|
ÖZET: Yapım işlerinde, işe başlama tarihi ile bütün riskler sigortasının (all risk) tanzim tarihi arasında uyumsuzluklar tespit edilmiştir. 2023 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, bazı yapım projelerinde sigorta başlangıç tarihi, işe başlama tarihinden sonra belirlenmiştir. Türk Ticaret Kanunu’nun ilgili maddeleri, sigorta yükümlülüklerinin, poliçenin teslimi ve ilk ödemenin yapılmasıyla başladığını belirtmektedir. Ayrıca, Yapım İşleri Genel Şartnamesi, yüklenicilerin işyerindeki tüm varlıkları koruma sorumluluğunu işe başlama tarihinden geçici kabul tarihine kadar sürdürmelerini zorunlu kılmaktadır.
Denetim sonuçları, bazı projelerde yüklenicilerin sigorta poliçelerini işe fiilen başlanmadan önce yaptırmadığını ortaya koymuştur. Kamu idaresi, yer tesliminin yapılmış olmasına rağmen işe başlanmadığını savunsa da, mevzuat gereği yer teslim tutanağı ile yüklenicinin işe zamanında başladığı kabul edilmektedir. Bu durum, sigorta poliçesinin işe başlama tarihine kadar geçerli olmasını gerektirmektedir. Dolayısıyla, işyeri teslim tarihinden geçici kabul tarihine kadar olan süreyi kapsayan bütün riskler sigortasının yapılması, idarenin zarar görmemesi açısından kritik öneme sahiptir. Sonuç olarak, sigorta başlangıç tarihi ile işe başlama tarihi arasındaki farklılıklar, yüklenicilerin sorumluluğunda olmakla birlikte, idarenin de bu süreçteki olası zararlardan etkilenebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle, sigorta işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. |
BULGU: Yapım İşlerinde İşe Başlama Tarihi ile Bütün Riskler Sigortası Tanzim Tarihinin Farklı Olması
2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Özel Bütçeli İdare
Bütün riskler (all risk) sigortasının başlangıç tarihinin, işe başlama tarihinden sonra olduğu yapım işlerinin bulunduğu tespit edilmiştir.
Türk Ticaret Kanunu’nun 1421’inci maddesinde; aksine sözleşme yoksa sigortacının sorumluluğunun primin veya ilk taksitinin ödenmesi ile başlayacağı; 1431’inci maddesinde de sigorta priminin tamamının, taksitle ödenmesi kararlaştırılmışsa ilk taksitin, sözleşme yapılır yapılmaz ve poliçenin teslimi karşılığında ödenmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır.
Yapım İşleri Genel Şartnamesi’nin “İş ve işyerlerinin korunması ve sigortalanması” başlıklı 9’uncu maddesinde;
“Yüklenici, işyerindeki her türlü araç, malzeme, ihzarat, iş ve hizmet makineleri, taşıtlar, tesisler ile sözleşme konusu yapım işinin korunmasından 43’üncü madde hükümleri dikkate alınmak şartı ile işe başlama tarihinden kesin kabul tarihine kadar sorumludur. Bu sebeple yüklenici, … işe başlama tarihinden geçici kabul tarihine kadar geçen süre içinde oluşabilecek deprem, su baskını, toprak kayması, fırtına, yangın gibi doğal afetler ile hırsızlık, sabotaj gibi risklere karşı “inşaat sigortası (bütün riskler)”, geçici kabul tarihinden kesin kabul tarihine kadar geçecek süreye ilişkin ise yürürlükteki İnşaat Sigortası (Bütün Riskler) Genel Şartları çerçevesinde kapsamı ihale dokümanında belirtilen genişletilmiş bakım devresi teminatını içeren sigorta yaptırmak zorundadır” hükmü yer almaktadır.
Yukarıda ifade edilen mevzuat hükümlerinden anlaşılacağı üzere, yüklenicilerin yapım işi ihalelerinde işe başlama tarihinden geçici kabul tarihine kadar geçen süre içinde yürürlükteki İnşaat Bütün Riskler Sigortasını içeren sigortayı yaptırması zorunludur. Aksi belirtilmedikçe de yer teslim tutanağı ile yüklenicinin işyerini sorunsuz bir şekilde teslim aldığı ve işe süresinde başladığı kabul edilmektedir.
Ancak yapılan incelemede, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce ihale edilen bazı yapım işlerinde, söz konusu sigortanın başlangıç tarihinin işe başlama tarihinden daha sonra olduğu tespit edilmiştir.
Bu husustaki sorumluluk yükleniciye ait olmakla birlikte yargı mercilerince zararın oluşması durumunda idarenin de müterafik kusurlu sayıldığı ya da yüklenicinin acze düşmesi nedeniyle, ortaya çıkan hasar ve zararı karşılayamadığı hallerde idare aleyhine doğacak külfetlerin bu hususta kusur, ihmal veya tedbirsizliği bulunan idare görevlilerine rücu yoluyla tazmin ettirilmesi talebi gündeme gelebilmektedir.
2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporunda yer verilen söz konusu hususun 2023 yılında da devam ettiği anlaşılmaktadır.
Kamu idaresi cevabında; yer teslimi yapılmış olsa da, işe fiilen başlanılmadığı, dolayısıyla işyerinde herhangi bir tesis, makine, ekipman bulunmaması ve herhangi bir imalat da yapılmadığından yükleniciler tarafından sigorta poliçesinin işe fiilen başlanacağı tarihe kadar yaptırılmadığı belirtilmişse de, yukarıda yer alan mevzuat hükümleri uyarınca, aksi belirtilmedikçe yer teslim tutanağı ile yüklenicinin işyerini sorunsuz bir şekilde teslim aldığı ve işe süresinde başladığı kabul edilmektedir.
Dolayısıyla yer teslim tarihiyle beraber bütün riskler (all risk) sigortasının başlatılması gerekmekte, işe zamanında başlanamaması ve süre uzatımı alındığı durumlarda söz konusu poliçe süresinin süre uzatımı kadar uzatılması gerekmektedir.
Sonuç olarak, sigorta başlangıç tarihi ile işe başlama tarihinin farklı olması nedeniyle idarenin herhangi bir zarara uğramaması açısından yapım işlerine ilişkin işyeri teslim tarihinden geçici kabul tarihine kadar olacak süreyi kapsayacak şekilde bütün riskler (all-risk) sigortasının yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.
Tablo 4: All-Risk Sigorta Başlangıç Tarihi İşe Başlama Tarihinden Sonra Olan İşler
| İşin Adı | Sözleşme Tarihi | İşyeri Teslim ve İşe Başlama Tarihi |
All Risk Sigorta Başlangıç Tarihi |
| Van Erciş Pay Sulaması AT ve TİGH Projesi | 24.06.2021 | 01.07.2021 | 11.10.2022 |
| Van Gevaş İkizler Göleti ve Sulaması | 10.12.2021 | 04.01.2022 | 07.06.2022 |
| Kale Barajı İkmali İnşaatı | 20.01.2023 | 26.01.2023 | 07.04.2023 |
| Şırnak Su Şişirme Bentleri Geçirimsizlik Perdesi ve Şev Tahkimatı | 23.05.2023 | 31.05.2023 | 20.06.2023 |
*AT: Arazi Toplulaştırma, TİGH: Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri