|
ÖZET: Uzun vadeli kıdem tazminatı karşılıklarının muhasebeleştirilmesinde hatalar tespit edilmiştir. 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, üniversite döner sermaye işletmesinde istihdam edilen işçiler için bir yıldan uzun vadeli kıdem tazminatı karşılıkları, 472 Kıdem Tazminatı Karşılığı hesabı yerine 372 Kıdem Tazminatı Karşılığı hesabında izlenmiştir. Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği, uzun vadeli kıdem tazminatı karşılıklarının 472 hesapta takip edilmesini öngörmektedir.
Denetimlerde, 5.311.194,06 TL tutarındaki kıdem tazminatı karşılıklarının tamamının faaliyet dönemi içinde ödenmeyeceği halde 372 hesapta kaydedildiği belirlenmiştir. Yönetmelik gereğince, faaliyet dönemi içinde ödenecek kıdem tazminatları 372 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabına, uzun vadeli olanlar ise 472 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabına kaydedilmelidir. Kamu idaresi, bu bulgulara ilişkin gerekli düzeltmeleri yaparak, 28.01.2025 tarihli muhasebe işlem fişleriyle kayıtları güncellemiştir. |
BULGU: Uzun Vadeli Kıdem Tazminatı Karşılıklarının Hatalı Muhasebeleştirilmesi
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Üniversite
Döner Sermaye İşletmesinde istihdam edilen işçiler için bir yıldan uzun vadeli kıdem tazminatı karşılıklarının muhasebeleştirilmesinde 472 Kıdem Tazminatı Karşılığı hesabının kullanılmadığı görülmüştür.
Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nde, ilgili mevzuatı gereğince hesaplanarak ayrılan uzun vadeli kıdem tazminatı karşılıklarının izlenmesi için 472 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabının kullanılacağı belirtilmiştir. İlgili Yönetmelik’in 472 No.lu hesabın işleyişini açıklayan 355’inci maddesinde faaliyet döneminden sonraki yıllarda ödenecek kıdem tazminatları için ayrılan karşılıkların bu hesaba alacak, 770 Genel Yönetim Giderleri Hesabına borç kaydedileceği, kıdem tazminatı karşılığı hesabında kayıtlı tutarlardan, izleyen dönemde ödeneceği öngörülen kıdem tazminatı karşılıklarının ise dönem sonunda bu hesaba borç, kısa vadeli yabancı kaynaklar ana hesap grubu içindeki 372 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabına alacak kaydedileceği hüküm altına alınmıştır.
Devlet Muhasebesinde karşılık ayırma işlemlerine ilişkin standartları belirleyen 19 No.lu Devlet Muhasebe Standardının 63’üncü maddesinde ise karşılıkların, o anda mevcut en iyi tahmini yansıtmak üzere raporlama tarihinde gözden geçirileceği ve düzeltileceği ifade edilmiştir.
Denetimlerde; işletme bünyesinde istihdam edilen işçiler için ayrılan 5.311.194,06 TL tutarındaki kıdem tazminatı karşılıklarının tamamının faaliyet dönemi içerisinde ödenmeyecek olmasına rağmen 372 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabında takip edildiği ve 472 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabının kullanılmadığı tespit edilmiştir.
Sonuç olarak; faaliyet dönemi içerisinde ödeneceği öngörülen kıdem tazminatları karşılıklarının 372 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabına, uzun vadeli kıdem tazminatları karşılıklarının ise 472 Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabına kaydedilmesi gerekmektedir.
Kamu İdaresince, bulguda tespit edilen hususlara ilişkin olarak gerekli işlemin yapıldığı ifade edilmiştir.
Söz konusu tespit; kurum tarafından 28.01.2025 tarih ve 1243 ile 1277 sayılı muhasebe işlem fişleri ile düzeltilmiştir.