5302 sayılı Kanun kapsamındaki ödenekler gelir vergisine tabi tutulmalı mı, yoksa vergi istisnasından yararlanabilir mi (Sayıştay)

ÖZET: Sayıştay kararında, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 63. maddesi uyarınca yapılan ödeneklerin, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’ndaki “ücret” tanımına girdiği ve bu nedenle gelir vergisine tabi tutulması gerektiği vurgulanmaktadır. İlgili kanunlarda bu ödemelerin vergiden muaf tutulacağına dair bir düzenleme bulunmadığı için, kamu görevlilerinin bu ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapması gerektiği belirtilmiştir. Kararda, 5540 […]

→

5302 sayılı Kanun kapsamındaki ödemeler gelir vergisi tevkifatına tabi midir, yoksa ek ödeme istisnasından yararlanamaz mı? (Sayıştay)

ÖZET: Bu Sayıştay kararı, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 63. maddesi gereğince yapılan ödemelerin gelir vergisine tabi olup olmadığına dair hukuki bir değerlendirme içermektedir. Karara göre, bu ödenekler 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “ücret” tanımına girmekte ve dolayısıyla gelir vergisi tevkifatına tabi tutulmaları gerekmektedir. İlgili mevzuatta bu ödemelerin vergiden muaf tutulacağına dair bir düzenleme […]

→

Kamu görevlilerine yapılan ödemelerin gelir vergisi kesintisi gerektirmemesi, mevzuata uygunluk ve mali sorumluluk açısından nasıl değerlendirilmelidir (Sayıştay)

ÖZET: Bu Sayıştay kararında, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 63. maddesi uyarınca yapılan ödeneklerin, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nda tanımlanan “ücret” kapsamına girdiği ve bu nedenle gelir vergisine tabi tutulması gerektiği vurgulanmaktadır. 5540 sayılı Kanun ile eklenen düzenlemeler, yalnızca belirli ek ödemeleri kapsamakta ve bu durum, 5302 sayılı Kanun kapsamında yapılan ödemeler için geçerli […]

→

5302 sayılı Kanun kapsamındaki ödenekler gelir vergisine tabi midir, yoksa vergi muafiyeti söz konusu mu? (Sayıştay)

ÖZET: Bu Sayıştay kararı, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 63. maddesi uyarınca yapılan ödeneklerin gelir vergisine tabi olup olmadığına dair hukuki bir değerlendirme içermektedir. Karara göre, bu ödenekler 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun “ücret” tanımına girmekte ve dolayısıyla gelir vergisi tevkifatına tabi tutulmaları gerekmektedir. İlgili kanunlarda bu ödemelerin vergiden muaf tutulacağına dair bir düzenleme […]

→

Kendi arsası üzerine yapılan inşaatın ticari faaliyet sayılıp sayılmayacağı hususunda görüş talep edilebilir mi? (GİB)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MÜKELLEF HİZMETLERİ KDV GRUP MÜDÜRLÜĞÜ       Sayı : 39044742-KDV.29-648 02/05/2013 Konu : Kendi arsası üzerine ikamet olarak kullanılmak üzere yapılan, daha sonra satışı gereken gayrimenkulün G.V.K., V.U.K. ve K.D.V. yönünden yükümlülükleri     İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; Kasım/2009 döneminde kendinize ait arsa üzerine inşaat […]

→

Geçit hakkı tesisinde tapu harcının hangi bedel üzerinden alınacağı belirlenebilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI SAMSUN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü       Sayı : 13649056-140[57-2012/ÖZE-08]-33 02/05/2013 Konu : Geçit hakkı tesisinde tapu harcı.                 İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, … İlçesi … Mahallesi … ada … parsel aleyhine, … ada … parsel lehine geçit hakkı tesis edilmesi talep […]

→

Anahtar teknik personelin çalıştığı işyerlerinin aynı şirkete ait olması yeterlik kriterini etkiler mi (KİK)

ÖZET: Kamu İhale Kurulu, davacı şirketin anahtar teknik personeli olarak bildirdiği Murat Saraç’ın, ihale ilan tarihinden geriye doğru bir yıl içinde çalıştığı işyerlerinin tamamının davacı şirkete ait olduğunu tespit etmiştir. Bu durum, Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 40. maddesine aykırılık teşkil etmemektedir. Dolayısıyla, davacı şirketin teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasına yönelik düzeltici işlem belirlenmesi hukuka aykırı […]

→

Yiyecek yardımı nakit olarak sağlanamazken, mevzuata aykırı ödemelerden doğan sorumluluk nasıl tazmin edilir (Sayıştay)

ÖZET: Sayıştay kararında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği çerçevesinde memurlara yapılacak yiyecek yardımının usul ve esasları ele alınmıştır. Yönetmelik gereği, yiyecek yardımı yalnızca yemek verme şeklinde yapılabileceği ve bu yardım karşılığında nakit ödeme yapılamayacağı belirtilmiştir. Ayrıca, yemek maliyetinin yarısının kurum bütçesinden karşılanması, kalan kısmının ise memurlardan tahsil edilmesi gerektiği […]

→

Kira farkı bedeli üzerinden KDV hesaplanması gerekip gerekmediği hususunda açıklama yapılabilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü   Sayı : 21152195-35-02-264 02/05/2013 Konu : Ecrimisil olarak nitelendirilen kira farkı alacakları ile kira farkının yeniden yapılandırılması nedeniyle oluşan TEFE/ÜFE aylık değişim oranı üzerinden KDV hesaplanması hk.         İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; aktifinizde […]

→

Okul aile birliğine verilen temizlik hizmetinde KDV tevkifatı yapılabilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI SAMSUN VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)       Sayı : 13649056-130[09-2013/ÖZE-02]-36 02/05/2013 Konu : Okul Aile Birliğine verilen temizlik hizmetinde KDV tevkifatı.     İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, okul aile birliğine temizlik hizmeti verdiğinizi belirterek, söz konusu hizmet nedeniyle katma değer vergisi (KDV) tevkifatı yapılıp yapılmayacağı […]

→

5302 sayılı Kanun kapsamındaki ödenekler gelir vergisine tabi midir, yoksa 5540 sayılı Kanun ile yapılan ek ödemelerle mi sınırlıdır? (Sayıştay)

ÖZET: Bu Sayıştay kararı, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 63. maddesi uyarınca yapılan ödeneklerin gelir vergisine tabi olup olmadığına dair hukuki bir değerlendirme içermektedir. Kararda, bu ödeneklerin 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’ndaki “ücret” tanımına girdiği ve dolayısıyla gelir vergisi tevkifatına tabi tutulması gerektiği vurgulanmaktadır. İlgili kanunlarda bu ödemelerin vergiden muaf tutulacağına dair bir düzenleme […]

→

İngiltere mukimi firmanın Türkiye’deki gayrimenkul satışından elde ettiği kazancın vergilendirilmesi mümkün müdür? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI  İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü       Sayı : 62030549-120[Mük.80-2012/902]-649 02/05/2013 Konu : İngiltere mukimi firmanın Türkiye’de sahibi bulunduğu gayrimenkulün satışından elde edeceği kazancın vergilendirilmesi.               İlgi (a)’da kayıtlı özelge talep formu ve ilgi (b)’de kayıtlı dilekçede, İngiltere mukimi olan müvekkiliniz … Limited’in […]

→

Serbest bölgede aerosol üretimi için L.P.G. Satın Alma İzin Belgesi verilip verilmeyeceği? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)       Sayı : 39044742-ÖTV.7-654 02/05/2013 Konu : Serbest bölgede aerosol üretimi için istisna belgesi verilip verilmeyeceği.                 İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden; ÖTV mevzuatı açısından serbest bölgelerin Türkiye Gümrük Bölgesi içinde kabul edilmesi nedeniyle […]

→

5302 sayılı Kanun uyarınca yapılan ödemelerin gelir vergisine tabi olduğu ve kamu görevlilerinin vergi tevkifatına tabi tutulması gerektiği sonucuna varılabilir mi (Sayıştay)

ÖZET: Bu Sayıştay kararı, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 63. maddesi uyarınca yapılan ödemelerin gelir vergisine tabi olup olmadığını değerlendirmektedir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. ve 94. maddeleri gereğince, kamu idarelerinin bu ödemelerden gelir vergisi kesintisi yapma yükümlülüğü bulunmaktadır. Kararda, 5302 sayılı Kanun’un 63. maddesi ile yapılan ödemelerin “ücret” tanımına girdiği ve dolayısıyla gelir vergisine […]

→

5302 sayılı Kanun kapsamındaki ödeneklerin gelir vergisine tabi tutulmaması kamu zararı oluşturur mu (Sayıştay)

ÖZET: Bu Sayıştay kararı, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 63. maddesi uyarınca yapılan ödeneklerin gelir vergisine tabi olduğu ve bu ödemelerden vergi tevkifatı yapılmaması sonucu kamu zararının oluştuğunu vurgulamaktadır. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na göre, söz konusu ödenekler “ücret” tanımına girmekte ve dolayısıyla gelir vergisine tabi tutulması gerekmektedir. Kararda, 5540 sayılı Kanun ile getirilen […]

→