Pil şarj cihazı satışının gerçek usulde vergilendirilmesi gerekip gerekmediği? (GİB)

  T.C.  MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı Sayı : B.07.1.GİB. 03.43/444345-16/049723                                       05.07.2006 Konu: Pil Şarj Cihazı satışı.                                 ………………   İlgi: 10.03.2006 tarih ve B.07.1.GİB.4.59.15.01/606-2006/107 sayılı yazınız. İlgide kayıtlı yazınız ekinde yer alan ve iliniz …. Vergi Dairesi Müdürlüğünün .. …. vergi numarasında kayıtlı mükelleflerinden, ….’a tayin edilen 18.02.2006 tarih ve 71 sayılı […]

→

Münhasıran tekel ürünleri ticareti yapan mükelleflerin basit usulden yararlanma şartları nelerdir? (GİB)

  T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı Sayı   :B.07.1.GİB.03.43/4341-4/049707                             05.07.2006 Konu :                                                                                           ………………………   İliniz, Bakkallar ve Bayiler Odası tarafından Bakanlığımıza gönderilen 28.02.2006 tarih ve 2006-9 sayılı bir örneği ekli yazı incelenmiş olup aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür. Bilindiği üzere, Gelir Vergisi Kanununun 46 ncı maddesinde, “47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartlan topluca […]

→

Emlak vergisi bildiriminde arsa ve bina vergisi nasıl ayrı ayrı ödenir? (GİB)

ÖZET: T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Tire Belediye Başkanlığı’nın 08.05.2006 tarihli yazısına istinaden, Emlak Vergisi Kanunu ve Vergi Usul Kanunu çerçevesinde bina ve mütemmimlerinin vergilendirilmesi hakkında açıklamalarda bulunmuştur. Ayrıca, bildirim dışı kalan taşınmazlar için zamanaşımının, idarenin öğrenme tarihini takip eden yılın başından itibaren başlayacağı belirtilmiştir. Bilgi verilmesi ve görüşlerin iletilmesi talep edilmiştir.   T.C. […]

→

Görevden uzaklaştırılan encümen üyesine tutukluluk süresindeki ödeneği sonradan ödenebilir mi (İçişleri Bakanlığı)

ÖZET: İl genel meclisi üyesinin tutuklanması ve sonrasında görevine iade edilmesiyle ilgili olarak, Mersin İl Özel İdaresi’ne gönderilen yazıda, üyenin görevden uzak kaldığı süre boyunca encümen ödeneğini alamadığı belirtilmiştir. Bu ödeneğin, il genel meclisi ve komisyon toplantılarına katılım için günlük olarak değil, her ay düzenli olarak ödenmesi gerektiği vurgulanmaktadır. 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun […]

→

Esnaf muaflığından yararlananlara yapılan ödemelerde vergi tevkifatı uygulanıp uygulanmayacağı? (GİB)

   T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı   Sayı   :B.07.1.GÎB.0.03.43/4324-6/047916                                        28.06.2006 Konu : Vergi Tevkifatı ………………………………………………………..   İlgi   : 30.05.2006 tarih ve D.50.0.KZY.0.74/8021 sayılı yazınız. Yazınızda, derneğiniz tarafından Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesi hükmü uyarınca esnaf muaflığından yararlananlardan yapılacak vergi tevkifatı konusunda,  ….Defterdarlığı ile … Defterdarlığı görüşleri arasında yorum farklılıkları olduğu belirtilerek, bu konudaki […]

→

Kurumlar vergisi kesintisinde uygulanacak oranlar değiştirilebilir mi? (GİB)

T.C.MALİYE BAKANLIĞIGelir İdaresi Başkanlığı 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Sirküleri/1 Konusu : 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15 ve 30 uncu maddeleri gereğince yapılacak kurumlar vergisi kesintisinde uygulanacak oranlar Tarihi : 28/06/2006 Sayısı : KVK-1/2006-1/Kesinti Uygulaması-1 İlgili Olduğu Maddeler : Kurumlar Vergisi Kanunu Madde 15, 30 ve Geçici 1 İlgili Olduğu Kazanç Türleri : Kurum […]

→

Eğitim amaçlı seminer gelirlerinin serbest meslek kazancı olarak vergilendirilip vergilendirilmeyeceği? (GİB)

  T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı SAYI : B.07.0.7.GEL.0.03.43/4304- 19/047902 KONU:                                                                                                                                                           28.06.2006 …………………………………………….. İlgi: 31.05.2006 tarihli e-postanız. İlgide kayıtlı e-postanızda; Yüksek Matematik alanında belli sayıda katılımcıya, belirli bir ücret karşılığında eğitim amaçlı bir hafta süreli seminer vereceğinizi belirterek, elde edeceğiniz kazançların ne şekilde vergilendirileceği hususunda Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir. Gelir Vergisi Kanununun 65 inci […]

→

Akreditif mektuplarının damga vergisine tabi olup olmadığına dair istisna bulunur mu? (GİB)

  T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı     Sayı    : B.07.1.GİB.0.02.62/6206 Konu  : Akreditif mektupları                                                                                                                                  27.06.2006      …………………………………..     İlgi:     22.06.2006 tarihli ve ……………….. sayılı yazınız. İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden, Genel Müdürlüğünüzce gerçekleştirilen ……………… İletişim ve Dağıtım Sistemi (MMS) alımı nedeniyle yurtdışındaki firmaya ödeme yapılabilmesi için Hazine Dış Ödemeler Saymanlığı nezdinde […]

→

Yemek çeklerinin market alışverişlerinde kullanılması durumunda vergi yükümlülüğü doğar mı? (GİB)

  T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı   SAYI   : B.07.1.GİB.0.03.43/4314-20/ 047154 KONU :                                                                                                            26.06.2006   ……………. VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA İLGİ : 22.02.2006 tarih ve B.07.1.GİB.4.07.17.02/VUK.2006/746 sayılı yazınız. Yazınızda, işveren tarafından çalışanlara verilmekte olan yemek çeklerinin market alışverişlerinde kullanılmasında herhangi bir sakınca olup olmadığı sorulmaktadır. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61 […]

→

Motorlu taşıtlar vergisinden istisna olan araçlar için ilişik kesme belgesi istenebilir mi? (GİB)

  T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı   SAYI: B.07.1.GİB.0.02.61/6163-3/73424                                                        23/06/2006 KONU: Taşıt Üstünde Tadilat   …………… İlgi: 23.06.2006 tarihli ve Mali Danışmanlık-259-10762 sayılı yazınız. İlgide kayıtlı yazınızda, araç satış işlemlerinde noterler tarafından yapılan işlemlerde motorlu taşıtlar vergisine tabi olmayan ve motorlu taşıtlar vergisinden istisna olan araçlardan “İlişik Kesme Belgesi” aranılmaması gerektiği belirtilerek, konu hakkında […]

→

Taşıt satışlarında hizmet bedeli gösterimi ÖTV matrahını etkiler mi? (GİB)

T.C.MALİYE BAKANLIĞIGelir İdaresi Başkanlığı SAYI : B.07.1.GİB.0.52-5200.39-2KONU: ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ SİRKÜLERİ / 2 Konusu : Taşıt aracı satışlarında ÖTV matrahı Tarihi : 23.06.2006 Sayısı : ÖTV-2 / 2006-1 İlgili olduğu madde : Özel Tüketim Vergisi Kanunu madde: 11/2 Katma Değer Vergisi Kanunu madde 20, 24 Vergi Usul Kanunu madde 3. 1- Giriş: Bakanlığımıza intikal eden […]

→

Eşinin doğum yapması nedeniyle yapılan sağlık harcamalarının gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı? (GİB)

  T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı   SAYI    : B.07.1.GİB.0.03.43/4313-29/ 046765 KONU :                                                                                                                       23.06.2006 …………..VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI İlgi : 09.02.2006 tarihli ve 943 sayılı yazınız. İlgide kayıtlı yazınız ekinde yer alan 26.01.2006 tarihli dilekçede; Gelir Vergisi Kanunun 89/2 inci maddesi uyarınca gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden, mükellefin eşinin doğum yapması nedeniyle yapılan harcamaların […]

→

Daha önce YH sınıfında itfaiye eri olarak çalışmış olduğundan dolayı GİH sınıfındaki itfaiye eri kadrosuna sınavsız atanması (ÇŞB)

ÖZET: Daha önce itfaiye eri olarak görev yapmış olan bir personelin, şu anda teknisyen yardımcısı unvanıyla çalıştığı kadrodan, itfaiye eri kadrosuna sınavsız atanıp atanamayacağına dair yapılan incelemede, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddeleri ve diğer mevzuat hükümleri dikkate alınmıştır. Bu çerçevede, memurların sınıf değişiklikleri belirli şartlara bağlıdır; ancak kazanılmış haklar korunmaktadır. Belediye İtfaiye Yönetmeliği […]

→

İtfaiye eri kadrolarına personel alımının ilk defa memur alım usulü ve kurum içi sınav usulüyle olduğu (ÇŞB)

ÖZET: İtfaiye eri kadrolarına personel alımı, ilk kez memur alım usulü ve kurum içi sınav yöntemiyle gerçekleştirilecektir. Bu bağlamda, belediyelerdeki münhal itfaiye eri kadrosuna atanmak isteyenlerin, daha önce uzman erbaş olarak görev yapmış olmaları durumunda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 92. maddesi gereğince yeniden atanamayacakları belirtilmiştir. Bu madde, memurluktan kendi isteğiyle ayrılanların, belirli şartlar altında […]

→

Belediyenin haksız fiil niteliğindeki eyleminden kaynaklanan zararın tazmini istemi (Yargıtay)

  Yargıtay Hukuk Genel kurulu 2006/13-375 E.  2006/450 K. Taraflar arasındaki “tazminat” davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; İzmir Asliye 2. Ticaret Mahkemesince, davalılardan Narlıdere Belediye Başkanlığı hakkındaki davanın kabulüne, diğer davalı İzmir Büyükşehir Belediyesi hakkındaki dava bakımından mahkemenin görevsizliğine dair verilen 17.4.2003 gün ve 2001/1049-2003/258 sayılı kararın incelenmesi davacı vekili ve davalı Narlıdere Belediye Başkanlığı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 13.Hukuk […]

→