ÖZET: Kamu İhale Kurulu, elektrik enerjisi temininde serbest piyasa koşullarının önemine vurgu yaparak, ilgili idarelerin EPDK tarafından belirlenen elektrik tarifelerinin üzerinde bir bedel ödemelerinin mümkün olmadığını tespit etmiştir. İhaleye çıkan idarelerin, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu çerçevesinde, kendi bağlantı şekilleri ve abone grupları için ilan edilen birim enerji bedellerini dikkate alarak üst sınır belirlemeleri gerektiği ifade edilmiştir. Bu durum, kamu zararını önlemek amacıyla kritik bir öneme sahiptir. Kurul, bu çerçevede, elektrik enerjisi temininde adil ve rekabetçi bir ortam sağlanması için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğine karar vermiştir. Bu karar, elektrik enerjisi alım süreçlerinde şeffaflık ve hesap verebilirlik açısından önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

Karar no 2018/DK.D-302
Karar tarihi 18.10.2018

Kurumumuza ulaşan görüş taleplerinde özetle, 20/6/2018 tarihli ve 2018/11993 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunun Geçici 3 üncü maddesi uyarınca hesaplanacak ek fiyat farkına ilişkin esaslar uyarınca farklı bağlantı seviyelerinde yapılan ihalelere ilişkin ilgili tedarikçiler tarafından ek fiyat farkı talep edildiği, ancak anılan işlemin Kararnamede belirtilen bağlantı seviyesinden yapıldığı takdirde ilgili bağlantı seviyesi ve abone grubu kapsamında ulusal tarifenin üzerinde bir bedel ile elektrik enerjisi temin edilmiş olacağı ve bunun kamu zararına neden olacağı ifade edilmiş olup Kararnamede belirtilmeyen farklı bağlantı seviyelerine ilişkin tüketim noktaları için nasıl işlem yapılacağına ilişkin görüş ile hesaplama kapsamında üst değer olarak ilgili bağlantı seviyeleri dikkate alınacak şekilde uygulamanın gözden geçirilmesi hususu talep edilmektedir.

Serbest piyasa koşullarında ilgili idarelerin ihaleye çıkarak elektrik enerjisi temin etmeleri halinde, EPDK tarafından düzenlenen elektrik tarifesinden daha uygun fiyat ile elektrik tedarik etmelerinin beklendiği bir ihale ortamında EPDK tarafından yayımlanan ve uygulanması zorunlu olan elektrik fiyatlarından daha yüksek bir fiyatın ödenmesi mümkün olmadığından; idarelerin 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununa Göre İhale Edilen Mal Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esasların 6’ncı maddesinin onüçüncü fıkrası ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun Geçici 3 üncü Maddesi Uyarınca Hesaplanacak Ek Fiyat Farkına İlişkin Ekli Esasların 6’ncı maddesinin dördüncü fıkrası gereğince uygulayacakları üst sınır için kendi bağlantı şekilleri ve abone grupları için ilan edilen birim enerji bedellerini dikkate almaları gerektiğine,


Oybirliği ile karar verildi.