|
ÖZET: Yevmiye defterinin düzenli tutulmaması, 2024 yılı Sayıştay denetim raporlarında önemli bir bulgu olarak öne çıkmıştır. Yapılan incelemelerde, bazı yevmiye kayıtlarının boş bırakıldığı, birçok kaydın, kendisinden önceki yevmiye numaralarına ait tarih değerlerini ihlal ettiği ve bazı kayıtların aynı yevmiye numarasını birden fazla tarihte içerdiği tespit edilmiştir. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri, işlemlerin yevmiye tarih ve numara sırasına göre düzenli bir şekilde kaydedilmesini zorunlu kılmaktadır.
Yönetmelik, yevmiye defterinin kullanılmasını ve kayıt hatalarının düzeltilmesini belirli kurallara bağlamaktadır. İncelemelerde, 10 yevmiye kaydının atlandığı, 58 kaydın tarih sırasına uymadığı ve 1 kaydın birden fazla tarihte yer aldığı ortaya çıkmıştır. Bu durum, muhasebe sisteminin işleyişinde ciddi aksaklıklara yol açmaktadır. Kamu idaresi, bu bulgular doğrultusunda gerekli düzeltici önlemleri alacağını belirtmiştir. Sonuç olarak, belediyenin yevmiye kayıtlarının Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’ne uygun bir şekilde düzenlenmesi büyük önem taşımaktadır. |
BULGU: Yevmiye Defterinin Usulüne Uygun Tutulmaması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Olmayan İl Kapsamında Yer Alan İlçe Belediyesi
Belediyenin muhasebe sistemine ilişkin yapılan incelemede, bazı yevmiye kayıtlarının, boş bırakıldığı, birçok yevmiye kaydında kendisinden önce gelen yevmiye numaralarına ilişkin tarih değerlerinden büyük veya ona eşit olması şartına uyulmadığı, bazı yevmiye kayıtlarında ise aynı yevmiye numarasının birden fazla yevmiye tarihinde yer aldığı görülmüştür.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin “Yevmiye sistemi, muhasebeleştirme belgeleri ve açılış kayıtları” başlıklı 43’üncü maddesinin birinci fıkrasında, işlemlerin yevmiye tarih ve numara sırasına göre ve maddeler halinde yevmiye defterine günlük olarak kaydedileceği, dördüncü fıkrasında, muhasebeleştirme belgelerinin yevmiye tarih ve numarası sütunlarına, gerçekleşen işlemlerin kayda geçirildikleri tarih ile hesap döneminin başında 1’den başlayıp, hesap döneminin sonuna kadar devam eden birer numara verileceği, “Kullanılacak defterler ve kayıt düzeni” başlıklı 44’üncü maddesinde, Yönetmeliğin uygulanmasında yevmiye defterinin kullanılacağı, “Kayıt yanlışlıklarının düzeltilmesi” başlıklı 503’üncü maddesinde ise, kurumsal, fonksiyonel ve finansman tipi sınıflandırma kodlarında yapılan kayıt hatalarının düzeltilmesi durumu hariç olmak üzere, yevmiye kayıtlarında meydana gelebilecek her türlü yanlışlığın ancak muhasebe kaydıyla düzeltileceği belirtilmiştir.
Yönetmelikte belirtildiği üzere işlemler yevmiye tarih ve numara sırasına göre yevmiye defterine günlük olarak kaydedilmeli, 1’den başlayıp hesap dönemi sonuna kadar sırasıyla devam eden yevmiye numaraları verilmeli, düzeltilmesi gereken bir hata var ise de yönetmelikte belirtilen sınıflandırma kodlarında yapılan kayıt hataları hariç olmak üzere, eski kaydı silmeden yeni bir kayıt işlemiyle düzeltmenin yapılması gerekmektedir.
Muhasebe sisteminin yapısına ilişkin olarak yapılan incelemede, 10 adet yevmiyenin atlanarak boş bırakıldığı, 58 adet yevmiye kaydında kendisinden önce gelen yevmiye numaralarına ilişkin tarih değerlerinden büyük veya ona eşit olması şartına uyulmadığı, 1 yevmiye kaydında ise aynı yevmiye numarasının birden fazla yevmiye tarihinde yer aldığı tespit edilmiştir.
Kamu idaresi cevabında özetle; bulgu doğrultusunda gerekli çalışmaların yapılmaya başlanacağı ifade edilmiştir.
Sonuç olarak, Belediyenin yevmiye kaydına ilişkin işlemlerinin, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’ne uygun olması gerekmektedir.