|
ÖZET: Yapılmakta olan yatırımlar hesabında, tamamlanan projelerin ilgili duran varlık hesaplarına aktarılmadığı tespit edilmiştir. 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporları, 27 Mayıs 2016 tarihli Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’ne atıfta bulunarak, bu hesapların, tamamlanan işlerin geçici kabul belgeleriyle ilgili duran varlık hesaplarına aktarılması gerektiğini belirtmektedir. Ancak yapılan incelemelerde, 329.857,41 TL tutarındaki tamamlanan yapım işlerinin, belirtilen hesaplardan çıkarılmadığı ve ilgili varlık hesaplarına aktarılmadığı görülmüştür.
Bu durum, Karşıyaka Belediyesi’nin mali tablolarında yanıltıcı bir görünüm yaratmakta ve yatırımların gerçek değerinin olduğundan fazla görünmesine neden olmaktadır. Kamu İdaresi, hesaplar arası aktarımın, geçici kabul veya kesin kabulle ilgili belgelerin tespit edilememesi nedeniyle gerçekleştirilemediğini ifade etmiştir. Ancak bu eksiklik, belediyenin mali durumunu olumsuz etkilemekte ve tamamlanan projelerin değerinin doğru bir şekilde yansıtılmasını engellemektedir. Sonuç olarak, tamamlanan yatırımların hesaplara aktarılmaması, belediyenin mali tablolarının güvenilirliğini zedelemekte ve kamu kaynaklarının yönetiminde şeffaflık açısından sorunlar yaratmaktadır. Bu durumun düzeltilmesi, mali raporların doğruluğu için kritik öneme sahiptir. |
BULGU: Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabında İzlenmekte Olan Yatırımlardan Tamamlananların İlgili Hesaplara Aktarılmaması
2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi
Yapılmakta olan yatırımlar hesabında kayıtlı olan yatırımlardan tamamlananların, ilgili duran varlık hesaplarına aktarılmadığı görülmüştür.
27.05.2016 tarih ve 29724 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin “Hesabın niteliği” başlıklı 204’üncü maddesinde; 258-Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabının, yapımı süren maddi duran varlıklar için yapılan her türlü madde ve malzeme ile işçilik ve genel giderlerin; geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarihte, diğer hallerde işin fiilen tamamlandığını gösteren belgenin düzenlendiği tarihte, ilgili maddi duran varlık hesabına aktarılıncaya kadar izlenmesi için kullanılacağı ifade edilmiştir.
Aynı Yönetmelik’in “Hesabın İşleyişi” başlıklı 205’inci maddesinin (b) bendinde; tamamlanıp geçici kabulü yapılan işlere ilişkin tutarların bu hesaba alacak, ilgili maddi duran varlık hesabına borç kaydedileceği ifade edilerek, bu hesabın yapımı süren yatırımlar için yapılan giderleri izlemek maksadıyla kullanılacağına açıklık getirilmiş, tamamlanan yatırımlardan bu hesapta izlenenlerin de bu hesaba alacak kaydedilmek suretiyle hesaptan çıkarılma yöntemi ifade edilmiştir.
Yapılan incelemede, ayrıntısı aşağıdaki tabloda gösterilen 329.857,41 TL tutarındaki yapım işlerinin, tamamlandığı halde 258-Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabından çıkarılarak ilgili varlık hesaplarına aktarılmadığı görülmektedir. Söz konusu husus 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda da bulgu olarak yer almış ancak Belediye tarafından tam olarak düzeltilmemiştir.
Tablo 11: Tamamlanan Yapım İşlerinden Duran Varlık Hesabına Aktarılmayan Tutarlar
| İŞİN ADI | TUTAR (TL) | YILI |
| Bina Güçlendirmesi ve Tadilat İşi | 93.107,21 | 2007 |
| Şantiye Binası İlave Mekanik Tesisat İşi | 110.920,00 | 2006 |
| Çevre Düzenlemesi Yapım İşi. | 125.830,20 | 2009 |
| TOPLAM TUTAR | 329.857,41 |
Bahse konu eksik işlemler dolayısıyla Karşıyaka Belediyesinin yılsonunda düzenlenen mali tabloları üzerinde 258-Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabı gerçek durumu göstermemektedir.
Kamu İdaresi cevabında, bulgudaki hususla ilgili olarak geçici kabul veya kesin kabulle ilgili evrakların tespit edilememesi nedeniyle hesaplar arası aktarım yapılamadığını ifade etmiştir.
Sonuç olarak; bu durum Belediyenin halen yürütmekte olduğu yatırımların gerçek değerinin mali tablolarda olduğundan çok görünmesine yol açtığı gibi, bu yatırımların tamamlanması ile aktarılacağı ilgili varlık hesaplarının da olduğundan düşük görünmesine neden olmaktadır.