ÖZET: Yapılan denetimlerde, Bursa Yuvam Çocuk Etkinlik Merkezleri için alınan eğitim setlerinin dağıtımında ciddi hatalar tespit edilmiştir. 2024 yılına ait Sayıştay Denetim Raporları’na göre, toplamda 4040 adet eğitim seti alınmış, ancak 880 adet setin depoda beklemesine rağmen tamamı için taşınır çıkış kaydı yapılmıştır. Bu durum, 32688 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Taşınır Mal Yönetmeliği’ne ve Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’ne aykırılık teşkil etmektedir.

Mevzuat gereği, taşınırların çıkış kaydı, yalnızca kullanılamaz hale geldiğinde veya dağıtımının yapıldığında gerçekleştirilmelidir. Ancak, dağıtılmayan eğitim setlerinin kayıtlardan çıkışının yapılması, bu kurallara uygun değildir. Bu nedenle, yardım amaçlı alınan taşınırların, dağıtım işlemleri gerçekleştikçe kayıtlarından düşülmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Kamu İdaresi, bu bulgularla ilgili düzeltme kayıtlarının yapıldığını belirtse de, bu işlemlerin 2025 yılına ait olduğu ve dolayısıyla 2024 yılı mali tablolarını etkilemediği ifade edilmektedir. Bu durum, denetim süreçlerinin etkinliğini sorgulatmaktadır.

BULGU: Yardım Amaçlı Dağıtılmak Üzere Alınan Bazı Taşınırların Çıkış İşlemlerinin Hatalı Yapılması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Belediyesi

Bursa yuvam çocuk etkinlik merkezlerinde çocuklara dağıtılmak üzere alınan eğitim setinin tamamı dağıtılmamasına rağmen tamamının taşınır çıkış kaydının yapıldığı görülmüştür.

tarihli ve 32688 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Taşınır Mal Yönetmeliği’nin “Kayıt zamanı, kayıt değeri ve değer tespit komisyonu” başlıklı 13’üncü maddesinde taşınırların edinme şekline bakılmaksızın kamu idaresince kullanılmak üzere teslim alındığında giriş, tüketime verildiğinde, satıldığında, başka harcama birimlerine devredildiğinde, bağışlandığında veya yardım yapıldığında, çeşitli nedenlerle kullanılamaz hâle geldiğinde, hurdaya ayrıldığında veya kaybolma, çalınma, canlı taşınırın ölümü gibi yok olma hâllerinde çıkış kaydedileceği ve giriş ve çıkış kayıtlarının varlık işlem fişine dayanılarak yapılacağı düzenlenmiştir.

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 115 ve 116’ncı maddelerinde de satılmak, üretimde veya diğer faaliyetlerde kullanılmak ya da tüketilmek üzere edinilen ilk madde ve malzemeler için 150 İlk Madde ve Malzeme Hesabının kullanılacağı, tüketilmek amacıyla kamu idaresinin ilgili birimlerine verilen veya kullanılan ilk madde ve malzemelerin ise bu hesaptan çıkış yapılarak gider yazılacağı belirtilmiştir.

Yapılan incelemede, 2024 yılı içerisinde Bursa Yuvam Çocuk Etkinlik Merkezlerinde çocuklara dağıtılmak üzere 4040 adet eğitim seti alındığı, kayıtlı değeri 1.540.000,00 TL olan 880 adet eğitim setinin dağıtılmamasına ve depoda bulunmasına rağmen taşınır kayıtlarından çıkış yapıldığı tespit edilmiştir. Söz konusu dağıtılmayan ve depoda bekleyen eğitim setlerinin çıkış kaydının yapılması anılan mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil etmektedir.

Bu itibarla, yardım amacıyla dağıtmak üzere alınan eğitim setlerinin dağıtılmayan kısımlarının taşınır kayıtlarına alınması ve yardım amacıyla alınan taşınırların dağıtımı yapıldıkça taşınır kayıtlarından düşülmesi gerekmektedir.

Kamu İdaresi cevabında; bulgu konusu edilen husus ile ilgili düzeltme kayıtlarının yapıldığı ifade edilse de, söz konusu kayıt işlemi 2025 yılında yapıldığından 2024 yılı mali tablolarına etkisi bulunmamaktadır.