan incelemede, İdare tarafından ulusal bayram günlerinde çalışan iş yerlerinin tespitine veya söz konusu günlerde çalışan/çalışmak isteyen iş yerlerinden tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcının belirlenmesi ve tahsiline ilişkin herhangi bir çalışmanın yapılmadığı anlaşılmaktadır.
Kamu İdaresi cevabında, bulgu konusu hususa ilişkin gerekli çalışmaların yapılacağı belirtilmiştir.
Sonuç olarak, tatil günlerinde çalışma ruhsatı harcının mükellefi olan Cumhuriyet Bayramı’nda çalışan iş yerlerinin tespit edilerek, ruhsat harcının tahakkuk ve tahsilinin sağlanması gerekmektedir.