ÖZET: 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları kapsamında, Büyükşehir İlçe Belediyesi’nin yevmiye defteri incelendiğinde, bazı yevmiye numaralarının boş bırakıldığı ve geriye dönük kayıtların yapıldığı tespit edilmiştir. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 43. maddesi, muhasebe işlemlerinin yevmiye tarih ve numara sırasına göre günlük olarak kaydedilmesini zorunlu kılmaktadır. Ancak yapılan incelemeler, belediyede kullanılan otomasyon programının bu kurallara aykırı olarak boş yevmiye numaraları bırakılmasına ve geçmiş tarihli kayıtların yapılmasına olanak tanıdığını göstermektedir.

Boş yevmiye numaralarının bırakılması ve geçmişe dönük kayıt yapılması, muhasebe sisteminde kural dışı işlemlerin gerçekleştirilmesine yol açmaktadır. Bu durum, mali şeffaflık ve hesap verebilirlik açısından risk teşkil etmektedir. Dolayısıyla, mevcut muhasebe sisteminin gözden geçirilmesi ve bu tür hataların önüne geçecek şekilde yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Böylece, yevmiye defterinin düzenli ve doğru bir şekilde tutulması sağlanabilir.

BULGU: Yevmiye Defterinde Boş Yevmiyelerin Bulunması ve Geriye Dönük Kayıt Yapılması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi

İdarenin 2024 yılı yevmiye defterinin incelenmesinde, bazı yevmiye numaralarının boş bırakıldığı ve geriye dönük yevmiye kayıtları yapıldığı görülmüştür.

Mahalli idareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin “Yevmiye sistemi, muhasebeleştirme belgeleri ve açılış kayıtları” başlıklı 43’üncü maddesinde; muhasebe işlemlerinin, yevmiye tarih ve numara sırasına göre ve maddeler halinde yevmiye defterine günlük olarak kaydedileceği; muhasebeleştirme belgelerinin yevmiye tarih ve numarası sütunlarına, gerçekleşen işlemlerin kayda geçirildikleri tarih ile hesap döneminin başında

‘den başlayıp, hesap döneminin sonuna kadar devam eden birer numara verileceği hüküm altına alınmıştır.

Yapılan incelemede, belediyede kullanılan otomasyon programının, boş yevmiye numarası bırakılmasına ve geçmiş tarihli yevmiye kaydı yapılmasına imkân tanıdığı, bu nedenle geçmiş tarihli yevmiye kaydı yapıldığı görülmüştür.

Yevmiye defterinde boş yevmiye numaraları bırakılabilmesi ve geçmişe dönük kayıt yapılabilmesi muhasebe sisteminde kural dışı işlemlerin yapılabilmesine imkan vermektedir.

Bu itibarla, kullanılan muhasebe sisteminin gözden geçirilerek boş yevmiye kaydı bırakılmasını ve geçmişe dönük kayıt yapılmasını engelleyecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.