BULGU: Yevmiye Defterinde Geçmişe Dönük Kayıt Yapılması

2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı – YİKOB

İdarenin muhasebe kayıtları incelendiğinde, geçmişe dönük muhasebe kaydı yapıldığı görülmüştür.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin “Temel muhasebe kavramları ve ilkeler ile genel yönetim muhasebe standartları, kuralları ve uygulanması” başlıklı 42’nci maddesinde; kurumların muhasebesinin, Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nde yer alan temel muhasebe kavramları ile faaliyet sonuçları, bütçe uygulama sonuçları, nazım hesaplara ilişkin ilkeler ve varlıklar, yabancı kaynaklar ve öz kaynaklar ilkelerinden oluşan bilanço ilkeleri ile üçüncü bölümünde belirlenen muhasebe standartları, kurallar ve uygulamalara ilişkin hükümler çerçevesinde yürütüleceği belirtilmiştir. Aynı Yönetmelik’in “Yevmiye sistemi, muhasebeleştirme belgeleri ve açılış kayıtları” başlıklı 43’üncü maddesinde ise; muhasebeleştirme belgelerinin yevmiye tarih ve numarası sütunlarına, gerçekleşen işlemlerin kayda geçirildikleri tarih ile hesap döneminin başında (1)’den başlayıp, hesap döneminin sonuna kadar devam eden birer numara verileceği belirtilmiştir. Bu yevmiye numaralarının, gerek yevmiye defteri gerekse büyük defter ve yardımcı defter kayıtlarında esas olacağı hükme bağlanmıştır.
Anılan Yönetmelik hükümlerine göre; yevmiye numarası küçükten büyüğe sıralı bir yevmiye defterinde her bir yevmiye kaydına ait tarih değerinin, kendisinden önce gelen yevmiye numaralarına ilişkin tarih değerlerinden büyük veya ona eşit olması gerekmektedir. Ancak İdarenin yevmiye kayıtları üzerinde yapılan incelemede; çok sayıda yevmiye kaydının yevmiye sıra numarasına göre esas yapılması gerektiği tarihten daha sonraki tarihlerde yapıldığı tespit edilmiştir.
Kamu idaresi, yevmiye kayıtlarının Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğine uygun olarak yapılacağını bildirmiştir.
Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 48 00
e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr
https://www.sayistay.gov.tr
EKLER
EK 1: ÖNCEKİ YIL/YILLAR SAYIŞTAY DENETİM RAPORUNA
İLİŞKİN İZLEME FORMU

Önceki Yıl/Yıllar Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu Önceki Yıl/Yıllar Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu Önceki Yıl/Yıllar Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu Önceki Yıl/Yıllar Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu
Bulgu Adı Yıl/Yıllar İdare
Tarafından
Yapılan
İşlem
Açıklama
Muhasebe İşlemlerinde Geçmişe Yönelik Kayıt
Yapılması
2019 Yerine
Getirilmedi
Raporun “Diğer Bulgular” bölümünde, “BULGU 3: Muhasebe İşlemlerinde
Geçmişe Yönelik Kayıt Yapılması” olarak yer almıştır.
Döviz Hesabının Kullanılmaması ve Kambiyo
İşlemlerinin Yapılmaması
2019 Kısmen
Yerine
Getirildi
Raporun
“Diğer
Bulgular” bölümünde, ”
BULGU 1:
Döviz
Hesaplarına
İlişkin
Kambiyo
İşlemlerinin Yapılmaması” olarak yer almıştır.


ÖZET: 2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporları’nda, Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı’nın (YİKOB) muhasebe kayıtlarının incelenmesi sonucunda, geçmişe dönük yevmiye kayıtları yapıldığı tespit edilmiştir. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’ne göre, yevmiye kayıtları belirli tarih ve sıra numaralarına uygun olarak düzenlenmelidir; ancak yapılan incelemede, birçok kaydın bu kurallara aykırı olarak daha sonraki tarihlerde yapıldığı görülmüştür. Kamu idaresi, yevmiye kayıtlarının yönetmelik hükümlerine uygun olarak gerçekleştirileceğini belirtmiştir.