|
ÖZET: Yazma ve nadir eserlerin muhasebe kayıtlarında yer almadığı tespit edilmiştir. 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, Üniversite Mevlana Araştırmaları Enstitüsü’nde bulunan toplam 2.511 adet eserin, Taşınır Mal Yönetmeliği’nde belirtilen kayıt esaslarına uygun olarak muhasebe sistemine kaydedilmediği görülmüştür. Yönetmeliğin 12. maddesi, kamu idarelerinin tüm taşınırların kayıt altına alınmasını zorunlu kılarken, 13. madde ise taşınırların giriş ve çıkış işlemlerinin nasıl yapılacağını detaylandırmaktadır.
Yapılan incelemeler sonucunda, bu eserlerin kayıtlara dahil edilmediği belirlenmiştir. Kamu idaresi, bu bulgulara katıldığını ve gerekli işlemlerin başlatılacağını ifade etmiştir. Mevzuat hükümleri çerçevesinde, bu eserlerin değer tespit komisyonu aracılığıyla değerlerinin belirlenmesi ve ardından ilgili muhasebe kayıtlarının güncellenmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Sonuç olarak, yazma ve nadir eserlerin kayıt altına alınması, kamu idaresinin sorumluluğundadır ve bu süreç, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yürütülmelidir. |
BULGU: Yazma ve Nadir Eserlerden Bazılarının Kurumun Bilançosunun Aktifinde Görünmemesi
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Üniversite
Mevlana Araştırmaları Enstitüsünde bulunan, yazma ve nadir eser olduğu değerlendirilen toplam 2.511 adet eserin muhasebe kayıtlarında yer almadığı görülmüştür.
Taşınır Mal Yönetmeliği’nin “Taşınırların kaydı” başlıklı 12’nci maddesinde; kamu idarelerince bütün taşınırların ve bunlara ilişkin işlemlerin kayıt altına alınmasının esas olduğu; “Kayıt zamanı, kayıt değeri ve değer tespit komisyonu” başlıklı 13’üncü maddesinde ise; taşınırların, edinme şekline bakılmaksızın kamu idaresince kullanılmak üzere teslim alındığında giriş; tüketime verildiğinde, satıldığında, başka harcama birimlerine devredildiğinde, bağışlandığında veya yardım yapıldığında, çeşitli nedenlerle kullanılamaz hale geldiğinde, hurdaya ayrıldığında veya kaybolma, çalınma, canlı taşınırın ölümü gibi yok olma hallerinde çıkış kaydedileceği ve bağış yoluyla edinilen taşınırların kaydında; bağışta bulunan tarafından ispat edici bir belge ile değeri belirtilmiş ise bu değer, belli bir değeri yoksa değer tespit komisyonunca belirlenen değerin esas alınacağı hüküm altına alınmıştır.
Yapılan incelemede, yazma ve nadir eser olduğu değerlendirilen toplam 2.511 adet eserin muhasebe kayıtlarında yer almadığı tespit edilmiştir.
Kamu İdaresi tarafından bulguda yer alan tespite katılınmış ve gerekli işlemlerin yapılacağı belirtilmiştir.
Sonuç olarak yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri değerlendirildiğinde; söz konusu eserlerin oluşturulacak değer tespit komisyon marifeti ile değerlerinin tespit edilmesi ve bu değerler dikkate alınarak ilgili muhasebe kayıtlarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir.