|
ÖZET: 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporları, Büyükşehir İlçe Belediyesi’nin park oyun grupları ve spor aletlerinin muhasebe kayıtlarında önemli bir hata tespit etmiştir. Bu malzemelerin, 251-Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri Hesabı’nda izlenmesi gerekirken, 150-İlk Madde ve Malzeme Hesabı’na kaydedildiği belirlenmiştir. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nde, 150 numaralı hesabın yalnızca kısa süreli tüketim için edinilen varlıkları kapsadığı, 251 numaralı hesabın ise inşaat ve altyapı projeleri için gerekli yapıların izlenmesi amacıyla kullanıldığı vurgulanmaktadır.
Yapılan incelemeler sonucunda, 2020, 2021 ve 2022 yıllarında gerçekleştirilen alımların, park ve bahçelerde kullanılmak üzere satın alınan oyun grupları ve spor aletleri için 251 numaralı hesapta değil, 150 numaralı hesapta kaydedildiği ortaya çıkmıştır. Bu durum, Kamu İdaresi’nin mali tablolarında 251-Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri Hesabı’nın 9.283.835,94 TL eksik görünmesine ve 150-İlk Madde ve Malzeme Hesabı’nın aynı tutarda fazla görünmesine yol açmıştır. Kamu İdaresi, 2023 yılından itibaren benzer alımların doğru hesapta takip edileceğini belirtmiştir. |
BULGU: Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri Hesabı’nda İzlenmesi Gereken Unsurların İlk Madde ve Malzeme Hesabında İzlenmesi
2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi
Kamu İdaresi tarafından satın alınan park oyun grupları ve spor aletlerinin 251-Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri Hesabı’nda izlenmesi gerekirken 150-İlk Madde ve Malzeme Hesabı’na kaydedildiği görülmüştür.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 150-İlk Madde ve Malzeme Hesabı’nın niteliğini açıklayan 115’inci maddesinde; bu hesabın kurumlarca satılmak, üretimde veya diğer faaliyetlerde kullanılmak ya da tüketilmek üzere edinilen ilk madde ve malzeme, yarı mamul, ticari mal, artık ve hurda gibi bir yıl veya faaliyet dönemi içinde tüketilecek veya paraya çevrilecek varlıkların izlenmesi için kullanılacağı belirtilmiştir.
Aynı Yönetmelik’in 251-Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri Hesabı’nın niteliğini açıklayan 190’ıncı maddesinde ise; bu hesabın herhangi bir işin gerçekleşmesini sağlamak veya kolaylaştırmak için, yeraltında veya yerüstünde inşa edilmiş her türlü yol, köprü, baraj, tünel, bölme, sarnıç, iskele, hark ve benzeri yapılar ile bunların eklenti ve bütünleyici parçalarının ve bunlardan tahsise konu edilenlerin izlenmesi için kullanılacağı belirtilmiştir.
Yapılan incelemede; 2020, 2021 ve 2022 yıllarında yapılan Oyun Grubu ve Spor Aletleri Alım ihaleleri kapsamında muhtelif park ve bahçelerde kullanılmak üzere park oyun grupları ve spor aletleri satın alındığı, parklara montajı yapılan malzemelerin 251-Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri Hesabı’nda izlenmesi gerekirken 150-İlk Madde ve Malzeme Hesabı’na kaydedildiği tespit edilmiştir.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’ne aykırı bu uygulama, Kamu İdaresinin mali tablolarında 251-Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri Hesabı’nın 9.283.835,94 TL eksik; 150-İlk Madde ve Malzeme Hesabı’nın ise aynı tutarda fazla görünmesine neden olmuştur.
Kamu idaresi cevabında, 2023 yılından itibaren benzer nitelikteki alımların 251 no.lu hesapta takip edilmeye başlandığı belirtilmiştir.