Malezya Büyükelçiliğinde çalışan Türk vatandaşının ücretinin vergilendirilmesi nasıl yapılacaktır? (GİB)

T.C.  GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Gelir Vergileri Gurp Müdürlüğü       Sayı : 38418978-120[15-18/1]-E.182953 09.07.2020 Konu : Malezya Büyükelçiliğinde çalışan T.C. vatandaşının ücretinin vergilendirilmesi        İlgi : 30/07/2018 tarihli özelge talep formunuz.   İlgide kayıtlı özelge talep formunda; Türk vatandaşı olduğunuzu, Malezya Büyükelçiliğinde şoför olarak çalıştığınızı belirtilerek, […]

→

Geçici vergi dönemlerinde uygulanacak yeniden değerleme oranı belirlenebilir mi? (GİB)

 T.C. HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı                                                                               5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Sirküleri /54     Konusu        : Geçici Vergi Dönemlerinde Yeniden Değerleme Oranı Tarihi     : 9/7/2020 Sayısı    : KVK-54 / 2020-1 / Yatırım İndirimi – 40 İlgili olduğu maddeler            : Vergi Usul Kanunu Mükerrer Madde 298 Kurumlar Vergisi Kanunu Madde 32/A […]

→

Köyden mahalleye dönüşen yerlerde eski yapılara işyeri ruhsatı verilirken yapı kullanma izin belgesi istenir mi (ÇŞB)

ÖZET: 6360 sayılı Kanun ile köylerden mahalleye dönüşen yerlerde, bu kanun öncesinde inşa edilmiş yapılar için işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenirken yapı kullanma izin belgesinin talep edilip edilmeyeceği konusunda T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görüşü alınmıştır. Bu bağlamda, 6360 sayılı Kanun’un geçici maddesi, mahalleye dönüşen köylerde belirli işletmelerin ruhsatlandırılmasını kolaylaştırmakta ve bu işletmelerin bulunduğu […]

→

Öz sermaye kalemlerine ait enflasyon farklarının vergilendirilmesi durumu nasıl değerlendirilecektir? (GİB)

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI  BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü   Sayı : 64597866-125.05[5/1-d]-14760 08.07.2020 Konu : Öz sermaye kalemlerine ait enflasyon farklarının dönem zararına mahsup edilmesi, geçmiş yıllar karları hesabına alınması ve kar dağıtımına konu edilmesi durumunda vergilendirme.       İlgide kayıtlı özelge talep formunda, şirketinizin SPK mevzuatı çerçevesinde gayrimenkul […]

→

Mirasçılar arasında ifrazen taksim işleminde harç oranı nasıl belirlenir? (GİB)

T.C.  DÜZCE VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü       Sayı : 13334133-140.04.01-E.10621 08.07.2020 Konu : Taşınmaz üzerinde yapılacak olan ifrazen taksim işleminde uygulanacak harç oranı           İlgi : 11/09/2019 tarihli ve 47090 sayılı özelge talep formunuz.   İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, Düzce ili, Merkez ilçesi, … Mahallesi, […]

→

Enflasyona endeksli mevduat hesaplarından elde edilen gelirler üzerinden stopaj oranı uygulanıp uygulanmayacağı? (GİB)

T.C.GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü       Sayı : 38418978-120[Geç.67-2019/4]-E.182652 08.07.2020 Konu : Enflasyona endeksli mevduat hesaplarında stopaj oranı      İlgi : 02/05/2019 tarihli özelge talep formu.   İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 01.05.2019 tarih ve 30761 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan 1015 sayılı Cumhurbaşkanı […]

→

Hazine arazisi üzerine irtifak hakkı tesisi işlemlerinde harç istisnasından faydalanılabilir mi? (GİB)

T.C.  GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü   ACELE   Sayı : 97895701-140.12[2020/]-E.493296 07.07.2020 Konu : Hazine arazisi üzerine irtifak hakkı tesisi             İlgi : 12.06.2020 tarih 1676813 sayılı özelge talep formu.   İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinin incelenmesinden, şirketinizin yap-işlet-devret […]

→

Araştırma görevlisi olarak görev yapmakta olanların belediyelerde unvan değişikliğine tabi kadrolara atanıp atanamayacağı (ÇŞB)

ÖZET: Araştırma görevlisi olarak görev yapan kişilerin belediyelerde unvan değişikliği gerektiren kadrolara atanma durumu, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklığa kavuşturulmuştur. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca, memurların başka kurumlara nakilleri, belirli şartlar altında mümkündür. Bu kapsamda, kazanılmış hak derecelerinin altındaki kadrolara atanabilmek için, atanacak kadro derecesi ile kazanılmış hak […]

→

Belediye meclis üyeliğinde geçen hizmet süresi – görevde yükselme (ÇŞB)

ÖZET: Belediye meclis üyeliğinde geçirilen hizmet sürelerinin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 68/B maddesi kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hakkında yapılan inceleme sonucunda, ilgili mevzuatın belirlediği şartlar ve süreler ışığında bir değerlendirme yapılması gerektiği ortaya konulmuştur. Bu madde, belirli derecelerdeki kadrolara atanabilmek için gereken hizmet sürelerini ve yükseköğrenim şartını düzenlemektedir. Ayrıca, bu sürelerin hesaplanmasında, çeşitli kamu görevlerinde […]

→

Bir Yıl Çalışma Şartını Taşıyan Personel Bulunmaması – ibaresinden ne anlaşılması gerektiği (ÇŞB)

ÖZET: “Bir Yıl Çalışma Şartını Taşıyan Personel Bulunmaması” ifadesinin anlamı, belirli bir unvan için ilan edilen kadrolarda, en az bir yıl süreyle yerel yönetimde çalışmış personelin bulunmaması durumunu ifade etmektedir. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili yazısında, 2023 yılı için açılacak görevde yükselme sınavında, bu şartın aranıp aranmayacağına dair açıklamalara yer verilmiştir. Yönetmelik […]

→

Diyetik bölümünden mezun olanların diyetisyen unvanı sözleşmeli personel olarak istihdam edilip edilmeyeceği (ÇŞB)

ÖZET: Diyetetik bölümünden mezun olan bireylerin diyetisyen unvanıyla sözleşmeli personel olarak istihdam edilip edilmeyeceği konusunda T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirme, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesine dayanmaktadır. Bu madde, belediyelerde çeşitli uzmanlık alanlarında sözleşmeli personel çalıştırılabileceğini belirtirken, bu personelin, atanacakları kadro unvanının gerektirdiği niteliklere sahip olmalarını da şart koşmaktadır. Ayrıca, […]

→

Ünvan değişikliğine tabi kadrolar arasında naklen geçişlerin unvan değişikliği sınavına tabi olduğu (ÇŞB)

ÖZET: Ünvan değişikliğine tabi kadrolar arasında naklen geçişlerin, unvan değişikliği sınavına tabi olduğu belirtilmiştir. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmeye göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde bakteriyolog olarak görev yapan personelin, unvan değişikliği sınavına girmeden biolog kadrosuna atanması mümkün değildir. 2 Temmuz 2020 tarihli ve 31173 […]

→

Belediye başkan yardımcısı kadrosunda görev yapanların atanabileceği kadrolar (ÇŞB)

ÖZET: Belediye başkan yardımcısı pozisyonunda görev yapanların atanabileceği kadrolar hakkında önemli bilgiler sunulmuştur. 2021 tarihli bir yazıda, başkan yardımcılığı görevinden sonra mali hizmetler müdürlüğüne atanan bir personelin, daha önceki unvanı nedeniyle basın yayın ve halkla ilişkiler müdürlüğü kadrosuna atanma talebi incelenmiştir. Bu bağlamda, ilgili yönetmelik hükümleri göz önünde bulundurulmuştur. 02.07.2020 tarihli yönetmelik, görevde yükselme ve […]

→

Memur kadrosundan veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosuna naklen atanıp atanılamayacağı (ÇŞB)

ÖZET: Memur kadrosunda görev yapan personelin veri hazırlama ve kontrol işletmeni pozisyonuna naklen atanma durumu, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından incelenmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 76. maddesi, memurların kurum içindeki kadrolara naklen atanabilmelerine olanak tanımaktadır. Bu maddeye göre, memurlar, kazanılmış hak aylık derecelerine uygun olarak, aynı veya […]

→

Sınav kuruluna başkanlık edecek belediye başkanında eğitim şartının aranmayacağı, meclis üyeleri arasından görevlendirilen belediye başkan yardımcısında eğitim şartının aranması gerektiği (ÇŞB)

ÖZET: Sınav kuruluna başkanlık edecek belediye başkanının eğitim şartı aranmaksızın görev alabileceği, ancak meclis üyeleri arasından görevlendirilen belediye başkan yardımcısının eğitim şartını sağlaması gerektiği belirtilmiştir. Bu durum, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bir değerlendirmeye dayanmaktadır. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca, belediye başkanının yetkileri arasında belediye […]

→